حضور مردم ايران در انتخابات به يك «پديده» تبديل شده است كمااينكه انتخابات ديروز هم كه با حضور دهها ميليون نفر از شهروندان برگزار شد، «پديده» بود اما نه از آن رو كه حضور ميليونها انسان در پاي صندوق رأي موضوعي تازه در دنيا باشد آنچه به اين حضور گسترده در ايران تازگي مي بخشد، معناي اين انتخابات است. هم خود ما اين را گفته ايم كه حضور مردم در پاي صندوق اخذ رأي اولا براي اعلام پشتيباني از سياست هاي نظام جمهوري اسلامي است و ثانيا براي انتخاب يك يا چند نفر بعنوان نماينده و هم مخالفان جمهوري اسلامي اعلام كرده اند كه ميزان مقبوليت اجتماعي نظام سياسي ايران روز 12 اسفند رقم مي خورد. اين معنا در انتخابات ساير كشورها- معمولا- نيست و ميزان مشاركت با ميزان مقبوليت يك نظام سياسي گره نخورده است بنابراين وقتي مردم ايران به شكل بسيار گسترده در انتخابات شركت مي كنند اين حتما يك «پديده» است. پديده اي كه به تعبير رهبرمعظم انقلاب براي كشور و نظام مصونيت آور مي باشد.
از جنبه ديگري نيز انتخابات در ايران «پديده» است و آنهم «انتخابات در نظام ديني» است. پيش از انقلاب اسلامي ايران و در طول صدها سال كه بارها نظام هاي ديني و يا داراي گرايش هاي ديني در ممالك اسلامي- ايران عصر صفوي، هند، عصرگوركاني، عثماني در دوره هاي 500 ساله، مصر دوره فاطمي، يمن دوره امامان زيدي، ليبي دوره حكومت سنوسي ها به وجود آمده بودند از موضوعي بنام انتخابات و راي مردم خبري نبود و اساسا دخالت مردم در تعيين چارچوب ها و كاركردهاي حكومتي را بعنوان يك امر ديني قبول نداشتند و بلاموضوع مي دانستند. حضرت امام خميني- رضوان الله تعالي عليه- نه تنها دخالت مردم در تعيين چارچوب ها و كاركردهاي حكومتي را با غيرقابل تغيير بودن مباني، ارزش ها و اصول ديني قابل جمع مي دانستند بلكه دخالت مردم در اين كار - ازطرق مختلف، از جمله انتخابات- را «واجب عيني» دانسته و در رأس فرايض ديني به حساب مي آوردند. حضرت امام خامنه اي- دامت بركاته- هم دامنه اهميت اين فريضه شركت در انتخابات را تا آنجا مي دانستند كه در ديدار چند سال پيش با شوراي نگهبان فرمودند: اگر انتخابات نبود امكان حفظ نظام اسلامي وجود نداشت و هيچ چيز به اندازه انتخابات در حفظ نظام نقش نداشته است. البته تجربه 33 ساله ما هم نظريه امام راحل عظيم الشان-ره- و حضرت امام خامنه اي-دامت بركاته- را به اثبات رساند يعني حضور مردم در انتخابات از يك سو بستر استقرار پايه هاي نظام اسلامي و از سوي ديگر بستر اجراي آموزه ها و احكام شرعي را به وجود آورد و در طول دوران، نظام اسلامي را در مقابل انواع توطئه ها حفظ كرد.
امروز پديده انتخابات به يك «راهكار شرعي» و كاملا منطبق با دين تبديل شده و دايره اين تفكر كه روزي به حضرت امام و چند نفر از اصحاب نزديك ايشان تعلق داشت به تمامي مجموعه هاي اسلامي گسترش يافته است. پيش از انقلاب اسلامي ايران، برادران اهل سنت ما در دنيا براساس آموزه هاي فقهي خود معتقد بودند حكمراني در جامعه اسلامي از سه طريق «استخلاف»- يعني حاكمي حاكم پس از خود را نصب كند آنگونه كه خليفه اول خليفه دوم را نصب كرد- «اهل حل و عقد»- يعني گروهي از سران حاكم جديد را تعيين كنند آنگونه كه در سقيفه، سران قبايل خليفه اول را برگزيدند- و «غلبه»- يعني فردي با زور شمشير بر جامعه مسلط شود، آنگونه كه معاويه بن ابي سفيان با زور حاكم شد- امروز برادران اهل سنت ما به راه چهارمي مي انديشند و آن را راهكار بهتري براي حكمراني به حساب مي آورند و آنهم انتخابات و تشكيل حكومت براساس آراء شهروندان است پس ملاحظه مي كنيد كه از منظر ديني هم انتخابات يك پديده است و وقتي مانند ديروز با مشاركت گسترده مردم برگزار مي شود و نظام ديني آن را به جد مطالبه مي نمايد از درخشش فراواني برخوردار مي گردد از اين رو مي توان گفت كاري كه ديروز دهها ميليون ايراني در پاي صندوق هاي راي مجلس نهم انجام دادند بسيار فراتر از حضور براي شكل دادن به يك مجلس بود، آنان در حوزه تمدني و فكري كاري انجام دادند كه حتما بازخورد و آثاري جاودان خواهد داشت.
