در روزهایی که عربستان سعودی به دلیل قتل جمال خاشقجی تحت فشار افکار عمومی جهانی است، اصلاحطلبان آرام آرام و با رودربایستی از فضای ضدسعودی، تلاش میکنند از ایران یک متحد عربستان بسازند! عبدالله ناصری، مشاور سید محمد خاتمی، در مصاحبه با روزنامه همدلی در پاسخ به این سؤال که «روابط ما در سطح منطقه و حل مشکلات با سعودیها تا چه اندازه میتواند مفید باشد؟» میگوید که «اصل کلان حاکمیت باید این باشد که مانند دوران اصلاحات روابطی سالم با این کشور برقرار شود و با توجه به تضعیف جایگاه «بنسلمان» که دیدگاهی ضد ایرانی دارد، بهترین فرصت فراهم شده تا این روابط ترمیم شود.»
مشکل اصلاحطلبان آن است که در روابط بینالملل هر جا مشکلی است، فکر میکنند ایران باید رفتارش را تغییر دهد. وقتی طی یک سال به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده تعرض شد، جرثقیل در حج سقوط کرد و بعد حادثه منا پیش آمد و کارشکنیهای سعودی ادامه داشت و حتی قبل آن هم عربستان مانع امدادرسانی ایران به یمنیها میشد، اصلاحطلبان کجا بودند؟! این رفتارها ربطی به تغییر رفتار ایران ندارد. کسی که باید تغییر کند، ما نیستیم. حال اصلاحطلبان توقع دارند با حامیان داعش چه کنیم؟!
روزنامه شرق هم ۵ آبان در مورد واکنش دولت ایران مصاحبهای منتشر کرد و تیتر زد که «میتوانستیم از قتل خاشقجی برای رابطه با عربستان استفاده کنیم.» در بخشی از این مصاحبه که حجم غالب آن به تبیین مدل رفتاری ترکیه در این موضوع اختصاص یافته، آمده که «ما هم میتوانستیم در این موضوع ورود کنیم؛ به شکلی که از شدت و حدت سیاست اعلامیمان میکاستیم. ما باید کمتر با رسانههای جهانی همراه میشدیم. در شرایط فعلی که عربستان تحت فشار است، نباید این فشار مضاعف را وارد میکردیم... ایران و عربستان باید هویت غالب شیعه و وهابیت یکدیگر را بپذیرند و به ترمیم روابط بپردازند.»
روشن نیست چگونه میتوان با کشوری که تمام قد کمر به مقابله با ایران بسته و از رسانههای حامی تروریسم علیه ایران هم حمایت مالی دارد، روابط مناسب داشت. به رژه اهواز حمله تروریستی شده و تلویزیون ایران اینترنشنال که با افشای منابع مالیاش، دیگر رسماً یک رسانه فارسیزبان سعودی محسوب میشود، میزبان سخنگوی تروریستها شد؛ حال با این عربستان سعودی چه باید بکنیم؟! تجربه مذاکره با امریکا هم نشان داد که دیپلماسی توان درست کردن کار را ندارد؛ دیگر چگونه باید روابط ترمیم شود؟!