آصفی: نباید به اروپایی‌ها دل بست/آنها به تعهدات خود عمل نكردند

سخنگوی وزارت خارجه در دولت اصلاحات گفت: من از ابتدا هم پیش‌بینی می‌كردم كه سازوكار پیشنهادی اروپا، سازوكاری موثر و كارآمد نخواهد بود.

به گزارش نما سخنگوی وزارت خارجه در دولت اصلاحات گفت: من از ابتدا هم پیش‌بینی می‌کردم که سازوکار پیشنهادی اروپا، سازوکاری موثر و کارآمد نخواهد بود.

حمیدرضا آصفی در گفت‌وگو با روزنامه فرهیختگان و درباره رفتار کج‌دار و مریز اروپایی‌ها گفت: من از ابتدا، از همان چند ماه پیش این پیش‌بینی را داشتم که SPV یک سازوکار موثر و کارآمد نخواهد بود، حتی اگر طراحی و عملیاتی شود. معتقدم مشخص نیست چه فاصله و چه مدت‌زمانی از روز راه‌اندازی تا فعال و اجرایی شدن آن طول خواهد کشید. علاوه‌بر این، موضوعی را که وزیر خارجه آلمان بیان کرد هم باید مدنظر بگیریم، چراکه قدری زوایای پنهان SPV را مشخص و روشن کرد.

وی همین یکی‌دو روز پیش اظهار کرد سازوکار اروپا شامل صادرات کالاهایی که مورد تحریم آمریکاست، نمی‌شود؛ یعنی اگر SPV فعال هم بشود، تنها برای صادرات دارو و غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اظهارنظر دقیقا به معنای تنزل کارآمدی SPV سطح تاثیر آن است که حتی می‌تواند تا بی‌اثر شدن کامل نیز پیش برود، لذا اگر میدان را به مثابه یک پازل درنظر بگیریم و مجموعه اقدامات و اظهارات اروپایی‌ها را در کنار هم قرار دهیم، هم اختلاف‌نظر میان اروپایی‌ها را مشاهده می‌کنیم، هم اختلاف‌نظر آنها با آمریکا و هم تفاوت اقدام آنها با انتظارات ایران.

وی می‌افزاید: اروپایی‌ها همچنان نگران مواخذه آمریکا پس از راه‌اندازی SPV هستند، چون نمی‌خواهند در این فقره هزینه‌ای بدهند، لذا با اما و اگر فرآیند را طولانی‌تر می‌کنند و معلوم هم نیست اگر روزی به مرحله اجرا برسند، به چه میزان بتوانند بر روابط اقتصادی و تجاری ایران موثر باشند.

آصفی تصریح کرد: چون اروپایی‌ها قرار بود خیلی کارهای دیگر بکنند و نکردند. اروپا در اعلام مواضع خوب بود، ولی در اقدام عملی نمره قبولی نمی‌گیرد. اروپا اولا قرار بود نفت ما را بخرد، ثانیا قرار بود بانک‌ها و شرکت‌ها را تشویق به همکاری با ایران بکند و ثالثا سازوکاری را برای همکاری بانکی با ایران طراحی کند که هیچ‌کدام انجام نشده است. در این بین بهانه‌ها برای موسسات و بانک‌های خصوصی ممکن است قابل‌قبول باشد، ولی بانک‌های دولتی اروپا هم امروز با ایران کار نمی‌کنند، بانک‌های مرکزی که دولتی هستند آنها هم با ایران همکاری ندارند، لذا اروپا خیلی کارها را باید انجام می‌داده، ولی اقدام نکرده است.

آصفی گفت: معتقدم این شرایط درس بزرگی است که می‌گوید «نباید به اروپا دل بست». اساسا به هیچ کشوری نباید به صورت کلی دل بست، البته به صورت خاص به اروپا نباید دل بست. باید به توانمندی‌‌های داخلی و همکاری با شرکای دیگر توجه کرد. اصطلاحا نباید همه تخم‌مرغ‌ها را در سبد چند کشور اروپایی گذاشت. به نظرم دیر یا زود این اتفاق رخ می‌داد و چه بهتر این اتفاق افتاد که تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان ما در تصمیم‌گیری سرعت عمل داشته باشند.

