به گزارش نما، عیسی کلانتری رئیس جنجالی سازمان محیطزیست کشور در همایش اخیر روز جهانی خاک که با حضور نماینده فائو در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شده بود با تکرار ادعاهای خود درباره بخش کشاورزی به آن تاخت، برنامه ششم توسعه را تحملی خواند و محمود حجتی را به تسلیم شدن در برابر دستورهایی که از بالا میآید متهم کرد.
وی که در گذشته نیزخودکفایی درمحصولات کشاورزی را "مزخرف" خواند بود، این بار نیز طی اظهاراتی گفت: در گذشته 15 تا 20 میلیون نفر جمعیت در کشور داشتیم و هرچه خواستیم آب و خاک را استفاده کردیم اما با افزایش جمعیت نیازها اضافه شد و آن چیزی که بیارزش بود ارزش پیدا کرد و در مواردی مانند خاک به بحران رسیدیم و در آب از بحران گذشتهایم.
رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: قوانین تحمیلی مانند برنامه ششم خارج از ظرفیتهای موجود تحمیل شده است و این برنامه با امکانات موجود در کشور سازگار نیست به طوری که از منابع بدون توجه به اصل پایداری استفاده میکنیم.
وی افزود: دائما نگوییم ما کشور بزرگی هستیم و میتوانیم جمعیت بیشتری داشته باشیم، منابع تولید غذا در ایران محدود است. باقیمانده نیازمان را باید وارد کنیم و در صورتی که قصد افزایش جمعیت داریم این افزایش جمعیت باید منوط به تأمین غذا از طریق واردات باشد.
کلانتری با تکرار این ادعا که در ایران ظرفیت مناسبی برای کشاورزی نداریم گفت: برای 80 میلیون جمعیت نمیتوانیم خودکفا باشیم و باید این واقعیتها را به مردم و سیاستگذاران بگوییم. با پروپوزالهای غلط منابع خاک را نابود کردیم و امروز فکر نجات آن از آلودگی و پسماند هستیم.
* نماینده فائو: به طور قطع امکان توسعه کشاورزی در ایران وجود دارد
نماینده موقت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران با فاصله اندکی،اظهارت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره محدود بودن ظرفیتهای کشاورزی در ایران را رد کرد.
رائو ماتا در پاسخ به این سوال که با توجه به وضعیت منابع آب و خاک ایران امکان توسعه کشاورزی وجود دارد؟ اظهار کرد: به طور قطع همین طور است و امکان توسعه کشاورزی در ایران وجود دارد.
وی افزود: «شما آب، خاک و سیستمهای بسیاری دارید اما باید مدیریت خاک خود را ارتقاء ببخشید و به تکنولوژیهای جدید دست پیدا کنید. همین، باید بهرهوری آب را افزایش دهید.»
نماینده موقت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران ادامه داد:من فکر میکنم ایران از این جهت (منابع طبیعی) وضعیت خوبی دارد هرچند طی سالهای اخیر نتوانسته از فرصتها استفاده کند و مدیریت آب و خاک خود را ارتقاء دهد. اما شما میتوانید قابلیتهای خود را در این زمینه افزایش دهید و به شرایط پایدار دست یابید.
وی تصریح کرد: بهترین برنامه و راه برای حل این مشکلات برنامهریزی مشترک، مدیریت مشترک و همکاری با سازمانهای ملی و بینالمللی در این زمینه است.
* اعترافات تکلان دهنده کلانتری درباره هدر رفت آب
کلانتری در حالی از وضعیت بحرانی عبور کردن، آب و خاک در کشور صحبت میکند که بیشترین سد سازیها در دوران سازندگی و زمانی که وی وزیر کشاورزی بود و در هیئت دولت و تصمیمگیریها حضور داشت، صورت گرفته است.
کلانتری البته به این موضوع اعتراف کرده که دولت سازندگی مرعوب سدسازیها شد.
* ژاپن کشوری با محدودیت شدید منابع خاک و کشاورزی پیشرفته
بنابراین گزارش ژاپن معروف به کشوری است خاک مناسب محدودی برای کشاورزی دارد اما دارای بالاترین درجه مکانیزاسیون کشاورزی در آسیا است و اراضی شیبدار(بیش از 20درجه) برای کشت برنج و دیگر محصولات، رد این کشور تراس بندی شدهاند تا امکان کشت در قطعات کوچک دامنهای به وجود آید.
این امر همان برنامهای است که وزارت جهاد کشاورزی در برنامه ششم توسعه در دستور کار خود دارد و گامهایی نیز در سالهای گذشته دراینارتباط برداشته است اما کلانتری به آن انتقاد میکند.
علیمراد اکبری معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آبوخاک وزارت جهاد کشاورزی نیز در واکنش به این سؤال که برخی مسئولین، ظرفیت کشاورزی ایران و خاک موجود برای کشاورزی را محدود دانستهاند، اظهار کرد: اصلاً به این حرفها توجه نکنید؛ کشور ما بیش از 30 میلیون هکتار خاک با ظرفیت کشاورزی دارد.
وی افزود: با توجه به محدودیت منابع آبی در کشور، متاسفانه ما از 18و نیم میلیون خاک قابل کشاورزی خود استفاده میکنیم.
منبع: تسنیم