به گزارش نما به نقل از ایرنا، در هفته های اخیر که زمین لرزه بخش های وسیعی از غرب و مرکز ایران را لرزاند، نگرانی هایی در باره اینکه این زلزله ها غیرطبیعی و ناشی از دست کاری انسان در طبیعت است، به وجود آمده است. عده ای پروژه نظامی هارپ را عامل اصلی لرزش های پی درپی زمین می دانند و در توجیه این ادعا مشاهده اجسام نورانی در آسمان و قرمز شدن هوا پیش از وقوع زمین لرزه های بزرگ را بیان می کنند.
ادعای مبلغان پروژه هارپ در ایران واکنش بسیاری از زمین شناسان و زلزله شناسان را به دنبال داشت. این پژوهشگران هر ارتباطی میان پدیده های طبیعی و زیست محیطی به ویژه زلزله را با پروژه هارپ به قوت رد و اعلام کردند که زلزله های ایران هیچ پیوندی با هارپ ندارد.
** هارپ چیست؟
در تعریف های فارسی موجود از پروژه هارپ چنین آمده است؛ هارپ یک پروژه نظامی است که در سال 1993 توسط ارتش آمریکا و همکاری با کشورهایی مانند روسیه، کانادا، ژاپن و اتحادیه اروپا با هدف انجام تحقیقات روی اتمسفر زمین شروع و نخستین تاسیسات آن در آلاسکا احداث شد.
بر اساس آنچه آمریکا اعلام کرده است، این پروژه روی لایه ای به نام یونوسفر(لایه بالایی زمین) تحقیق می کند اما عده ای بر این باورند هارپ تنها جنبه تحقیقاتی نداشته و لایه بالایی جو زمین را برای ایجاد تاثیرات اقلیمی تحریک می کند.
بر پایه گزارش ها، این برنامه تحقیقاتی تلاش می کند تا با انتشار فرکانس های بالا توسط رادارهای خود تغییراتی در یونوسفر که دورترین و ناشناخته ترین بخش جو در فاصله 50 تا 100 کیلومتری زمین است ایجاد کند.سپس زمین بخشی از امواج را جذب خود کرده و شتاب الکترون های آن منطقه افزایش می یابد. عمق زمین و دریا امواج را پس از اصابت به یونوسفر دریافت می کنند. امواج دریافت شده نیز قادرند تا انواع پدیده های زیست محیطی ایجاد کنند و باعث خرابی هایی چون زلزله شوند.
مدعیان هارپ می گویند هارپ قادر به ایجاد سونامی، زلزله های بزرگ، خشکسالی، ریزگرد، آتشفشان، سیل و طوفان های بزرگ شود.
تئوری پردازان ایرانی هارپ بر این باورند، آمریکا پایگاه های نظامی خود را در خاورمیانه به تاسیسات مرتبط با هارپ تجهیز کرده است و زلزله های اخیر ایران نیز ناشی از آزمایش ها و فعالیت های این سلاح است.
** توطئه ای در کار نیست/ زلزله های ایرانی ربطی به هارپ ندارد
انتشار شایعه ارتباط زلزله های ایران و حتی سایر چالش های زیست محیطی اخیر مانند ریزگردها، خشکسالی و آلودگی هوا با پروژه هارپ، واکنش جدی زمین شناسان، زلزله شناسان و کارشناسان هواشناسی را به دنبال داشت.
در این باره، «ابراهیم حق شناس» عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله و سرپرست تیم تحقیقاتی مطالعات «ناپایداری های زمین شناختی- ژئوتکنیکی زمین لرزه 21 آبان سرپل ذهاب» درباره شنیدن صدای مهیب از زمین در ایلام پس از زلزله گفت: در همه پدپده های لرزه ای صداهایی شنیده می شود، که دلیل آن ایجاد شکستی در سنگ ها است. شکسته شدن سنگ ها و انتشار آن شکست، غرشی را در زمان وقوع ایجاد می کند.
به گفته حق شناس، در زلزله بزرگ کرمانشاه، سنگ های آهکی در هنگام ریزش در بسیاری از جاها رگه ها و خط های سفیدی از خود بر جای گذاشت که به همین دلیل تصور مردم بر این است که از بالا انرژی به کوه ها تابانده شده است و این انرژی پدیده هارپ است.
«مهدی زارع» زلزله شناس نیز که برخی گفته های وی در روزهای اخیر در باره «افزایش» احتمال زلزله بزرگ در تهران، جنجال برانگیز شد، گفت: اینکه این زلزله کرمانشاه نبوده و حاصل انفجار (اتمی، هسته ای یا نظامی) بوده بی پایه و اساس است، چرا که هزاران دستگاه لرزه نگاری این زلزله طبیعی را ثبت کرده اند، اگر انفجار بود در دقایق اولیه از سوی تمام مراکز بین المللی زلزله شناسی اعلام می شد که این اتفاق انفجار بوده نه زلزله طبیعی.