راغفر: رفتارهای ارزی دولت در یک سال اخیر تورم‌زا بوده است

یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: برخی مدیران دولتی برای جا انداختن سیاست‌های نئولیبرالی که منجر به تورم شدیدی شود، آمارسازی می‌کنند.

به گزارش ایلنا، حسین راغفر با انتقاد از کارکرد تخصیص منابع ارزی گفت: برخی از مسئولین دولتی ادعای بسیار متناقض دارند، ابتدا گفتند ارز کافی داریم و همه را تضمین می‌کنیم سپس گفتند یک دلار ارز کاغذی نداشتیم حتی افزایش قیمت ارز در یک دوره‌ خاص به دلیل نبود همین ارز بوده است در حالی که در همین دوره بر اساس گزارش‌ها 20 میلیارد دلار به بازار تزریق می‌کنند و آن نیز در قالب واردات خودرو و موبایل از کشور خارج می‌شود. حتی دادستان کشور گزارش داد که شرکتی که در طول یک ماه که تاسیس شده بود چند میلیون دلار ارز می‌گیرد که کالا وارد کند که نمی‌کند.

استاد دانشگاه الزهرا افزود: در صورت اتخاذ چنین سیاست‌هایی قطعا تورم تشدید می‌شود و تولیدکنندگان نابود می‌شوند اولین اتفاق این است که منابع ریالی مورد نیاز بنگاه‌های تولیدی که به شدت به تسهیلات بانکی وابسته هستند دو برابر می‌شود. با افزایش نرخ ارز یا عملا فعالیت‌شان را متوقف می‌کنند یا آن را کاهش می‌دهند که آثار سوء برای تولید دارد. این برنامه در واقع با هدف توسعه و تشویق واردات صورت می‌گیرد. پیشنهاد ما این است که کشوری که 80 میلیارد دلار واردات با 20 میلیارد دلار درآمد ارزی دارد یک شکاف عمیق ارزی دارد بنابراین باید این شرایط غیرعادی را سیاست‌گذاران ما بپذیرند در حالی که به آن تن در نمی‌دهند چون اگر بپذیرند باید سیاست‌های متناسب با آن را نیز اتخاذ کنند از جمله آن محدود کردن واردات است و به نظر بنده بسیاری از کالاهای وارداتی را باید محدود کرد.

این کارشناس اقتصادی که سابقا حامی دولت بود، ادامه داد: کسانی که غارت و چپاول می‌کنند حتما ما را «هو» خواهند کرد یا گوش خود را می‌گیرند تا نشنوند و این گروه در دولت هم نفوذ دارند بنابراین هیچ انتظاری از دولت نداریم و بنده به صراحت اعلام می‌کنم که درخواست داریم رهبری خود دخالت کند. دولتی که در شرایط کنونی ۲۰ میلیارد دلار اختصاص می‌دهد و حاضر نیست نام کسانی که فساد کرده‌اند را اعلام کند به شدت در مقابل این سهمیه‌بندی مقاومت خواهد کرد. باید توجه داشت کسانی که این منابع ارزی ارزشمند را تخصیص دادند و از کشور خارج شدند، چه کسانی هستند؟ بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و دستگاه‌های دیگر مانند گمرک که از مریخ نیامده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: افزایش نرخ ارز از 4200 تومان به 8 هزار تومان موجب افزایش نرخ ارز در بازار نیما و به دنبال آن در بازار آزاد خواهد شد، دوباره تحلیل خواهند کرد که چون نرخ ارز افزایش یافته و کسری داریم دوباره نرخ ارز را افزایش دهیم که این تحلیل بسیار خطرناکی است و آن را همسو با سیاست‌های نئولیبرالی می‌دانیم.

این اقتصاددان یادآور شد: بر اساس ارزیابی‌ها تقریبا 300 هزار میلیارد تومان درآمد ارزی کسب شده و در بین بخش‌های مختلف توزیع شده است، بنابراین باید پرسید نظام مالیاتی ما کجا است؟ راغفر گفت: حفظ ثبات سیاسی تنها از طریق حفظ منافع مردم امکان‌پذیر است و تا زمانی که مردم احساس کنند که نظام حاکم حافظ منافع آنها است تلاش می‌کنند پای آن بایستند.

۱۳۹۷/۱۱/۱۴

اخبار مرتبط