به گزارش نما به نقل از خبرآنلاین، حدود 20 سال از عمر شخصیت عروسکی «کلاه قرمزی» میگذرد، اما در این سالها به واسطه خلاقیت ایرج طهماسب و حمید جبلی این عروسک هیچ وقت مردم را حسته و دلزده نکرده و همچنان دوست داشتنی است. استقبال مردم از فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» و فروش میلیاردی آن هم نشان دهنده همین مساله است.
در آستانه معرفی فیلمهای ایرانی به آکادمی اسکار عوامل فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» خواستار بررسی این فیلم در هیئت انتخاب فیلمهای ایرانی برای معرفی به اسکار هستند.
به همین بهانه با ایرج طهماسب کارگردان فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و بچه ننه» و حمید مدرسی تهیه کننده این فیلم گپ و گفتی داشتیم که در ادامه میخوانید:
آقای مدرسی شما اعلام کردهاید که هیات انتخاب معرفی فیلم ایرانی به اسکار به فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» هم به عنوان یک گزینه فکر کنند. طبعا یکی از اولویتهای معرفی یک فیلم به اسکار جوایز و پخش بین المللی آن است. با توجه به این شرایط میزان شانس حضور فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» را برای معرفی به اسکار چطور میبینید؟
مدرسی: عملا در این دوره برای معرفی فیلم به اسکار با تعداد محدودی فیلم مواجهایم. از سوی دیگر تا کنون کسب جوایز بین المللی برای بسیاری از فیلمها اتفاق نیفتاده است. فیلم اصغر فرهادی سال گذشته جایزه جشنواره فیلم برلین را کسب کرد و بعد به فروش خوبی در ایران دست یافت. این فیلم قطعا بهترین گزینه برای معرفی به آکادمی اسکار بود و اگر روال انتخاب فیلمها برای معرفی به اسکار طی سالیان گذشته، مثل پارسالانجام میشد، ممکن بود زودتر از اینها به جوایز اسکار برسیم. در مورد پخش بین المللی فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه»هم باید بگویم که در حال حاضر ما پیشنهادهای مختلفی برای پخش جهانی این فیلم داریم.
جدا از بحث حضور فیلم برای معرفی به اسکار ما در حال زیر نویس کردن این فیلم برای اکران خارج از ایران هستیم و بحث اسکار این سوال را در ذهن ما مطرح کردکه چرا «کلاه قرمزی و بچه ننه» شانس حضور در اسکار را نداشته باشد؟
متاسفانه بسیاری این فیلم عروسکی را به قول معروف یک فیلم دم دستی تلقی میکنند، درصورتی که «کلاه قرمزی و بچه ننه» فیلمی است که گرههای بزرگی را در سینمای ایران باز کرده است. از کجا میدانیم که این فیلم در سطح بین المللی نتواند اتفاقهای خوشایندی را برای سینمای ایران رقم بزند؟ هر چند که سایر فیلمهایی که در هیئت انتخاب معرفی فیلم ایرانی به اسکار بررسی میشوند در جای خودشان محترم هستند، اما ما میخواهیم تلنگری به مدیران و هیئت انتخاب بزنیم که فیلمی را بررسی کنند که میتواند حضور بین المللی موفقی داشته باشد و پتانسیل این اتفاق را دارد.
حدود سه سال روی فیلمنامه «کلاه قرمزی و بچه ننه» وقت گذاشته شد. از سویی دیگر ایرج طهماسب و حمید جبلی به زبان کودکان آشنا هستند و آن را بخوبی میشناسند و با موفقیتی که این فیلم طی این سالها در سینمای ایران بدست آورده، چرا آن را از حضور درسطح بین المللی محروم کنیم؟ باید همه ما کمک کنیم تا این عروسک بومی دیده شود، همه اینها به کنار حداقل میتوانیم به این موضوع فکر کنیم که این عروسک ملی را بیرون از مرزهای ایران هم معرفی کنیم.
آقای طهماسب شما چرا با معرفی این فیلم به آکادمی اسکار موافق هستید؟
طهماسب: پیشنهاد من این است که هیئت انتخاب اسکار در مورد «کلاه قرمزی و بچه ننه» کمی جدیتر فکر کند. واقعیت این است که هرفیلمی از هر کشوری برای معرفی به اسکار انتخاب میشود، باید ویژگیهای آن کشور را نشان دهد. مردم ایران طی 20 سال با فیلمهای «کلاه قرمزی» زندگی کردند. «کلاه قرمزی» توانسته است مردم ایران را راضی کند. بنابر این اگر ما بخواهیم وجه دیگری از سینمای ایران را به مردم نشان دهیم «کلاه قرمزی و بچه ننه» میتواند بیانگر ابعاد دیگری از روحیه مردم ایران باشد.
