احمد عبادی- هفته نامه نیوزویک در گزارشی در خصوص برجام و ترامپ نوشت: ترامپ را دیگر فراموش کنید و اروپا باید به ایران بچسبد تا از برجام خارج نشود
با گذشت دو سال از برجام، با خروج میلیاردها دلار ارز از کشور بابت واردات کالاهای غیر ضروری، طرف خارجی به سود هنگفتی دست یافته است ولی اقتصاد کشورمان کماکان با مشکلات بانکی و کاهش سرمایهگذاری رو به رو است.
در شرایط فعلی با توجه به اینکه مدت زمان قابل توجهی از اجرای برجام می گذرد می توان گفت این توافق نامه چهره اقتصاد ایران را سوزانده و منجر به خسارتهایی در حوزه اقتصاد کشور شده است. یکی از نمونههای بارز این خسارتها، تداوم وجود مشکلات بانکی و تبادلات بین المللی است. چراکه بانک ها ی ایرانی نمی توانند با بانک های بین المللی تعامل برقرار کنند و این موضوع باعث شده تولید کنندگان در بازکردن ال سی و همکاری با بانک های خارجی با مشکلاتی بزرگ دست و پنجه نرم کنند.
خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در این باره گفته بود: «گرچه در دو سال گذشته، اقداماتی برای جذب سرمایهگذاری خارجی انجام شده اما هنوز مباحث بانکی بین ما و سایر کشورها بطور کامل حل نشده است نتوانستهایم آنطور که باید و شاید در زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی عمل کنیم »، اعتراف این مسئول به خوبی نشان می دهد که دستاورد رفع تحریمهای بانکی همانطور که رئیس کل بانک مرکزی در سازمان ملل گفته بود؛ «تقریبا هیچ» بوده است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول که در اسفند ماه سال قبل منتشر شد، پس از برجام، هیچ بانک بزرگ بینالمللی با ایران وارد همکاری نشده است.
این نهاد تحت نفوذ آمریکا در گزارش خود تاکید کرد: به رغم رفع تحریمهای هستهای با اجرای برجام، چالشهای اصلی که مانع اتصال مجدد بانکهای ایرانی به بانکداری جهانی است، همچنان باقی مانده است
البته نمیتوان منکر شد که برجام عواید اقتصادی نداشته، چون حداقل برای برخی از کشورهای خارجی بدون منفعت نبوده و تنها در یک نمونه واردات ایران از فرانسه در پسابرجام چهار برابر شده است! در نیمه اول سال ۹۴ که هنوز برجام اجرایی نشده بود، حجم کالاهای وارداتی از فرانسه به ایران ۳۳ هزار تن بود اما با رشد بیش از ۷۰ درصدی در نیمه اول سال ۹۵ به ۵۷ هزار تن رسید و در نیمه اول سال ۹۶ هم رشد بیش از ۳۰۰ درصدی (چهار برابری) را نسبت به دوران قبل از برجام طی کرد.
جای تعجب دارد، کالاهایی که ورود آنها «تقریبا هیچ» ضرورتی ندارد، در طول دوره پسابرجام وارد کشور می شود اقلامی از قبیل پفیلا، سرکه، قلوه سنگ، مخزن آب و سیفون و...این در حالی است که در داخل کشور تولیدات با کیفیتی داریم و مشخص نیست که کالاهای وارداتی با چه توجیهی ثبت سفارش و وارد کشور شدهاند.
افزایش قابل توجه واردات در دو سال اخیر، منحصر به فرانسه نیست و بر اساس آمار تجارت خارجی کشور، واردات کالا از آلمان در پنج ماه نخست سال ۹۶ نسبت به مدت مشابه سال ۹۴ یعنی زمانی که هنوز برجام اجرا نشده بود، ۴۶/۴ درصد رشد پیدا کرده است.
ایتالیا و هلند هم بهره چشمگیری از برجام بردهاند، چراکه واردات ایران از این کشورها هم در پنج ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال ۹۴ (یعنی بازه زمانی قبل از اجرای برجام) به ترتیب بیش از ۴۲ و ۷۸ درصد رشد کرده است.
به نظر می رسد با مرور دقیق تر دیگر ارقام تجارت پسابرجامی در کنار موارد فوق، نگرانی نیوزویک را بهتر می توان درک کرد.