عراقچی: همه اعضای برجام آمریكا را ریشه تنش‌ها می‌دانند

معاون سیاسی وزیر امور خارج گفت: در جلسه امروز همه اعضا بر این امر صحه گذاشتند كه ریشه مشكلات برجام آمریكاست.


به گزارش نما، «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام که امروز (جمعه) در وین برگزار شد، طی اظهاراتی در جمع خبرنگاران گفت: ما امروز دور جدیدی از کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردیم که یک دور معمولی و روتین کمیسیون مشترک بود. طبق برجام هر سه ماه یک بار کمیسیون مشترک باید برگزار شود.

اخبار سیاسی- وی نشست امروز را بسیار جدی خواند و افزود: دامنه انتقادات نسبت به نحوه اجرای برجام توسط طرفین وجود دارد به خصوص انتقاداتی که ایران نسبت به طرف‌های مقابل به ویژه طرف‌های اروپایی دارد در اینکه نتوانستند به تعهدات خودشان بعد از خروج آمریکا از برجام عمل کنند و ایرادات و انتقادات بسیار جدی است.

*بحث‌ها جدی و در فضای نسبتا پرتنشی صورت گرفت

عراقچی اضافه کرد: بحث‌ها امروز خیلی جدی بود و در یک فضای نسبتا پرتنشی صورت گرفت، با این حال آنچه مسلم بود همه اعضا و کشور‌های شرکت کننده در این نشست، بر حفظ توافق تأکید داشتند و همه متفق بودند که باید تلاش‌ها صورت بگیرد برای اینکه برجام در جای خودش باقی بماند.

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران ادامه داد: ما در این جلسه درباره یک سؤال جدی بحث کردیم که کشور‌های باقیمانده در برجام باید تصمیم بگیرند که چه کسی وضعیت را به اینجا رسانده و ریشه مشکلات حاضر که باعث شده هم تحریم‌ها برگردد و هم ایران شروع به کاهش تعهداتش کند، کجاست؟ و اگر آمریکا ریشه اینهاست که واقعا هم هست، باید به صراحت اعلام کنند.

پیشنهاد امروز
yektanet-logo-sign
قیمت امروز پرواز تهران استانبول در علی‌بابا

قیمت امروز پرواز تهران استانبول در علی‌بابا

*همه بر این امر صحه گذاشتند که ریشه مشکلات موجود در رابطه با برجام آمریکاست

وی گفت: در جلسه امروز همه اعضا بدون استثنا بر این امر صحه گذاشتند که ریشه مشکلات موجود در رابطه با برجام آمریکاست و همه اعضا سیاست آمریکا و سیاست فشار حداکثری آن را رد کرده و گفتند که با آن همراهی نمی‌کنند و همه اذعان کردند که باید به ریشه این مشکل پرداخته شود و ما بتوانیم به صورت ریشه‌ای شرایطی را فراهم کنیم که ایران بتواند از منافع برجام بهره‌مند شود.

این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: همه اعضای حاضر در نشست امروز تأکید داشتند که بدون برخورداری ایران از منافع برجام، نمی‌شود به بقای برجام امیدوار بود ولذا تأکید داشتند که باید راه حل‌های خلاقانه‌ای را پیدا کرد.

* اینستکس به مراحل پایانی خود نزدیک شده

وی ادامه داد: یکی از راه حل ها، بحث اینستکس است. اینستکس به مراحل پایانی خود نزدیک شده و ۶ کشور جدید نیز به آن ملحق شده اند و در خصوص اینستکس و اینکه چگونه می‌تواند در آینده روابط تجاری ایران و اروپا نقش ایفا کند، امروز بحث مفصلی صورت گرفت.

* مخالفت همه با اعمال تحریم‌های مجدد آمریکا

عراقچی اضافه کرد: در رابطه با پروژه‌های مربوط به اراک، فردو و پروژه‌هایی که توسط اعضای برجام باید در ایران اجرا شود، بحث صورت گرفت و مخالفت همه با اعمال تحریم‌های مجدد آمریکا نسبت به پروژه‌های هسته‌ای موجود در برجام وجود داشت و همه تأکید داشتند که سیاست آمریکا، سیاست اشتباه و در جهت بسیار غلطی است.

معاون وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه در حاشیه این جلسه نیز دیدار‌های دوجانبه صورت گرفت، اظهار داشت: تقریبا با همه شرکت کنندگان گفتگو‌های دوجانبه داشتیم. با خانم اشمید درباره سیاست‌های جدید اتحادیه اروپا بعد از تغییر خانم موگرینی و نحوه ادامه همکاری‌ها صحبت شد. اتحادیه اروپا در واقع هماهنگ کننده برجام است ولذا نقش کلیدی در ادامه حیات برجام خواهد داشت.