ما با فیلم «جدایی نادر از سیمین» یک تصویر از خودمان به لحاظ هنری، به دنیا عرضه کردیم اما اگر «کلاه قرمزی» برای اسکار انتخاب شود، وجه سینمای کودک ما هم در دنیا مطرح خواهد شد و نشان میدهد که مردم ایران چقدر به تربیت فرزندانشان اهمیت میدهند و تا چه حد برای آن سرمایه گذاری میکنند.
جالب اینجا است که «کلاه قرمزی» یک سابقه 20 ساله دارد. در حقیقت این فیلم میتواند یک پیام بین المللی داشته باشد و بگوید چهره خشنی که در حال حاضر از ما در دنیا توصیف میکنند، وجود ندارد و ما مردم بسیار شاداب، پر نشاط و علاقهمند به کانون خانواده و مناسبات سالم آن هستیم. من فکر میکنم اگر «کلاه قرمزی» برای معرفی به اسکارانتخاب شود و مردم دنیا وجه دیگر سینمای ایران را ببینند، باعث خوشحالی ایرانیان در سراسر دنیا خواهد شد که همیشه پشتیبان این فیلم بودند و هم اینکه دنیا یک تصویر جدید را از ما و سینمای ما خواهد دید.
«کلاه قرمزی» بسیار تصویری قصه را بیان میکند. هر چند که کلام هم به کمک فیلم آمده است، اما من فکر میکنم با یک زیر نویس ساده، مردم دنیا هم با این فیلم ارتباط برقرار میکنند و وجه سینمایی بسیار زیادی دارد. از طرف دیگر بنا بر نظر متخصصان این امر، فیلم به لحاظ کیفیت تصویر و صدا یکی از نمونههای موفق فیلم ایرانی است و نشان دهنده سطح کیفی بالای این فیلم است و فکر میکنم میتواند مخاطب بسیاری را در دنیا جذب کند.
آقای طهماسب به علاقمندی مردم به دیدن «کلاه قرمزی» طی این سالها اشاره کردید. فکر میکنید دلیل این علاقهمندی در میان مردم برای دیدن این فیلم چیست؟
طهماسب:نمیدانم. به هر حال ما در طی این سالها همه تلاشمان را برای ساخت «کلاه قرمزی» انجام دادیم. تلاش میکنیم قصه فیلم فارغ از سابقه عروسکها قصه کاملی باشد. «کلاه قرمزی و بچه ننه» قصه بسیارکاملی دارد. تمام ابعاد این فیلم طی چهار سال بررسی شده است که این قصه به هیچ چیزی ازگذشتهاش وصل نباشد. ما در مورد ساخت اثر سینمایی «کلاه قرمزی» نهایت دقت را بکار میبریم و وقت میگذاریم. من دقیقا نمیدانم دلیل علاقهمندی مردم به این شخصیت چیست؟. حتما مردم نکات مثبتی را درفیلم پیدا میکنند. امیدوارم که ما توانسته باشیم چیزی را که مردم از ما توقع دارند، بر آورده کنیم.
اما نکتهای که به نظر من بسیار مهم است، این است که آمریکا یکی از کشورهایی است که عروسکهای ماتک را به دنیا معرفی کرده است. در حقیقت برنامهها و فیلمهای عروسکی در آمریکا به بسیاری از کشورها فروخته شده است و در بسیاری از کشورها عروسکهایی میبینید که شبیه آثار «جیم هنسن» هستند. خوشبختانه ایران کشوری است که برای خودش نمایش عروسکی و فیلم عروسکی دارد و شاید در حال حاضر در بین کشورهای اطرافمان ازجمله کشورهای نادری هستیم که فیلم عروسکی برای کودکان میسازیم و مردم برای دیدن عروسکها به سینما میآیند. من فکر میکنم برای غرب هم این وجه از هنر ما جالب باشد که ببینند در جایی از دنیا با دقت و حوصله طی بیست سال یک مسیر سینمای عروسکی طی شده و مردم طرفدارش باشند و بعد از این همه سال هنوز هم مردم دوستش دارند.