به گزارش نما- ایسنا نوشت: رئیس انجمن داروسازان ایران ابراز امیدواری کرد که دولت و مجلس با اتفاق نظر، نسبت به رفع مشکلات حوزه داروسازی و به خصوص موضوع عدم پرداخت مطالبات صنعت داروسازی و داروخانهها ورود پیدا کرده و از اقتصاد این حوزه صیانت کنند.
محمدباقر ضیا، با تاکید بر این نکته که کیفیت آفرینی، هزینه دارد، گفت: برخی، توسعه حوزههای مختلف داروسازی را بدون تامین هزینههای آن جستجو میکنند.
وی با انتقاد نسبت به وضعیت نقدینگی حاکم بر بازار دارویی کشور، گفت: بازار دارویی کشور در تمام ابعاد آن اعم از تولید، واردات، توزیع و عرضه در عطش نقدینگی به حال احتضار افتاده است و به نظر میرسد هیاهوهای سیاسی سبب شده سیاستگذاران اقتصادی، پرداخت مطالبات این حوزه را فراموش کنند.
وی ادامه داد: هر روز چالش جدیدی پیش روی جامعه داروسازی قرار میگیرد و فعالان این حوزه را با فرسایش بیشتر مواجه میکند و امروز باید با جمعبندی کلیه شرایط و با تکیه بر تجربیات قبلی، اذعان کنیم که وضعیت به گونهای است که ما برای منافع ملی و دستاوردهای ملی در حوزه دارویی احساس خطر میکنیم.
ضیا در خصوص توانمندیهای داروسازان ایرانی اظهار داشت: واقعیت این است که تولید، توزیع و عرضه دارو علاوه بر اینکه متکی به دانش است، وابسته به حمایتهای پولی و مالی و جریان داشتن نقدینگی در این حوزه نیز هست و متاسفانه به نظر میرسد برخی، توسعه حوزههای مختلف داروسازی را بدون تامین هزینههای آن جستجو میکنند.
رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: امروز علی رغم همه صبوریها و هشدارهایی که صورت گرفته، متاسفانه هنوز گرهگشایی موثری برای داروسازان اتفاق نیفتاده است و این برای کشوری که تجربه تلخ کمبودهای دارویی را از سر گذرانده است، زنگ خطری جدی است.
وی ادامه داد: برخی آمارها حاکی از آن است که در سال ۹۵ صادرات دارو با حدود ۲۰ درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن به ۱۳۰ میلیون دلار رسیده است، ولی واقعیت این است که این عدد برای کشور ما، با این همه پتانسیل که در نزد داروسازان ایرانی وجود دارد، بیش از اینکه افتخارآفرین باشد، نشان از عدم توجه به نیازها و خواسته های داروسازان دارد.
ضیا افزود: راهکارهای متنوع و پیچیدهای در دنیا برای کاهش هزینههای تمام شده تولید و عرضه دارو وجود دارد که متاسفانه در کشور ما بدلایل مختلف، امکان سرمایهگذاری برای دستیابی به آنها فراهم نمیشود.
وی افزود: فشار قیمتی که بر شرکتهای دارویی تحمیل میشود، نوسانات قیمت ارز، هویت دولتی صنعت دارو که مانع رقابتپذیری آن شده، عدم پرداخت به موقع مطالبات داروخانهها از سوی سازمانهای بیمهگر، سهم خواهی دولت از بازار دارویی از طریق تاسیس داروخانههای دولتی از جمله موانع رشد و توانمندسازی داروسازان ایرانی است.
رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: چارهای جز این وجود ندارد که هرصنعتی، هزینههای کیفیت آفرینی را بپذیرد و اتفاقا داروسازان این پیام کلیدی را درک کردهاند، ولی متاسفانه سیاستگذاران اقتصادی کشور هنوز سیاستهای دستوری دورههای پیشین را دنبال میکنند و تصور میکنند حال و روز داروسازان با وعده و وعید بهبود پیدا میکند.
وی افزود: واقعیت این است که پدیدههای اقتصادی را باید مبتنی بر مرجعیت علمی دنبال کرد. نمیتوان هزینههای یک بنگاه را از طریق تسهیلات بانکی با سودهای آنچنانی پوشش داد. شاید تسهیلات بانکی به صورت مقطعی گرهگشا باشد ولی اگر وضعیت به گونهای شد که هر روز به سراغ بانک بروید و تقاضای وام کنید، بیشک نقطه ورشکستگی آن صنعت نزدیک خواهد بود
ضیا ادامه داد: کیفیت آفرینی، شرط اساسی داروسازی است، ولی وقتی محلی برای تامین هزینههای کیفیت آفرینی وجود ندارد، در واقع به شکلی نامحسوس مسیر شکوفایی را سد کردهایم و این واقعیت دردناکی است که امروز بر فضای داروسازی کشور سایه انداخته است.
وی در خصوص نقش داروخانهها در نظام سلامت تصریح کرد: تجربه دنیا نشان داده که بدون در اختیار داشتن داروخانههای توانمند، نظامهای بهداشت و درمان نمیتوانند برنامههای کلان خود را به سرمنزل مقصود برسانند.
ضیا در رابطه با داروهای وارداتی تصریح کرد: امروز داروسازی کشورمان این توانایی را دارد که بیش از ۹۰ درصد داروهای مورد نیاز کشور را تولید کند ولی بیتردید در هر شرایطی، هستند افرادی که متقاضی داروهای برند خارجی باشند و واقعیت این است که اگر نیاز ایشان از طریق واردات رسمی و قانونی پوشش داده نشود، تنها اتفاقی که میافتد این است که بازار قاچاق و واردات غیرقانونی رونق میپذیرد.
رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: البته شرایط واردکنندگان دارو نیز وضعیت چندان بهتری نسبت به وضعیت تولیدکنندگان دارو نیست؛ چرا که افزایش نرخ ارز و عدم پرداخت مطالبات از سوی شرکتهای پخش دارو، آنها را نیز با کمبود نقدینگی و مشکلات قیمتگذاری مواجه کرده است.