سكته قلبی چیست+علائم و اقدامات درمانی

طبق تحقیقات صورت گرفته 40 درصد از مرگ و میرها مربوط به سكته می‌باشد كه 20 درصد آن مربوط به سكته قلبی می‌باشد. 10 ثانیه قبل از سكته قبلی شخص می‌تواند خود را نجات دهد پس بهتر است هر شخص از نشانه‌هاس سكته قلبی آگاه باشد.

به گزارش نما سکته قلبی یا حمله قلبی، عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب است که به علت ازبین‌رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی می‌دهد. این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. عمده‌ترین دلیل سکته بسته‌شدن رگ‌های تغذیه‌کننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده می‌شود. سکته قلبی نوعی عارضهٔ فراگیر است که هرساله باعث درگذشتن هزاران تن می‌گردد.

چرا سکته می کنیم؟

به گزارش افکارنیوز، اغلب آترواسکلروز عروق کرونری و در نتیجه انسداد عروق تغذیه‌کننده ی ماهیچه قلب، منجر به آنفارکتوس میوکارد می‌شود که درمان، آسان نخواهدبود. اگر شریان بسته‌شده شریان کرونر اصلی باشد احتمال مرگ انسان وجوددارد.

عوامل متعدد مساعدکننده‌ای مانند دیابت (بیماری قند خون)، فشار خون بالا، سیگار، زیادی کلسترول خون و غیره وجوددارد که عامل تصلب شرائین است.

فشردگی و درد قفسه سینه و درد قسمت بالای بدن مهم ترین علائم سکته قلبی هستند، اما سکته قلبی علائم دیگری نیز دارد که باید آن ها را بشناسید.شناخت علائم سکته قلبی و مراجعه فوری به پزشک، فرد را از خطر مرگ حفظ می کند.

مطلب زیر را بخوانید تا علائمی را که باید مراقب آن ها باشید، یاد بگیرید.

علائم هشدار دهنده که نشانه ی سکته قلبی است!

احساس درد شدید در ناحیه سینه یا ایجاد درد از بالای ناف تا فک و آرواره‌ها می‌توان نشان از یک حمله قلبی در فرد باشد. سکته قلبی یک‌باره اتفاق نمی‌افتد، بلکه همراه با علائم متعددی است که طی روزها و هفته‌ها خود را نشان می‌دهد اما اغلب افراد به آن بی‌توجه‌اند. علائم سکته قلبی مختلف و در زنان و مردان متفاوت است. بررسی‌ها نشان می‌دهد ۹۵ درصد زنانی که دچار حمله شده‌اند، از قبل علائمی غیر از درد قفسه سینه را تجربه کرده بودند. این ۱۵ نشانه حیاتی سکته قلبی را بخوانید و همواره به یاد داشته باشید.

درد قفسه سینه

درد یا احساس ناراحتی، به‌صورت موردی نه همیشه، در سمت چپ بدن‌تان یک نشانه‌ی قدیمی برای حمله قلبی است. درد یا احساس ناراحتی غالبا برای دوره‌ی کوتاه چند دقیقه‌ای باقی می‌ماند و سپس از بین می‌رود، و مجددا باز می‌گردد. این نشانه هشدار دهنده غالبا با سوزش سر دل، سوء هاضمه یا حتی احساس سیری اشتباه گرفته می‌شود. نشانه‌های دیگر این ناراحتی عبارتند از فشار یا حس گرفتگی در قفسه سینه.

اضطراب

آیا بدون دلیل احساس اضطراب می‌کنید؟ هیجان زده هستید؟ در خوابیدن مشکل دارید؟ افراد، به‌ویژه بانوانی، که از سکته قلبی رنج برده‌اند، گزارش کرده‌اند که ماه‌های قبل از سکته قلبی، احساس اضطراب داشته‌اند. این ارتباط در چندین مطالعه به اثبات رسیده است. تفکر این است که قلب‌های آسیب دیده اکسیژن کمتری را برای خون فراهم می‌کنند و سطوح پایین‌تر اکسیژن به احساس اضطراب منجر می‌شود. اگر احساس توجیه‌ناپذیر وحشت یا اضطراب دارید، بهتر است با پزشک‌تان مشورت کنید.

تهوع یا استفراغ

اگرچه این علامت در زنان بیشتر از مردان رواج دارد، مشکلات شکمی مانند تهوع یا استفراغ می‌توانند نشانه وقوع سکته قلبی باشند. رسوب چربی اطراف قلب، میزان جریان خون را به سمت قلب و در نتیجه کل بدن محدود می‌کند.

زنان و افراد مسن بالای ۶۰ سال به‌احتمال‌زیاد این علائم را تجربه می‌کنند بی‌آنکه بدانند این علائم با بیماری‌های قلبی مرتبط است. البته اغلب موارد درد شکم و حالت تهوع با سکته قلبی ارتباط ندارد و در صورتی نگران‌کننده است که ناگهانی و بدون دلیل ظاهر شود.