به گفته زارعی، پدیده ای مانند زلزله از نظر اندازه و مکانیسم امروزه توسط ده ها، صد و گاه هزاران ایستگاه لرزه نگاری در جهان ثبت و رصد میشود و این طور نیست که کسی بتواند با نظریه های خیالی آنها را توضیح دهد.
گروهی دیگر از تحلیلگران وجود پروژه ای به نام هارپ را با هدف تحقیقات علمی رد نکرده، اما تاکید می کنند این پروژه به گونه ای نیست که بخواهد زلزله مصنوعی ایجاد کند و شرایط اقلیمی را تغییر دهد یا افکار و اذهان را کنترل کند. این ادعاها به طوری اساسی غیرعلمی است.
«محمد یزدی» مدرس دانشگاه علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به پرسش افکار عمومی در این باره می گوید: فناوری هارپ هیچ ارتباطی با زمین لرزه ندارد. این متخصص زمین شناسی زمین لرزه را یکی از پیامدهای گرم شدن کره زمین اعلام کرده است که باعث می شود شکاف های بزرگی در زمین ایجاد شده و گازCO2 از زمین خارج می شود.
اگرچه هارپ، فناوری قدرتمندی است که برای سیگنال های مخابراتی و هواشناسی کاربرد دارد اما هیچ گزارش علمی مستند و تایید شده ای مبنی بر اینکه هارپ باعث لرزش زمین می شود وجود ندارد و از نظر علمی چنین مساله ای به اثبات نرسیده است.
«ناصر حافظی مقدس» زمین شناس، مهندس زلزله شناسی و مدرس دانشگاه نیز گفته است: شایعاتی درخصوص ارتباط زلزله با پروژه هارپ وجود دارد. شاید پخش این شایعات به این دلیل است که زلزله های بزرگ همراه با تغییراتی در اتمسفر بالای منطقه رخ می دهد اما اینکه با هدایت امواج الکترومغناطیس بتوان در منطقه ای ایجاد زلزله کرد، توجیه علمی ندارد.
بنابر گفته کارشناسان، اگر زلزله طبیعی اتفاق بیافتد در لایه یونوسفر اختلالاتی ایجاد میشود و از این اختلالات ایجاد شده در واقع میتوان وقوع برخی زلزلهها را پیش بینی کرد، از همین موضوع آمریکاییان مسئله هارپ را پیش کشیدهاند و در واقع با این اقدام میخواهند اذهان عمومی مردم جهان را فریب داده و به نفع خود از آن بهره برداری کنند. تاکنون هیچ سند و مدرک مستدلی در باره تاثیر هارپ بر زمین یا ایجاد زلزله توسط این فناوری ثابت نشده است.
برخی کارشناسان می گویند : ایجاد زلزله با استفاده از هارپ واقعیت ندارد و سردمداران ایالات متحده آمریکا تنها با هدف بزرگنمایی و پروپاگاندای تبلیغاتی از بلایای طبیعی به نفع خود بهره برداری می کنند.
به اعتقاد آنان نه هارپ و نه هیچ تکنولوژی بشری دیگری حداقل با توجه به محدودیت های دانش کنونی نمیتواند چنین قدرتی داشته باشد و کارهایی با این وسعت انجام دهد.
زمین شناسان در پاسخ علمی به احتمال ارتباط هارپ با زلزله های بزرگ ایران عنوان کرده اند، با فناوری هارپ نمی توان زلزله ای مانند زلزله سراوان در سیستان و بلوچستان که در عمق 63 کیلومتری رخ داده است، ایجاد کرد چرا که علم بشری نتوانسته پدیده طبیعی موجود در این عمق را دستکاری و تحریک کند.
از طرفی پدیده ای مانند زلزله از نظر اندازه و مکانیسم امروزه توسط ده ها، صدها و گاه هزاران ایستگاه لرزه نگاری در جهان ثبت و رصد می شوند و این طور نیست که کسانی بتوانند با نظریه های خیالی آنها را توضیح دهد.
به رغم رد همه شائبه ها در باره اثرات هارپ بر پدیده های طبیعی زمین، انتشار فیلم هایی از مشاهده اجسام نورانی در آسمان شهرهای ایران هنوز ادامه دارد. تازه ترین این ویدئوها، جسمی نورانی در آسمان تبریز را نشان می دهد. اما پرسش اصلی این است که تا زمانی که امکان اندازه گیری و مطالعه دقیق بر روی پدیده هایی چون زلزله وجود دارد، چرا باید به دنبال دلایل غیرعلمی یا شبه علمی باشیم؟