به گزارش نما، ویراش دوّم جزوه «مرهم» ویژه زائران اربعین حسینی توسط جمعی از اساتید طب سنتی کشورمان ارائه شده که مشتمل بر راهنماییها و دستورالعملهای کاربردی ساده طب سنتی برای پیادهروی اربعین است.
در بخشی از این مطلب، توصیههای عمومی به زائران برای سهولت در پیادهروی اربعین ارائه شده که در ادامه آمده است:
1- از مدّتی قبل از سفر به طور منظّم و افزاینده پیادهروی کنید.
2- کفش طبی دارای پاشنه نرم، مناسبترین کفش برای پیاده روی است تا به کمر فشار زیادی وارد نشود. پاشنه بلند کفش یا کفی نازک آن از عوامل مستعدکننده مشکلات عضلانی- مفصلی در طول سفر است.
3- چون در طول سفر پاها ورم میکنند بهتر است از کفش بنددار استفاده کنید تا فشار کمتری به پاها وارد شود.
4- سعی کنید وسایلتان به اندازهای باشد که همه آنها در کوله جای بگیرند؛ حمل وسیله اضافی با دست، به شانه و ستون فقرات فشار می آورد همچنین با احتراز از آوردن وسایل اضافه، کوله خود را تا حدّ امکان سبک کنید.
5- استفاده از عصا یا چوبدستی مناسب، در کاهش فشار به عضلات اثر زیادی دارد.
6- بدون عجله پیادهروی کنید؛ طول زمان پیادهروی را کمکم افزایش دهید؛ پیاده روی باشتاب و زیاد در روز اول ممکن است موجب گرفتگی شدید عضلات شود.
7- سرعت راه رفتن خود را کم و طول گامهای خود را کوتاه کنید.
8- ترجیحا در ساعات اولیه روز قسمت بیشتری از مسیر مورد نظر را بپیمایید و در ساعات میانی و همراه با تابش آفتاب، کمتر به خود فشار بیاورید.
9- بسته به قوای بدنی خود، در حین پیاده روی، در فواصل منظم، استراحتهای کوتاهی داشته باشید.
10- استراحت یک ساعته بعد از ناهار، قطع پیادهروی یکی- دو ساعت قبل از غروب آفتاب و استراحت کامل شبانه از ضروریات این سفر هستند.
11- اگر احساس خستگی زیاد، تعریق بیش از حد، طپش قلب یا افت فشار داشتید؛ پیادهروی را قطع کنید؛ چند دقیقه به پشت دراز بکشید و بعد از طبیعی شدن ضربان قلب به آرامی مسیر را ادامه دهید.
12- در منازل و موکبهای بین راه، پای خود را با آب خنک بشویید یا آنها را مدّتی در آب خنک بگذارید.
13- هر شب، عضلات خود بهویژه عضلات ساق پا، مچ پا و کمر و نیز ناخنهای پاها را با یک روغن یا پماد مناسب ماساژ دهید؛ این کار را حتّی اگر احساس درد و کوفتگی هم ندارید انجام دهید. روغن زیتون، بابونه، سیاهدانه، پماد ویکس و ... موارد مناسبی برای این کار هستند.
14- در صورت ضرورت از گن کمر، مچبند، ساقبند یا زانوبند استفاده کنید. انواع پشمی برای این کار مناسبترند.
15- یکی از بدترین چیزها برای عضلات و مفاصل، قرار گرفتن آنها در معرض سرماست به ویژه اگر عرق کرده باشند؛ در طول مسیر پوشش مناسب و گرم داشته باشید و در وقت استراحت و باز کردن کوله و نیز پس از استحمام به شدت مراقبت کنید که در معرض باد یا سرما قرار نگیرید.
16- در صورت امکان، شبها دوش آب گرم بگیرید و عضلات خود را زیر آب گرم ماساژ دهید.
17- ماساژ و نگهداشتن پاها در آبنمک گرم در تقویت عضلات بسیار مفید است؛ هر شب که در طول سفر برایتان مقدور شد این کار را بکنید. افزودن مقداری حنا و آبلیمو به این محلول اثر فوقالعادهای در تقویت مفاصل و عضلات و کاهش درد و خستگی آنها دارد. یک پیشنهاد خوب این است که چند روز قبل از شروع سفر این کار را شروع کنید.
18- اگر امکان دارد شبها به هنگام خواب، پاها کمی بالاتر از سطح بدن قرار گیرند.
19- تعویض یا شستشوی مرتب جورابها به کاهش خستگی پاها کمک میکند.
20- در صورت گرفتگی عضلات ران یا ساق، یک تدبیر مناسب، ضربه زدن به کفِ پا (مثلا با یک چوب) است.
21- فراموش نکنید که پرخوری، درهم خوری، و مصرف غذاهای مانده یا غذاهای سنگین و دیرهضم زمینه را برای کرختی، سنگینی و گرفتگی عضلات فراهم میکنند.
منبع: تسنیم