آیا كابل آلوده‌ترین شهر جهان است؟

در حالی كه یك نهاد هواشناسی آمریكایی موسوم به «Air Visual» امروز یكشنبه اعلام كرده است كه كابل در رده ‌بندی روزانه از نظر میزان آلودگی هوا در میان شهرهای جهان، در مقام نخست قرار گرفته سازمان محیط زیست افغانستان این گزارش را رد كرده است.


به گزارش نما، براساس جدول رده ‌بندی که در ‌سایت این نهاد منتشر شده، آمده است که کابل پایتخت افغانستان امروز یکشنبه با شاخص ۲۴۶ در رده نخست شهرهای آلوده جهان جا گرفته است.

اخبار بین‌الملل-لاهور پاکستان ، دهلی نو و بمبئی هندو داکا بنگلادش پس از کابل به ترتیب با شاخص های ۱۹۲، ۱۵۸، ۱۸۲ و ۱۷۱ در رده های بعدی آلوده‌ترین شهرهای جهان قرار گرفته است.

اما سازمان حفاظت محیط زیست افغانستان گزارش این سایت آمریکایی در باره آلودگی هوای کابل را رد کرده می گوید این نهاد هیچ دستگاهی در کابل ندارد که براساس آن گزارش روزانه از آلودگی هوا را منتشر کند و گزارش آنها در کابل براساس تخمین است.

«لیلا سامانی» سخنگوی اداره حفاظت از محیط زیست روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا گفت: آنها چند بار نسبت به این گزارش نهاد « Air Visual» اعتراض کرده اند، زیرا برای مشخص کردن درجه آلودگی هوا به دستگاهی نیاز است که در آن شهر موجود باشد.

وی افزود: این نهاد آمریکایی هیچ دستگاهی در کابل ندارد و چند بار که آنها اعتراض کرده اند گفته اند که در منطقه وزیر اکبرخان در شرق کابل دستگاه آنها فعال است اما زمانی که هیأت به منطقه اعزام شده هیچ دستگاهی وجود نداشته است.

خانم سامانی تائید کرد که شهر کابل هوای آلوده دارد اما نه به حدی که سایت « Air Visual» گزارش می دهد.

سامانی گفت که افغانستان هیچ شهر صنعتی ندارد که هوای آن از شهر دهلی نو و بمبئی هند آلوده‌تر شود و تنها آلاینده های شهر کابل خودروهای کهنه، جاده های آسفالت نشده و استفاده مردم در فصل زمستان از زغال سنگ، چوب و برخی مواد آلاینده دیگر است.

سخنگوی اداره محیط زیست افغانستان گفت که برای جلوگیری از این وضعیت برنامه جامع را در دست اقدام دارد که طی پنج سال آینده این میزان آلاینده را بطور کامل از محیط کابل خارج خواهد کرد.

وی گفت: در حال حاضر هیأت مشترک نهادها و وزارتخانه ها در کابل نصب فیلتر بر ساختمان های بلند مرتبه، استفاده گرمابه ها از گاز مایع بجای زغال سنگ را بطور عملی تطبیق می کنند.

سامانی گفت که خودروهای آلاینده را نیز اداره رهنمایی رانندگی از رده خارج خواهند کرد و بجای خودروهای شخصی خطوط اتوبوس رانی در شهر کابل فعال خواهد شد.

رئیس اداره حفاظت از محیط زیست افغانستان گفته است که طی دو سال گذشته میزان آلودگی هوایی کابل کاهش یافته است.

«کاظم همایون» گسترش فضای سبز و بارش ‌های سال گذشته را از عوامل کاهش آلودگی هوای پایتخت برشمرده است.

وی، واردات بنزین بی ‌کیفیت، استفاده از زغال سنگ و فقر را از عوامل اصلی آلودگی هوای پایتخت افغانستان می ‌داند.

آمار سازمان ‌های بین ‌المللی نشان می ‌دهد که در سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۲۶ هزار نفر از مردم افغانستان به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست داده اند.

همه ساله بخش مربوط به بیماری‌های تنفسی بیمارستان کودکان در کابل ، مملو از کودکانی می ‌شود که به سختی نفس می کشند.

ریشه شیوع بیماری‌های تنفسی در افغانستان مشکلات مالی مردم این کشور است زیرا آنها برای تأمین گرمای مورد نیاز خود در زمستان ‌های سخت این کشور، هرآنچه را که در دسترس دارند، می‌ سوزانند.

قطع برق در کابل متداول است در حال حاضر برق در این شهر برای پیش از ظهر و بعد از ظهر نوبتی شده و استفاده از وسایل گرمایشی الکتریکی بسیار پرهزینه، از عهده همگان برنمی آید.

شهروندان متمول کابل به جای تکیه بر سیستم برق همگانی از ژنراتورهای شخصی استفاده می کنند اما بیشتر ساکنان پنج میلیونی پایتخت افغانستان، با سوزاندن ذغال سنگ، چوب، پلاستیک و هر آنچه که قابل اشتعال است، گرمای خود را تأمین می ‌کنند.

استفاده صنایع از سوخت ‌های دارای سرب، به بحران آلودگی هوا در افغانستان می ‌افزاید.

یک متخصص بیماری‌های تنفسی می ‌گوید در فصل زمستان شمار مراجعه کنندگان بیماری‌های تنفسی به شدت افزایش می ‌یابد و بر روی هر تخت گاهی دو بیمار بستری شده و مداوای برخی دیگر نیز بر روی زمین و کف بیمارستان انجام می ‌شود.

برخی منابع در افغانستان گفته اند که آلودگی هوا در این کشور ممکن است خطرناکتر از جنگی باشد که طی ۱۸ سال گذشته در این کشور ادامه دارد.

چند دهه جنگ در افغانستان آسیب ‌های محیط زیستی را شدیدتر کرده است و رسیدگی به آن‌ها برای دولت این کشور یک چالش است. برای حکومت افغانستان که با مشکلاتی چون ناامنی، فساد اداری و اقتصاد ضعیف دست و گریبان است، محیط زیست در اولویت‌ قرار ندارد.

۱۳۹۸/۹/۱۱

اخبار مرتبط