روز پنج شنبه، 20 مهرماه كنگره ملي شهداي تداركات و پشتيباني همراه با يادواره شهداي تداركات و پشتيباني تهران برگزار شد. در اين كنگره از سرداران و 4هزار شهيد تداركات و پشتيباني سپاه تجليل شد. سردار آبرومند، معاون هماهنگ كننده سپاه و رئيس ستاد اين كنگره در نشست خبري با حضور خبرنگاران، هدف برگزاري و پيام اصلي كنگره را نشان دادن مفهوم توانايي هاي ملي و مردمي در مقابله با دشمن چه در دوران جنگ و چه در دوران فعلي اعلام كرد و گفت: «يادآوري توانايي ها و استعدادهاي مردمي و سازمان هاي نظامي و نهادهاي مربوط درخصوص توانمندي هاي امروز كشورمان در عرصه دفاعي و عرصه هاي ديگر، اجراي دستور و فرمان مقام معظم رهبري مبني بر زنده نگه داشتن ياد و خاطره شهدا، ارج نهادن به خانواده هاي شهدا و تجديد پيمان با شهدا در پاسداري از انقلاب براي مقابله با دشمنان از جمله اهداف اين كنگره است.»
در اين كنگره كه مسئولان اصلي تداركات و پشتيباني سپاه حضور داشتند، حاج محسن رفيق دوست، وزير سپاه در دوران دفاع مقدس در جمع خبرنگاران، واقعيتي را بيان داشت كه موضوع اين نوشتار شد. ايشان با اشاره به نقش و جايگاه سپاه در انقلاب اسلامي و حفظ كشور گفت: «امروز جمهوري اسلامي ممكن است در بخش اقتصادي هنوز وابستگي هاي كمي داشته باشد، اما در صنايع دفاعي از فشنگ تا موشك هاي قاره پيما و هواپيما و وسايل اپتيكي، همه به دست متخصصان خودمان ساخته مي شود و هيچ وابستگي نداريم.»
اكنون كه ملت ايران به دليل ايستادگي بر مواضع بحق و اسلامي خود از يك طرف و عدم سازش با نظام سلطه و استكبار جهاني به سركردگي آمريكا از طرف ديگر، با جنگ اقتصادي غرب روبه رو شده، بازخواني و يادآوري دستاوردهاي راهبردي در عرصه صنايع دفاعي در دوران پس از انقلاب اسلامي، به ويژه براي جوانان اين مرز و بوم، كاري ضروري و ارزشمند خواهد بود.
صدام معدوم كه به نيابت از قدرت هاي منطقه اي و فرامنطقه اي، جنگ را بر ملت ايران تحميل كرد، هيچ ترديدي به پيروزي در اين جنگ نداشت. وابستگي هاي كامل نظامي ايران به خارج و عدم توانايي در تأمين نيازها براي دفاع از سوي ايرانيان به دليل در تحريم قرار گرفتن از يك طرف و تأمين تمام نيازهاي جنگي عراق براي مقابله با ايران از سوي قدرت هاي شرقي و غربي از طرف ديگر، از جمله دلايلي بود كه صدام و حاميان داخلي، منطقه اي و فرامنطقه اي او را به اين باور رسانده بود كه پيروز اين جنگ بدون ترديد عراق خواهد بود. جنگ آغاز شد و عملاً ايران مورد تحريم نظامي واقع شد، لكن ارتش بعث عراق، هيچ گونه محدوديتي براي تأمين نيازهاي جنگي خود در هيچ حوزه اي نداشت. با اين وجود، نتيجه جنگ برخلاف برآورد متجاوزان بعثي و حاميانش، پس از هشت سال، پيروزي ملت ايران و شكست عراق منتهي شد. شايد دليل اصلي اين پيروزي بزرگ و راهبردي را كه در دفاع مقدس نصيب ملت ايران شد، بتوان در اين جمله حضرت امام خميني(ره) جست وجو كرد كه در پيامي به تاريخ (3/12/1367) خطاب به مراجع اسلام و روحانيون سراسر كشور با هدف ترسيم استراتژي آينده انقلاب اسلامي فرمودند: «ما در جنگ به اين نتيجه رسيديم كه بايد روي پاي خودمان بايستيم.» آري ملت ايران با رهبري الهي خويش، در جنگ هشت ساله نه تنها به هيچ يك از قدرت هاي مادي روزگار تكيه نكرد، بلكه در محاصره آنان قرار گرفت و براي دفاع از خود در برابر هجوم دنياي كفر و شرك و نفاق، با اعتماد به نفس بالا، به اين خودباوري رسيد كه در پرتو داشته هايش و با تكيه بر قدرت لايزال الهي، مي تواند پيروز ميدان شود.
