به گزارش نما، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
سخنگوی دولت دوازدهم اخیرا در حالی از عدم ارز کافی در بانک مرکزی برای کنترل قیمت دلار در بازار سخن گفت که پس از توافق هستهای دولت مدعی افزایش صادرات نفت و میعانات گازی و محصولات پتروشیمی بود که با آن میتواند ثبات را به اقتصاد ایران بازگرداند؛ ولی گذر زمان نقصهای جدی در فرآیند کسب درآمد ارزی که سعی در پنهانسازی آن از سوی دولت میرفت را آشکار نمود.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در گردهمایی دانشجویان و جوانان حزب اعتدال و توسعه از علت اصلی گران شدن دلار در پنج ماه اخیر پرده برداشت و اعلام کرد، بانک مرکزی دلار ندارد تا قیمت آن را کنترل کند.
«رئیسجمهوری در جلسه امروز تاکید کرده که درباره افزایش نرخ ارز بسیار نگران است. آقای روحانی اصلا و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را برنمیتابد و از افزایش آن بسیار مکدر است. قیمت ارز باید کنترل شود و برای این کار دولت باید در بازار مداخله کند. برای اینکه بتوانیم تقاضای بازار را متعادل کنیم باید ارز تزریق کنیم ولی متاسفانه بانک مرکزی اگر ارز بیشتری داشت قطعا ورود میکرد. در بازار ما دلار زیاد است ولی برای کنترل نرخ آن باید بانک مرکزی ورود کند که متاسفانه برای تهیه ارز مشکل دارد.»
وی در همین گردهمایی صحبت از افزایش درآمد ارزی با افزایش فروش نفت در پسابرجام کرد و گفت: «حداقل گشایشی که (برجام) داشته این بود که فروش نفت ما از حدود یک میلیون بشکه به دو میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه رسید.»
نوبخت از یک سو از مشکل تامین ارز سخن میگوید و از سوی دیگر مدعی است که صادرات نفت یک میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه افزایش یافته و این به معنای این است که در سال جاری، دولت روزانه بیش از ۷۰ میلیون دلار درآمد ارزی بیشتری نسبت به قبل از برجام داشته که این افزایش درآمد تا پایان سال به ۲۶ میلیارد دلار میرسد و مجموع درآمد ارزی دولت از صادرات نفت بیش از ۴۴ میلیارد دلار خواهد بود. حال چه شده که دولت برای کنترل بازار ارز، مدعی است که دلار ندارد.
ولی چه اتفاقی رخ داده که دولت از کمبود دلار برای کنترل بازار ارز مینالد؟ جواب را باید در انتقاد کارشناسان اقتصادی به باقی ماندن بند ۵۰۴ قانون تحریمTRA آمریکا در توافق هستهای (برجام) دانست. در شهریور سال ۱۳۹۱ وقتی بانک مرکزی و فروش نفت ایران از سوی ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا مورد تحریم قرار گرفت، این تحریمها به دلیل بسته شدن دسترسی بانک مرکزی به منابع خود در امارات متحده عربی و عدم امکان جابهجایی آن، اثر سریع گذاشت. بسته شدن دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی خود در امارات متحده به دلیل تحریم TRA از سوی ایالات متحده آمریکا بود.
کنگره آمریکا با تصویب قانون کاهش تهدید ایران TRA علاوه بر تحریم طلا و فلزات گرانبها، ادامه خرید نفت خام از ایران را مشروط به «بلوکه شدن درآمد حاصل از آن در کشور خریدار نفت» کرد. به عبارت دیگر شرط دیگری در کنار شرط کاهش مستمر خرید نفتخام از ایران قرار داد. براساس بخش ۵۰۴ این قانون، این پولها در حسابی به نام ایران در کشور هدف واریز میشد و ایران تنها میتوانست در تجارت دوجانبه، آن هم برای خرید اقلام بشردوستانه مانند غذا و دارو از آن استفاده کند.
با این وجود، در متن سند برجام و ضمایم آن، هیچ اشارهای به قفل شدن پولهای نفتی و لغو تحریمهای مربوط به آن وجود ندارد. ولی در تمامی این مدت مقامات دولت اعتدال در خلافگویی ای منکر باقی ماندن تحریم بازگشت دلارهای نفتی به کشور شدند تا از برجام برای مردم توافق دروغین برد-برد بسازند. به عنوان نمونه میتوان به اظهارات همین آقای نوبخت سخنگوی دولت و علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در پنجم بهمن سال گذشته اشاره کرد.
پنجم بهمن سال گذشته، نوبخت سخنگوی دولت در کنفرانس خبری با خبرنگاران، در پاسخ به این پرسش که آیا مشکلی برای دریافت ارز حاصل از فروش نفت وجود دارد یا خیر، گفت: وزیر اقتصاد هم گفته است که تا پایان سال ۴۱ میلیارد دلار از صادرات نفت و میعانات نفتی درآمد کسب میکنیم و درآمدهای نفتی را هم بدون هیچگونه مشکلی وارد اقتصاد کشور میکنیم.»
در همین روز رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در گفتوگو با شبکه تلویزیونی الجزیره دریافت بدون مشکل پول فروش نفت را تایید کرد. علیاکبر صالحی، که میهمان برنامه لقاءالیوم بود در پاسخ به خبرنگار الجزیره درباره محدودیتهای بانکی پسابرجام گفت:«درخصوص تلاشها برای ایجاد فضای اقتصادی جدید برای ایران، آنان کاری انجام ندادهاند، سخن شما در این زمینه درست است، اما این موضوع به این معنی نیست که هیچ اتفاقی نیفتاده است، قبل از توافق هستهای سقف صادرات نفت ما زیر یک میلیون بشکه در روز بود اما پس از توافق این میزان رشد کرد و به دو و نیم میلیون بشکه در روز رسید.
همچنین ما امروز حدود پانصد هزار بشکه گاز مایع و پانصد هزار بشکه مواد پتروشیمی صادر میکنیم به این معنی که ما روزانه سه و نیم میلیون بشکه صادرات داریم در حالی که قبل از توافق این رقم از یک میلیون بشکه فراتر نمیرفت. برخلاف برخی شایعات، امروز ما درآمدهای نفتی خود را دریافت میکنیم، نکته دیگر اینکه بانکهای کوچک بدون هیچ مشکلی فعالیت دارند، هزاران سوئیفت وابسته به این بانکها باز هستند در حالی که قبل از توافق مسدود بودند.»