اما البته اين تجربه اي نيست كه ايران و جمهوري اسلامي از غرب آموخته باشد و يا اين هماني نيست كه در غرب برگزار مي شود. كاملا واضح است كه وقتي فقيهي بسيار بزرگ شركت در انتخابات را «تكليف شرعي» دانسته و بقيه فقهاي معاصر هم آن را واجب شرعي مي دانند، از امري برون ديني حرف نزده اند چرا كه هيچ امر برون ديني نمي تواند مصداق «تكليف شرعي» باشد. از سوي ديگر غرب اصولا شركت همه شهروندان را مطالبه نمي كند و سياسي شدن همه شهروندان را امري مذموم و سبب به هم خوردن نظم آهنين «ليبرال دمكراسي» مي داند آنان همواره از يك حضور منضبط و طبعا محدود و قابل مديريت حرف زده اند. اما از اين طرف اميرمومنان حضرت امام علي بن ابيطالب عليه السلام كه خداوند متعال در چندين نوبت به حق او در امامت بر مسلمين- از جمله در روز 18 ذي حجه دهم هجري در غديرخم- با صراحت سخن گفته است و آن حضرت هم آن را مسئوليتي الهي به حساب مي آورد و در عين حال مي فرمايد: اگر حضور انبوه و گسترده مردم و اينكه خداوند از علما پيمان گرفته است كه در برابر ستم ستمگران و بيچارگي مظلومان سكوت نكنند، نبود، هر آينه افسار شتر خلافت را روي آن قرار داده و آن را رها مي كردم، در جاي ديگر هم حضرت امير سلام الله عليه به ميزان هجوم مردم به درب خانه خود اشاره كرده و مي فرمايند: آنقدر اين هجوم زياد بود كه بيم آن مي رفت كه دو جوان من- امام حسن و امام حسين عليهماالسلام- زير دست و پاي مراجعه كنندگان و بيعت گران قرار بگيرد. اين موضوع نشان مي دهد كه ولايت معصوم كه با امضاي شارع مقدس مشروعيت مي يابد، در صورتي استقرار پيدا مي كند كه مردم آن را طلب نمايند به عبارت ديگر حكومت ديني از منظر امام اميرالمؤمنين(ع) وابسته به حمايت توده هاي مردم است و نه روش هايي نظير «غلبه»، «آراء سران»، «نظر نخبگان خاص» و اموري از اين قبيل. اين الگوي ديني امروز مرزهاي جمهوري اسلامي را درنورديده و در حال تأسيس نظام هايي در كشورهاي با اكثريت اهل سنت مي باشد.