خودباوري، اعتماد به نفس و تكيه بر قدرت ايمان، با كار و تلاش همراه گرديد و نتيجه آن، پيروزي ملت ايران در صحنه نبرد نظامي شد. يكي از واقعيت هاي آن دوران را حضرت امام خميني(ره) در پيام مذكور، اين چنين بيان مي دارند: «... تنها در جنگ بود كه صنايع نظامي ما از رشد آنچناني برخوردار شد و از همه اينها مهم تر، استمرار روح اسلام انقلابي در پرتو جنگ تحقق يافت.» اينك با گذشت 33 سال از آغاز جنگ و24 سال از پايان جنگ، در پرتو همين خودباوري، اعتماد به نفس، روح اسلام انقلابي و با همت هاي بلند و كار و تلاش شبانه روزي، براي تأمين نيازمندي هاي دفاعي، از فشنگ تا موشك هاي بالستيك و قاره پيما را در داخل كشور مي سازيم. دشمناني كه ديروز به راحتي جنگ را بر ملت ايران تحميل كردند، اين روزها مرتب ما را به اقدام نظامي تهديد مي كنند، لكن جرئت عملي ساختن تهديدات را ندارند. علت اين ناتواني، چيزي جز توانايي ملت ايران در امر دفاع از خود نيست. اين موقعيت، افتخار بزرگي براي ملت ايران است. هيچ گاه در طول تاريخ معاصر، ايران از چنين موقعيتي برخوردار نبوده است. فراموش نكنيم كه طي 150 سال پيش از پيروزي انقلاب اسلامي، چندين جنگ بر ايرانيان تحميل شد و در مجموع جدا شدن بيش از يك ميليون كيلومتر از سرزمين ايران، نتيجه اسفبار آن جنگ ها بود. امروز دشمن به خوبي با بخشي از توان نظامي ملت ايران آشنا شده و به تدريج با بخش هاي ديگري از آن آشنا خواهد شد. دشمنان اگر عاقلانه به اين صحنه بنگرند، بايد براي هميشه پرونده استفاده از گزينه نظامي عليه ملت ايران را بسته و به تعبير خودشان، اين گزينه را از روي ميز، به زير ميز منتقل كنند.
در شرايط كنوني، دشمنان با محاسباتي، از گزينه نظامي (با وجود تهديد به آن) دوري جسته و با جنگ اقتصادي، درصدد رسيدن به نتايج مورد نظر هستند. راهبرد اقتصاد مقاومتي از سوي رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، براي عبور از اين مرحله سخت تدبير شده است. بايد اين اطمينان خاطر را در ملت ايران تقويت كرد كه در پرتو اعتماد به نفس، خودباوري، تكيه بر قدرت ايمان و با كار و تلاش و تدبير، مي توان جنگ اقتصادي را با پي ريزي اقتصاد مقاومتي، به يك فرصت براي شكوفايي اقتصادي و قطع وابستگي هاي شكننده مانند وابستگي به درآمدهاي نفتي تبديل كرد. نشانه ها و شاخص ها در برآورد راهبردي از وضعيت كشور در حوزه هاي گوناگون، نويدبخش چنين آينده درخشان است. اگر بپذيريم كه توليد علم مي تواند منبع اصلي توليد قدرت و ثروت براي ايران باشد، در حالي كه مراكز معتبر علم سنجي در دنيا، رتبه علمي ايران را در جهان رتبه شانزدهم اعلام كرده و با توجه به سرعت رشد علم در ايران، برآورد كرده اند كه ايران تا شش سال آينده به رتبه چهارم علمي دنيا ارتقا خواهد يافت، آيا نمي توان با جهت دهي به اين توليدات و پيشرفت هاي علمي كشور به سمت نيازها، در كوتاه ترين زمان، رشته وابستگي هاي اقتصادي به خارج را كه دشمن به آن اميد بسته قطع كرد؟ الگوي دفاع مقدس به ما مي گويد، اين امر تحقق يافتني است. اگر در پرتو جنگ نظامي، صنايع دفاعي ما رشد كرد كه اينك از فشنگ تا موشك هاي قاره پيما را مي سازيم، مطمئناً مي توانيم در پرتو جنگ اقتصادي، از سوزن و نخ جراحي تا هواپيماهاي غول پيكر مسافربري قاره پيما را در داخل كشور توليد كنيم. بنابراين جنگ اقتصادي همانند جنگ نظامي، گرچه ظاهري تلخ دارد و در كوتاه مدت خساراتي به بار مي آورد، لكن در پرتو خودباوري و قدرت ايمان، نتيجه بلندمدت آن، شكوفايي اقتصادي و قطع وابستگي هاي راهبردي خواهد بود.