به گزارش نمابه نقل از پایگاه اطلاع رسانی رهبر انقلاب، هفت سال پس از اهدای یك نسخهی نفیس از دیوان حافظ و در آستانهی روز بزرگداشت این شاعر گرانقدر، جزئیاتی دربارهی این نسخه منتشر میشود.
در تیر ماه سال ۱۳۷۴، استاد غلامحسین امیرخانی ـ هنرمند چیرهدست خط نستعلیق و چهره ماندگار هنر ـ یك نسخه فوقالعاده نفیس از دیوان حافظ را به رهبر معظم انقلاب اسلامی اهدا نمود. معظمله نیز پس از مطالعه و تدقیق در این كتاب، آن را به رسم وقف به كتابخانهی آستان قدس رضوی اهدا فرمودند.
رهبر معظم انقلاب در آغاز این نسخهی فوقالعاده نفیس نوشتهاند: «این نسخهی نفیس دیوان لسانالغیب حافظ شیرازی [رحمهالله] را كه هنرمند برجستهی زمان ما، آقای غلامحسین امیرخانی به اینجانب اهدا كردهاند، به آستان والای كتابخانهی حضرت ثامنالحجج علیهالصلاةوالسلام تقدیم میدارم. سیدعلی خامنهای»
این كتاب شریف پس از اهدای معظمله، در كتابخانه آستان قدس رضوی مورد نسخهشناسی و مرمت قرار گرفت. سپس از آن میكروفیلم تهیه شد و مقدمات چاپ آن از روی تصاویر انجام پذیرفت. مؤسسهی آفرینشهای آستان قدس رضوی با همكاری اداره كل اوقاف و امور خیریهی استان فارس این نسخهی گرانسنگ را به زیور طبع آراست. در آغاز آن نیز به عنوان مقدمه، متن سخنرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در كنگرهی بزرگداشت حافظ (آبان ماه ۱۳۷۶) را درج كردهاند.
۵ نكته در مورد این كتاب
۱. به قلم كیست؟
ناشر این اثر نفیس، كاتب آن را هنرمند بنام خط شكستهنستعلیق، استاد عبدالمجید طالقانی عنوان نموده است، اما در بررسیهای هنرمندان طراز اول هنر خوشنویسی و نسخهشناسان متبحر كشورمان، این انتساب مورد تأیید قرار نگرفت و كاتب آن را محمدحسین شیرازی دانستهاند. استاد غلامحسین امیرخانی در این خصوص توضیح جالبی داده است كه در اینجا میخوانید.
۲. سختخوان اما چشمنواز
خط نگارش این كتاب به شكستهنستعلیق خفی است؛ خطی كه علیرغم هنرورزیهای بسیار زیبا و جلوههای بصری ویژهای كه دارد، برای خواندن عادی عموم مردم قابل توصیه نیست.
۳. دیوان حافظ دوران صفوی
این نسخهی دیوان حافظ از لحاظ حافظشناسی همان نسخهای است كه در دوران صفویه در دست مردم بوده و با نسخ منقح و مصحح حافظ در زمان ما فاصله دارد. این دیوان حافظ در پارهای موارد دارای ابیات اضافی و نیز تغییر در چیدمان ابیات است.
۴. نفیس بودن اثر
نسخهی اصلی این كتاب را در سال ۱۱۲۴ هجری قمری كتابت كردهاند. مشخصات فنی آن عبارت است از: دارای كاغذ آهاری نباتی، زمینهی وسط صفحهها افشان غبار، كمند و جدولبندی به زر، تحریر مشكی. صفحهی نخست آن دارای سرلوح مزدوج مرصع و تذهیب شده است. خط اثر شكستهی خفی است.
۵. اطلاعات تكمیلی
این كتاب برای نخستین بار در مهر ماه ۱۳۸۷ با شمارگان ۵۰۰۰ نسخه انتشار یافته، ۴۴۰ صفحه دارد و احتمالاً هماكنون كمی كمیاب است. اطلاعات كاملتر در مورد این نسخهی ارزشمند دیوان حافظ را میتوانید در اینجا بخوانید.