حضور گسترده ديروز مردم در پاي صندوق هاي رأي در شرايطي تحقق يافت كه آن جبهه اي كه از خارجي ها و داخلي هاي همگرا با آنان در سال 1388 شكل گرفته بود بر عدم حضور تاكيد مي كردند كه اين انتخابات به ضرر توده هاي مردم و سبب تشديد فشار غرب خواهد شد. حتي يكي از سران فتنه 88 كه ادامه حيات سياسي خود در نظام را وابسته به حضور در پاي صندوق راي مي ديد، ديروز از فرصت استفاده كرد و روند انتخابات را به طور تلويحي زير سؤال برد. اين نحوه واكنش به خوبي نشان مي دهد كه حضور گسترده مردم در پاي صندوق ها و معنايي كه از اين حضور توليد مي شود با اهداف و اصول سران استكبار و فتنه گران وابسته به آنان در تضاد مي باشد. روز پنجشنبه- يك روز قبل از انتخابات- سردبير روزنامه نيويورك تايمز كه وابستگي آن به سران صهيونيسم مشهور است و گفته مي شود صهيونيستي ترين روزنامه آمريكا است در يادداشتي كه حاصل جمع آوري اطلاعات و اخبار از داخل ايران است، نوشت: مجلس نهم ايران بسيار به رهبري ايران نزديكتر خواهد بود و اين نشان مي دهد كه شرايط آينده براي غرب دشوارتر از گذشته خواهد شد». سردبير مي افزايد « در اين انتخابات چهره هايي نظير هاشمي، موسوي، كروبي و خاتمي حضور چنداني ندارند و در عين حال خبرها از عدم كاهش ميزان مشاركت مردم در انتخابات فردا حكايت مي كند. اين بدترين خبري است كه غرب مي تواند شاهد آن باشد.»
در واقع حضور بسيار گسترده ديروز مردم در پاي صندوق هاي رأي پيام هايي واضح براي غرب به همراه داشت. آمريكايي هايي كه تا همين روز پنجشنبه هم به شركاي خارجي خود مي گفتند فشارها و تحريم ها آثار خود را در ايران بر جاي گذاشته و به زودي شاهد توقف و عقب گرد جمهوري اسلامي از مسيري كه بر آن پاي مي فشارد خواهيم بود. در واقع اين انتخابات بطلان اين ادعا را ثابت نمود و كار را براي آمريكايي ها بسيار دشوار كرد. مسلماً آمريكا با شرايط پيچيده اي مواجه شده و ديگر سخن گفتن از اينكه «همه گزينه ها روي ميز است» خاصيت خود را از دست داده است. آمريكا قبل از انتخابات هم نتوانست از طريق بستن دروازه هاي آسيا روي ايران، كارآمدي تحريم ها و فشارهاي جديد آمريكا- اروپا را تضمين نمايد. اوباما عليرغم فشار سنگين بر هند، ژاپن، كره، سنگاپور، مالزي و چين براي پيوستن به روند تحريم انرژي عليه ايران نتوانست حتي يكي از آنان را با خود همراه كند و حال آنكه حدود 83 درصد نفت صادراتي ايران به اين كشورها مي رود. اگر قبل از انتخابات، براي حيات حاكمه آمريكا در مواجهه با ايران دشواري هايي وجود داشت، اين دشواري ها پس از انتخابات چندين برابر مي شود، حتي تعجب آور نخواهد بود اگر در آينده نزديك شاهد شكاف در ميان متحدان اروپايي آمريكا باشيم كما اينكه زمزمه هاي اين شكاف در آلمان به گوش مي رسد.
انتخابات گسترده ديروز در فضايي سالم برگزار شد و بيراه نيست اگر بگوئيم ديروز ايران قانونمندترين، اخلاقي ترين و مردمي ترين انتخابات مجلس خود را تجربه كرد. فضاي انتخابات تا حد زيادي از تهمت زني و رقابت هاي سلبي مبرا بود و دستگاههاي اجرايي- نظارتي حداكثر تلاش خود را براي برگزاري انتخاباتي قانونمند بكار بستند والحق هم موفقيت هاي خوبي داشتند.
انتخابات پرشكوه ديروز قطعاً به مجلسي شكل داده است كه بيش از مجلس فعلي روي موازين انقلابي تأكيد خواهد كرد. در عين اينكه مجلس فعلي هم انقلابي بود ولي حال و هواي ديروز مردم از مجلسي با درجه بالاتري از انقلابي بودن حكايت مي كرد و اين نكته اي بود كه نگراني دشمنان ايران را در پي داشت. ديروز جروزالم پست در يادداشت خود نوشته بود: تحولات داخل ايران نااميدي زيادي به وجود آورده و همه چيز حكايت از آن دارد كه آيت الله سيدعلي خامنه اي راه هموارتري براي تأكيد بر سياست هاي سرسختانه پيش رو دارد. نااميدي صهيونيست ها نشانگر نشانه گيري دقيق مردم و به هدف نشستن تيرهايي كه ديروز شليك شدند، است. حتماً فرشتگان آسمان ديروز اين صحنه را در اوج احجاب ثبت كرده اند.