به گزارش ایسنا به نقل از "سهنسل دات کام" ، یکی از مهمترین عواملی که این حریم را تهدید میکند بیان اسرار و رازهای درون خانواده نزد دیگران است.
انواع افشارگری راز
گاهی در زندگی مشترک، یکی از طرفین، مسئلهای خصوصی و به اصطلاح، راز، را افشا میکند. به طور اجمال انواع برملا کردن رازها به این قرارند :
1 - بیان راز همسر برای دیگران
2 - بیان راز خود برای دیگران
3 - بیان راز دیگران برای همسر
4 - بیان رازهایی از زندگی مشترک برای دیگران
5 - دیگران راز گذشته یکی از زوجین را به دیگری بگوید.
این موارد هر کدام آثار سوئی در بر دارند که به اختصار به آنها اشاره خواهد شد.
آثار نامطلوب افشای راز
پرورش شخصیت منفی :
افشای راز نزد دیگران و از دیگران، باعث ایجاد شخصیتی منفی در گوینده خواهد شد؛ زیرا هیچ کس از کسی که مدام راز دیگران را بیان میکند خوشش نمیآید. فردی که راز دیگری را بیان میکند خودش باعث میشود که اطرافیان با دیده تحقیر و به صورتی منفی به او بنگرند که کرامت ذاتی او را زیر سوال خواهد برد.
کاهش درجه ی ایمان و اعتقاد به خدا :
کسی که راز دیگران را برملا میکند به تدریج علاقهمند میشود رازهای بیشتری را بداند؛ لذا در امور دیگران کنکاش میکند و این کنکاش بر خلاف دستور صریح قرآن کریم است که « در امور دیگران تحبسسّ نکنید. » در واقع تحبسّس کننده در امور دیگران صریحاً با حکم خداوند مخالفت کرده و گناه کبیره مرتکب شده است. همچنین امام علی ( علیهالسلام ) فرمودهاند: « آن کس که در مقام تفحص در اسرار دیگری بر آید خداوند رازهای او را آشکار خواهد کرد.»
غفلت و انحطاط اخلاقی :
انسانها به میزانی که به بر ملا کردن راز دیگران و افشای اسرار مردم میپردازند از خودشان غافل میشوند و بدین وسیله فرصتهای ارزشمندی را که میتوانستند صرف خودسازی خود کنند در راه تلاش برای کنکاش و تجسّس در امور دیگران، هدر میدهند.
اشاعه زشتی :
افشای راز زندگی نیز دیگران یا از دیگران، موجب ریخته شدن قبح گناهان و زشتیها میشود.
امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: « کسی که از مسلمانی کار زشتی را با چشم خود ببیند و یا سخن بدی را با گوش خویش بشنود و به منظور پردهدری آن را میان مردم افشا کند، مشمول آیه اشاعه فحشاست که در دنیا و آخرت به عذاب دردناکی مبتلا خواهد شد.»
حال که آثار نامطلوب افشای راز را بیان کردیم، مناسب است که به آثار مطلوب و مثبت رازداری نیز اشارهای داشته باشیم.
آثار مثبت رازداری
1 - با هر مرحله رازداری به درجات بیشتری از ایمان نزدیک شده و خویشتنداری بیشتری کسب میکنید.
2 - رازداری، اعتماد دیگران را به شما جلب میکند. مردم معمولاً به کسانی که رازدار هستند به دیده احترام و اطمینان نگاه می کنند.
3 - وقتی شما در زندگی خانوادگی خود رازداری را رعایت کنید، فرزندتان الگویی عینی برای این کار خواهد داشت که به رازداربودن وی در آینده کمک زیادی میکند.
4 - راز تا وقتی که فقط خودتان از آن آگاهید، در دست شماست و اختیارش نیز به دست خودتان!
عوامل افشای راز و پردهدری
علیرغم آثار مطلوبی که رازداری دارد و نیز بر خلاف آثار نامطلوب و بدی که بر اثر افشای راز برای انسان پیش میآید، باز هم شاهد این هستیم که افرادی به چنین کاری دست میزنند.
در اینجا به برخی عواملی که به افشای راز توسط افراد منجر میشود اشارهای میکنیم:
پوشاندن حقارت درونی :
افرادی که به نحوی از ضعف شخصیت رنج میبرند و دچار حقارتهای درونی هستند چنانچه به تربیت نفس و خودسازی نپردازند ممکن است بخواهند این حقارت را در دیگران جستجو کنند و با افشای رازهای افراد، آنان را مورد تحقیر و آزار قرار دهند.
ارتباط نامناسب زن و شوهر :
زن و شوهری که ارتباط عاطفی و روحی بسیار کمی دارند و فاقد برنامه منظمی هستند فرصتی پیدا نمیکنند تا مشکلات و ناراحتیهای خود را به همسرشان بگویند و با همسر خود درددل کنند و رازشان را به او بگویند. این حرفهایی که باید به همسر گفته شود گاهی از حریم خانواده به خارج سرایت میکند و فرد به دنبال گوش شنوای دیگری در بیرون از منزل برای شنیدن می گردد.
انتقادناپذیری زن یا شوهر:
انتقاد باید با شیوه انسانی و به قصد اصلاح رفتار طرف مقابل انجام گیرد تا باعث رشد شود. ولی در صورتی که یکی از زوجین تحمل شنیدن انتقادات سالم و سازنده را نیز نداشته باشد، فرصت بحث درباره مطالبی که باید بین خودشان گفته میشد از دست میرود که ممکن است از درون آنها رازهای زندگی سر برآورد و با دیگران مبادله شود.
البته این سخن به معنای تأیید رفتار فرد مقابل نیست بلکه به این معناست که گاهی برخورد نامناسب خود ما و عدم انتقادپذیری مان، باعث آسیب به زندگی مشترک میشود.
الگو گرفتن از روابط والدین :
فرزند کوچکی که میبیند مادرش یا پدرش رازهای زندگی زناشوییاش را با والدین خود مطرح میکند و به حساب درددل کردن، همسرش را نزد مادرش خراب میکند الگوگیری میکند.
یا مردی که به فرزند کوچکش میسپارد که در غیابش مراقب مادر باشد و گزارش احوال را بدهد بذر بیاعتمادی را در دل کوچک او میکارد و عملاً به او آموزش رازنگهنداشتن را میدهد. چنین کودکی چگونه میتواند در آینده رازنگهدار خوبی باشد؟!
بنابراین مثل دو کشور همسایه که به لحاظ حفظ امنیت از اسرار و اطلاعات ویژه کشور خود حفاظت میکنند، رازها و اطلاعات درون خانواده نیز بین همسران محفوظ است و باید از دسترسی دیگران محافظت شود.