ديروز و امروز تهران ميزبان سومين دوره اجلاس مجلس خبرگان رهبري بود که با حضور همه اعضاي آن در حال برگزاري است. جلسات و نشستهاي مجلس خبرگان رهبري هر چند در سکوت خبري و با حداقلي از بازتابهاي رسانهاي همراه است؛ اما حقيقت آن است که اين مجلس يکي از ارکان مهم جمهوريت و اسلاميت نظام اسلامي به شمار ميآيد و اعضاي آن را نمايندگان مردم تشکيل ميدهند این فرایند ظهور و بروز جمهوریت نظام اسلامی را در انتخاب عالیترین جایگاه سیاسی و اعتقادی به نمایش میگذارد. در حوزه وظایف با مراجعه به قانون اساسي، سه وظيفه خطير را برای نمایندگان منتخب مردم در مجلس خبرگان رهبری میتوان برشمرد:
اولين وظيفه تصريح شده، انتخاب رهبري نظام اسلامي است که از ميان فقهاي جامعالشرايط اين امر مهم انجام ميشود. برای اجراي اين اصل و شناختِ شرايط مذكور در اصل پنجم و يكصدونهم قانون اساسي، كميسيوني مركّب از يازده نفر عضو اصلي و چهار نفر عضو عليالبدل در مجلس خبرگان تشكيل ميشود که وظيفه اصلي آن تحقيق درباره همه موارد مربوط به شرايط رهبر و بررسی صلاحیت كساني كه در مظانّ رهبري قرار دارند و ارائه نتايج حاصله به هيئترئيسه براي بررسي مجلس خبرگان است.
دومين وظيفه خطير اين مجلس عزل رهبري در صورت از دست دادن صلاحيتهاست. «تداوم رهبري» ولي امر، به «استمرار صلاحيت و شايستگي» وي بستگي دارد و با نبود هر يك از شرايطِ لازم براي رهبري، مشروعيت آن از بين ميرود. مجلس خبرگان براي اجراي اين وظيفه نیز كميسيوني مركب از يازده نفر عضو اصلي و چهار نفر عليالبدل دارد. گفتنی است، بستگانِ نزديك سببي و نسبي رهبر نميتوانند در اين كميسيون عضو باشند. كميسيون موظف است اطلاعات لازم درباره اين اصل را به دست آورده و صحت و سُقم گزارشهای واصله را بررسي کند و پس از آن کمیسیون و هیئت رئیسه به موضوع رسیدگی کرده و به رأیگیری در صحن مجلس گذاشته میشود.
سومين وظيفه این مجلس نظارت بر عملکرد رهبري است که برای اين وظيفه خطير نيز مجلس خبرگان داراي كميسيون تحقيق است كه افزون بر رسيدگي به گزارشهای دریافتی و تحقيق درباره صحت و سقم آنها، به تشكيلات اداري رهبري نيز توجه داشته و به آن مقام در جلوگيري از نفوذ و دخالت نیروهای نامطلوب در تشكيلات نهاد رهبري مساعدت ميکند.