به گزارش نما، مراسم نکوداشت یکصدمین سال تربیت معلم در ایران و بزرگداشت هفته معلم با حضور سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صدا و سیما برگزار شد.
عاملی در این مراسم طی سخنانی ضمن گرامیداشت مقام معلم و تبریک هفته معلم گفت: نهاد تعلیم و تربیت در کشورمان دارای سابقه چند هزار ساله است و تمام تاریخ تمدن ایران و اسلام مشحون از تعلیم و تربیت بوده است.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب «مد ظله العالی» در مورد دانشگاه فرهنگیان افزود: سخنان ایشان نشان از اهمیت این دانشگاه دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بهاستناد آیات قرآن مجید که قانون و قاعده نظام خلقت هستند، ما به آینده جهان امیدوار هستیم و معتقد هستیم زمین آینده متعلق به بندگان صالح خداوند است.
عاملی راجع به عصر ظهور گفت: دوران ظهور حضرت مهدی«عج» دوران صلح و سلامت است و این صلح و سلامت حاصل عقلانیت بشری و رهبری امام غائب است.
وی افزود: آینده جهان توسط معلمین ساخته میشود و در کشورمان هم نظام تعلیم و تربیت محور تحولات است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: تعلیم و تربیت از دوران پیش از تولد انسان آغاز می شود.
عاملی درباره مفهوم علم نافع گفت: علم نافع عامل اصلی خروج از اضطراب و مسیر ورود به آرامش است.
وی اضافه کرد: تعلیم و تربیت اثرگذار و مفهوم شناخت زمانه است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: دنیای غرب پیشرفت کرده است ولی چون در حوزه تعلیم و تربیت نگاه جامعی نداشته است، دچار مفاسد اخلاقی بیشماری شده است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با تأکید بر لزوم شناخت زمان و مقتضیات آن گفت: اگر معلم و دانشآموز در کانالها و مسیرهای متفاوتی باشند پیامهای آموزشی منتقل نخواهد شد.
وی همچنین گفت: شناخت زمان و اقتضائات آن و تأثیر این اقتضائات در نظام تعلیم و تربیت اسلامی لازم است.
عاملی در تشریح مشخصات دوران جدید ادامه داد: در این دوران شاهد یک تحول در فکر و الگوی تفکر هستیم که موجب شکلگیری نهادهای علمی، فرهنگی، و... شده است.
وی گفت: این نهادها شکل جدیدی از زندگی را برای بشر ترسیم کرده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: امروز باید به این سؤال پاسخ دهیم که؛ نسبت ما با مدرنیته و تجدد چیست؟
عاملی ادامه داد: آیا مدرنیته و تجدد صرفاً یک دستآورد غربی است؟ قطعاً پاسخ منفی است. مدرنیته حاصل تفکر و دستاوردهای علمی همه بشر است که توسط غربیها بهانحصار در آورده شده است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به نقش خوارزمی در طراحی الگوریتم گفت: اگر تلاشهای خوارزمی نبود، روش محاسباتی الگوریتمی بهوجود نمیآمد و ما امروز فضای مجازی که مبتنی بر محیط رقومی و فرآیندهای الگوریتمی است نداشتیم.
وی همچنین با توجه به سخنان رهبر معظم انقلاب در مورد سند 2030 گفت: سند 2030 از ابعاد غیر قابل پذیرش تمدن غرب برای ماست.
عاملی ادامه داد: در جهان مجازی همه پدیدههای موجود در جهان واقعی دارای یک پدیده مشابه است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر نقش فضای مجازی در تحول و تغییر در زندگی بشر گفت: پزشکی مجازی، تعلیم و تربیت مجازی، تفریح مجازی و... از مصادیق بارز این تحول و تغییر هستند.
وی افزود: با شکلگیری صنعت، کشاورزی و خدمات، شاهد ترکیبی شدن نظام تولید کشاورزی، صنعتی و خدماتی شدهایم و اینها محصول پیشرفت در فنآوریهای جدید است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: امروز دیگر فرهنگ فرامحلی شده و مداخلات فرهنگی توسط کسانی که به فرهنگ ما علاقه و عقیده ندارند، موجب تخریب فرهنگ ما شده است.
عاملی با اشاره به بعد همسایگی در جهان جدید گفت: با فناوریهای نوین اطلاعاتی همه جهان با یکدیگر همسایه شدند.
وی اضافه کرد: در این فضا هویتها چندرگهای شده و بهعنوان مثال برخی از نسل جوان ما در عین علاقه به شعائر اسلامی مانند نماز و... برخی از رفتارهای مغایر با اسلام را نیز انجام میدهند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز کرد: ایجاد و گسترش انتخابها از خصوصیات و مختصات دوران جدید است و همه در این فضای جدید دارای گزینههای انتخابی زیادی شدهایم.
وی در این زمینه با تأکید به اهمیت نقش فرهنگ در شکلگیری انتخابهای صحیح خاطرنشان کرد: با تضعیف فرهنگهای بومی بشر وارد دوران سرگشتگی و حیرت شده است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران متذکر شد: با تقویت حوزه استقلال فردی باید در زمینه تربیت و اوامر و نواهی دقت بیشتری شود.
عاملی با اشاره به محبوبیت شبکههای اجتماعی میان جوانان در همه کشورهای جهان گفت: بر اساس یک تحقیق انجامشده در این زمینه خصوصیت اصلی این شبکهها ایجاد حس مهم بودن، دیده شدن و تبدیل مخاطب به کاربر و کنشگر است.