تعریق بدن

در مطالعه‌ای که توسط دانشگاه شیکاگو انجام شد، مشخص شد که تعریق شدید نخستین نشانه‌ی بروز سکته قلبی است. وقتی سکته قلبی در حال شکل‌گیری است، بدن انبوهی از کاتکول آمین، هورمونی شبیه به دوپامین، ترشح می‌کند. این امر به تعریق سرد و احساس خیس شدن منجر می‌شود.

درد زیر بازو

اگر زیر بغل و بازوی‌تان احساس درد دارید، به‌ویژه در سمت چپ، بهتر است مراقب باشید. اغلب مواقع، این درد با درد معمول عضلانی اشتباه گرفته می‌شود. وقتی قلبی آسیب دیده باشد و سکته قلبی نزدیک باشد، ارسال سیگنال درد به نخاع و اعصاب آن را شروع می‌کند. این یک درد مداوم نیست، ولی می‌آید و می‌رود. گوش به زنگ باشید، اگر درد به‌خاطر کارهای فیزیکی ایجاد شده باشد. پس از استراحت از بین می‌رود.

سرفه‌های مداوم

سرفه‌های ممتد که به‌خاطر هیچ بیماری نباشند، می‌توانند نشانه‌ی سکته قلبی یا نارسایی قلبی باشند. وقتی قلب آسیب‌دیده شما از کار باز می‌ایستد، شش‌های‌تان پر می‌شوند و این امر به سرفه می‌انجامد. در برخی موارد، خلط نیز خونی خواهد شد.

احساس گیجی یا غش

احساس گیجی یا غش می‌تواند نشانه‌ی بروز حمله‌ی قلبی باشد. وقتی حمله‌ی قلبی در شرف وقوع باشد، جریان خون در بدن محدود می‌شود. این کار باعث کمبود خون در مغز می‌شود که به احساس گیجی یا غش منجر می‌شود.

خستگی

کم انرژی هستید، عمیقا خسته‌اید، و همیشه احساس خستگی می‌کنید. این احساس روزها، هفته‌ها همچنان ادامه دارد. هیچگونه استراحتی مشکل شما را حل نمی‌کند. این مورد می‌تواند نشانه‌ی بروز سکته قلبی باشد. در یک تحقیق دانشگاهی انجام شده بر مصدومان حمله قلبی، ۷۰٪ از آن‌ها چند هفته قبل از سکته قلبی، خستگی شدید را گزارش کرده‌اند.

بسیاری از مردم، زمانی که با حمله قلبی مواجه می‌شوند، تنها و بدون کمک هستند. شخصی که ضربان قلب او نامنظم است و کسی که شروع به احساس ضعف می‌کند، تنها حدود ۱۰ ثانیه پیش از دست دادن هوشیاریش وقت دارد. به‌ هرحال، این قربانیان می‌توانند با سرفه‌های مکرر و شدید به خود کمک کنند. پیش از هر سرفه باید نفس عمیق کشید، و سرفه باید عمیق و کش‌دار باشد و خلط سینه را از عمق سینه ایجاد کند. توالی یک‌نفس و یک سرفه باید حدود هر ۲ ثانیه یک‌بار بدون توقف تکرار شود تا کمک برسد یا ضربان قلب دوباره به حالت عادی بازگردد.

نفس‌های عمیق اکسیژن را به داخل شش‌ها می‌کشد و حرکت‌های سرفه موجب فشار به قلب و تداوم جریان گردش خون توسط آن می‌شود. همچنین این فشار فشرده‌کننده روی قلب موجب بازیابی ریتم نرمال ضربان آن می‌شود. بدین طریق، قربانیان سکته های قلبی می‌توانند تا رسیدن به بیمارستان حیات خود را حفظ کنند.

درمان

اولین قدم استراحت کامل، تجویز اکسی‍ژن و کنترل فشار خون و ریتم قلبی است. معمولاً داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین یا هپارین و بلوک‌کننده‌های گیرنده بتای سمپاتیک مانند پروپرانولول تجویز می‌شود. روش‌های باز کردن رگ مسدود شده در بیمارستان عبارتنداز داروهایی مانند استرپتوکیناز و اوروکیناز، بالن و جراحی اورژانس عروق کرونر.

پیشگیری

با تغییر سبک زندگی به یک سبک سالم می‌شود از خطر بیماری‌های قلبی پیشگیری نمود. عوامل اساسی یک سبک زندگی سالم شامل:

سیگار نکشیدن یا ترک سیگار

رژیم غذایی مناسب حاوی ماهی، سبزی و میوه زیاد، و کم خوردن چربی و قند و کاهش وزن.

حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در روز

کنترل بیماری‌هایی از قبیل دیابت، فشارخون بالا و کلسترول

دوری از محیط پراسترس و خوردن سیب هم باعث پیشگیری می‌شود

خوابیدن به مدت نیم ساعت یا کمی بیشتر در میانه روز می‌تواند فشار خون را پایین آورده در نتیجه سبب کاهش خطر حمله قلبی تا ۱۰ درصد شود.

پژوهشگران اعتقاد دارند که واکسن آنفلوآنزا در برابر حمله قلبی و سکته مغزی نقش محافظتی دارد و برای بیماران قلبی توصیه شده‌است.


۱۳۹۷/۱۰/۱۵

اخبار مرتبط