علی عسگر ظاهری عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار نما، درباره قرارداد اخیر ایران با توتال و ایراداتی که بر آن وارد است اظهار داشت: قرارداد توتال از حدود ۱۵ سال گذشته مطرح بوده است متاسفانه در سال های گذشته بر دادند و یکسری تفاهمنامه های مقدماتی انجام شد ولی زیر قول خودشان زدند.
وی در ادامه افزود : شرکت توتال شرکت بزرگی است اما متاسفانه با ایران بد حساب است و نتوانسته اعتماد ملت ایران را به خود جلب کنند. و پس از سالها طی قراردادهای آی پی سی که مال الگوی جدید قراردادهای نفتی است ورود پیدا کردند.
ظاهری با اشاره به اینکه وزارت نفت با شرکت توتال صحبت کرد و منجر به عقد قرارداد در بخش باز شد ادامه داد : این شرکت با توجه به اینکه شریف قطریها است و در خیلی از میادین گاز قطر به عنوان شریک اصلی آنها در نظر گرفته شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد متاسفانه تمامی تعلل هایی که در طول زمان ایجاد کرد و حالا برای عقد قرارداد ورود پیدا کرده باعث شده که در گذشته گاز مان به قطر سرازیر شود و ما در طی این سالها در انتظار توتال بودیم و خسارت های جبران ناپذیری به نظام مردم و کشور وارد شد.
وی با اشاره به اینکه حالا شرایط ما خاص و ویژه شده است و شرکت توتال قرارداد اولیه را منعقد کرد ادامه داد: بر اساس چارچوب قراردادها و مصوبه هیات دولت و به نظر بعضی از کارشناسان با رعایت بعد حقوقی جمهوری اسلامی ایران این قرارداد منعقد شده است.
ظاهری اظهار داشت: برای انعقاد قراردادهای دیگر نیاز به تأمل داریم و باید ماده های قانونی را تحلیل و تفسیر کنیم و انتظار دارم دولت و وزیر نفت در بعد توسعه قرارداد با توتال گام بردارند و نباید مقدرات کشور دسته کشورهایی اجنوی و استعمارگر بسپاریم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ما شرکتهای داخلی قدری داریم که میتوانند رقیب به خوبی برای توتال باشند خاطرنشان کرد : حتی تکنولوژی جدید نداشته ماشین می توانیم با برقراری یکسری تعاملات با شرکت های خارجی تکنولوژی آن ها را به کشور منتقل کنیم تا در بعد خودکفایی و تقویت اقتصاد مقاومتی و رفع وابستگی کشور تلاش کرده باشیم.
ظاهری با بیان اینکه در رفع ابهامات قرارداد توتال باید نشست های کارشناسانه مستمر برگزار شود ادامه داد : صرف سخنرانی وزیر نمی توان گفت رفع ابهام شده است بلکه نیاز است بند بند این قرارداد مورد تحلیل و تفسیر قرار گیرد و به آینده و بخش اقتصادی و حقوقی کشور به نحو احسن حساس باشیم و دفاع کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: وزیر نفت در کمیسیون انرژی رفع ابهام کرد مبنی بر اینکه در متن قرارداد گنجانده شده که شرکت توتال باید از شرکتهای داخلی در کارهای ریزش استفاده کنند و هم در انتقال تکنولوژی ملزم و موظف شده است.
ظاهری ادامه داد: اگر این موارد عملیاتی شود حداقل میتوانیم سود و منفعتی داشته باشیم و نمیپذیریم توتال با همه ریز و کلان خود حضور پیدا کنند شرکتهای داخلی ما را محروم کند.
وی با اشاره به اینکه وزیر نفت در مجلس و کمیسیون انرژی توضیح داد که توتال ملزم است در بخش های متفاوت از شرکت های داخلی و کالاهای ایرانی استفاده کنند گفت: حتی وزیر در بحث پرداخت مالیات توضیحاتی را ارائه داد برگرد این توضیحات در عرصه عمل پیاده شود و توتال به آنها متعهد باشد و عملیاتی کنند حداقل در این قرارداد احساس و عواطف ملت ایران جریحهدار نشده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد : امیدوارم وزیر نفت و هیئت دولت در قالب الگوهای جدید نفت برای عقد قرارداد های دیگر تامل بیشتر و مطالعه کارشناسی در بخش حقوقی و تامین اقتصاد کشور و استفاده از منابع داشته باشد تا به یک اجماع ملی برسیم.