وی ابراز کرد: بنا به گفته استاد شهید مطهری عصبیت پافشاری بیمورد بر یک عقیده خاص از خصوصیات مشترک کافران است و بنابر این سخن میتوان گفت تفکر و شکستن مرزهای متعصبانه یک شرافت است.
عاملی گفت: در این شبکههای اجتماعی نحوه ابراز علاقه، ابراز تنفر و... همه دارای الگو است.
وی با اشاره به مفهوم contact lenz افزود: در این فناوری چشم و مغز ما به همه اطلاعات و دانشها متصل میشود و یک انقلاب در نظام آموزشی و یادگیری ایجاد میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در عرصه سیاست از دوران ترومن که بعد از جنگ جهانی دوم در آمریکا به مقام ریاست جمهوری رسید، او با ارائه شعارهای جذاب برای مردم خسته از جنگ سعی کرد تا مدل جدیدی از روابط بینالملل را ترسیم کند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: در تقسیمبندی مغرضانه ترومن جهان به سه بخش تقسیم میشود که آمریکا و اروپا جهان اول، بلوک شرق جهان دوم و سایر کشورها جهان سوم هستند.
وی اضافه کرد: ترومن میگفت "ما آمریکاییها باید به جهان خدمت کنیم" و معتقد بود باید مسئولیت آمریکا نسبت به جهان سوم جدیتر گرفته شود.
عاملی ادامه داد: این تفکر تا امروز در سپهر سیاسی آمریکا استمرار داشته و در حقیقت این تفکر بهمعنای حق آمریکا برای دخالت در همه جهان است که ادامه این اندیشه را در دیدگاههای الگور؛ رئیس ستاد انتخاباتی کلینتون در کتاب "تعادل زمین" میتوان مشاهده کرد؛ او مینویسد، تخریب محیط زیست در هر نقطه جهان؛ تخریب محیط زیست آمریکاست و از نگاه محیط زیستگرایانه بهنوعی تعلق کل محیط زیست جهان بهعنوان نقاط استراتژیک به آمریکا مورد تأکید قرار میگیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به راهاندازی جنگهای متعدد توسط آمریکا گفت: تنها در یکی از این جنگها یعنی جنگ کره حدود 25 درصد از مردم کره کشته شدند.
وی در مورد تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه سایر کشورها خاطرنشان کرد: این تحریمها در اصل یک دزدی و سرقت و راهزنی بینالمللی هستند و هدفی جز تحکیم استعمار آمریکا در جهان ندارند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با تأکید بر مفهوم استعمار مجازی هشدار داد: دادهکاوی و رصد مستمر فضای مجازی توسط آمریکاییها یک خطر برای دموکراسی در جهان است.
عاملی راجع به بیانیه گام دوم انقلاب گفت: این بیانیه بسیار راهبردی است و باید به آن توجه شود که نباید نگاه ما به این بیانیه استراتژیک صرفاً ترویجی باشد، بلکه باید برای پیادهسازی آن اقدامات راهبردی و عملی صورت گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در این بیانیه مهم اقتصاد دارای جایگاه مهمی است و از منظر این بیانیه ضعف اقتصادی موجب تقویت روحیه حقارت ملی خواهد شد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: از نظر بسیاری از مردم پیشرفت اقتصادی نماد پیشرفت در همه ابعاد است و کشوری که از منظر اقتصاد پیشرفته باشد فرهنگ آن کشور نیز مؤثر و نافذ است.
وی با تأکید بر اهمیت نقش عقلانیت در پیشرفت افزود: تقویت عقلانیت و عقل تدبیری نقش اساسی در پیشرفت در همه ابعاد دارد و باید این موضوع در نظام تعلیم و تربیت مورد توجه قرار گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نقشه تأمین عدالت اجتماعی اظهار کرد: عدالت اجتماعی و برخورداری همه شهروندان از حیات معقول اقتصادی میتواند موجب تحولات مفیدی شود.
عاملی با تأکید بر مفهوم خرد تدبیری گفت: باید تمام هدف نظام تعلیم و تربیت تقویت خرد تدبیری بهجای حافظهانگاری باشد که موجب درک دیگری، خلاقیت و نوآوری و افزایش فهم تحلیلی میشود.
وی افزود: در این نظام آموزشی قضاوت شتابزده مبتنی بر واکنش و هیجان و حاصل برخورد لحظهای جایی ندارد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: خشونت کلامی و رفتاری، بیبهره شدن از نوآوری و توسعه انگارههای ذهنی از آسیبهای قضاوت شتابزده رفتار اجتماعی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: افزایش قدرت تحلیل، حاصل افزایش سواد مجازی است که در آن کاربر فضای مجازی متوجه است که یک کلیک یا ورود به یک سایت میتواند بر سعادت یا شقاوت تأثیرگذار باشد.
وی اضافه کرد: هویت فردی صالح ریشه در نظام آموزشی صالح دارد که حاصل ارتباط درونی و ارتباط بیرونی است.
عاملی توضیح داد: هویت از این منظر تلقی از خود و محصول ارتباطات درونی و بیرونی است.
وی با اشاره به تفاوت مفهوم حق و باطل گفت: بنیان اسلام بر تفاوت حق و باطل، کفر و ایمان، علم و جهل بنا نهاده شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز کرد: فردیت در اسلام دارای شرافت است و در عین حال به جمع نیز توجه شده است.