به گزارش نما به نقل از خبرآنلاین: محقق موسسه ماکس پلانک در مصاحبهای از تحقیق خود درباره غیرقابل زندگی شدن خاورمیانه به دلیل تغییراقلیم گفت.
چند سال پیش موسسه ماکس پلانک در تحقیقی شرایط آینده خاورمیانه و آفریقایشمالی را با ادامه روند تغییراقلیم پیش بینی کرد و با تیتر "تغییراقلیم خاورمیانه را غیرقابل زندگی میکند" در بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی منتشر شد.
در این تحقیق آمده است که طبق بدبینانهترین سناریو تغییراقلیم برای آینده یعنی سناریو R8.5، میزان دما و رطوبت در بسیاری از مناطق در خاورمیانه و شمال آفریقا به حدی افزایش پیدا میکند که شرایط برای کار کردن و زندگی انسان ممکن نباشد، این باعث شد بسیاری از کارشناسان و مسئولان نسبت به این ادعا واکنش نشان دادند و آن را آخرالزمانی خواندند.
محقق اصلی این تحقیق پروفسور جوهانس للیولد است، او محقق بخش شیمی موسسه پلانک است و دارای مدرک دکترا در زمینه فیزیک و شیمی جوی است. این محقق هلندی در گفتگویی با خبرآنلاین از پیامدهای تغییراقلیم در ایران و آخرالزمانی نبودن تحقیقش گفت.
میتوانید مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:
همانطور که میدانید ایران یکی از بزرگترین منتشرکنندگان گازهای گلخانهای در جهان است، از سویی در تحقیق شما آمده است که کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی مثل ایران از گرم شدن زمین آسیب زیادی میبینند. بر این اساس آیا ما باید ایران را قربانی تغییراقلیم بدانیم یا عامل آن؟
کشور ایران هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم با صادرات نفت، از اصلیترین انتشاردهنگان گازهای گلخانهای است. به همین دلیل ایران در گرم شدن کره زمین مسئول است ولی از سوی دیگر تاثیر آن را هم میبیند.
چه تاثیری؟
به دلیل گرمتر و خشکتر شدن هوا در تابستانها انتظار میرود روزهایی با هوای گرم، بیشتر و شدیدتر شود.
در تحقیق شما آمده است که این افزایش دما طبق بدبینانهترین سناریوی تغییراقلیم میتواند منجر غیرقابل زندگی شدن برخی مناطق در خاورمیانه شود؟ این اتفاق دقیقا در چه منطقهای و به چه علتی رخ میدهد؟
در برخی از مناطق خاورمیانه و آفریقای شمالی، مخصوصا اطراف خلیجفارس افزایش دما به همراه رطوبت بالا به حدی افزایش پیدا میکند که زندگی کردن و کار کردن در تابستان غیرممکن باشد.
در همین رابطه بحثهای زیادی در ایران انجام شد و برخی حتی این موضوع را آخرالزمانی خواندند، نظر شما در این رابطه چیست؟
این تحقیق آخرالزمانی نیست، بلکه یک هشدار است تا برای افزایش دما که خطرات زیادی در زمینه سلامت دارد، آماده شویم.
شما در مصاحبهای با سیانان هم گفتید که گرم شدن زمین تعداد پناهجویان را افزایش میدهد، در ایران هم این اتفاق میافتد؟
ببینید، این بستگی دارد که جامعه چقدر آماده باشد. در سوریه مردم آماده خشکسالیای نبودند که تاثیر منفی روی کشاورزی و میزان منابع آبی آن منطقه گذاشت، این اتفاق منجر به ایجاد ناآرامیهایی شد که در پایان منجر به جنگ شد. در واقع تغییراقلیم اغلب علت اصلی مهاجرت نیست، اما میتواند یکی از عوامل این اتفاق باشد.
اما هنوز اقدامات لازم برای انطباق با تغییراقلیم در ایران انجام نشده است، ایران دیر نکرده است؟
هیج وقت دیر نیست تا برای مقابله تغییراقلیم به ویژه مسائل مربوط به افزایش دما آماده شد.