گفتنی است، نشست کمیسیون مشترک برجام امروز در سطح معاونان به ریاست عراقچی و هلگا اشمید معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین برگزار و حدود سه ساعت به طول انجامید. این نشست در شرایطی برگزار شد که یک ماه از ورود ایران به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی می‌گذرد.

*ملاقات مفید با گروسی/نیت و اراده خوبی را در گروسی مشاهده کردم

عراقچی همچنین درباره اولین ملاقاتش با «رافائل گروسی» مدیرکل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی که پس از نشست کمیسیون مشترک برجام انجام شد، این ملاقات را بسیار مفید ارزیابی کرد و گفت: بعد از انتخاب ایشان به این سمت ما دیدار رسمی سیاسی با ایشان نداشتیم، البته آقای غریب آبادی سفیر ما با ایشان دیدار کرده بود و این اولین دیدار سیاسی بود که با ایشان داشتیم.

وی بیان کرد: برای شروع کار، ملاقات خوبی بود. ملاقات کاملا محترمانه و هر دو طرف تأکید کردند که همکاری‌های سابق و مثبت و سازنده ما با آژانس ادامه خواهد یافت و آژانس نیز رویکرد حرفه‌ای خود را حفظ خواهد کرد و به انجام وظایفش در ایران به شکل کاملا بیطرفانه و حرفه‌ای ادامه خواهد داد.

عراقچی خاطرنشان کرد: درباره ابعاد مختلف همکاری‌های صحبت کردیم درباره برخی مشکلاتی که اخیرا وجود داشته و راه حل‌هایی که وجود دارد، بحث کردیم. خوشبختانه نیت و اراده خوبی را در آقای گروسی شاهد بودم که وظایف خودش را به عنوان مدیرکل آژانس در یک فضای کاملا حرفه‌ای و به دور از فشار‌های سیاسی که معمولا در شورای حکام وجود دارد، انجام دهد و ما از این جهت بسیار خرسندیم.

* تا زمانی راه حل‌هایی برای برخورداری ایران از منافع برجام پیدا نشود، روند کاهش تعهدات ادامه می‌یابد

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سؤال که آیا در نشست کمیسیون مشترک برجام تصمیمی اتخاذ شد؟ گفت: تصمیم برای آینده فقط در راستای حفظ برجام و ادامه حیات این توافق بود، به تصمیم مشخصی رسیده نشد که بخواهم اعلام کنم. همه اذعان داشتند که اگر ایران از منافع برجام بهره‌مند نشود، نمی‌شود آینده‌ای را برای برجام متصور بود.

وی ادامه داد: قرار شد گروه کاری مربوط به رفع تحریم‌ها تشکیل جلسه دهد و روی ایده‌های جدید کار کنند، ولی به هر حال موضع ما کاملا روشن بود و در این جلسه نیز تکرار کردیم، بدون هیچ شوخی و با جدیت کامل که روند کاهش تعهدات ایران ادامه خواهد یافت، تا زمانی که راه حل‌هایی برای برخورداری ایران از منافع برجام و همچنین رفع تحریم‌ها پیدا شود.

*فرانسه و ماکرون ایده‌هایی را شروع کرده و دنبال می‌کند

عراقچی با یادآوری این نکته که البته ایده‌هایی وجود دارد، اظهار داشت: فرانسه و شخص آقای ماکرون ایده‌هایی را شروع کرده و دارد دنبال می‌کند، البته آن هم مشکلات و موانع خود را دارد، با این حال همه اعضای شرکت کننده در جلسه امروز از چنین طرح‌هایی حمایت کردند.

* هیچ موضوعی تحت عنوان ارتباط با آمریکا در دستورکار ما قرار ندارد

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره سفر‌های اخیرش به ژاپن، چین و کویت و همچنین سفر وزیر خارجه عمان به تهران و اینکه آیا این بدان معناست که ایران به دنبال از سرگیری رابطه با آمریکاست؟ تصریح کرد: اصلا چنین موضوعی در دستورکار سیاست خارجی ایران قرار ندارد. تعامل و رایزنی با کشور‌های جهان، امر معمول در سیاست خارجی ما است و با همه کشور‌های دنیا به جز رژیم‌های معدودی که در جریان هستید، ارتباط سیاسی و دیپلماتیک داریم و رفت و آمد‌ها وجود دارد با کشور‌هایی مثل ژاپن، چین، روسیه، ترکیه و خیلی از کشور‌ها در عالی‌ترین سطح تبادل هیأت‌های سیاسی را داریم و با خیلی از کشور‌ها تبادلات تجاری ما ادامه دارد و تبادلات فرهنگی ما نیز وجود دارد.

وی افزود: در سفر به کویت بحث خلیج فارس، امنیت خلیج فارس، طرح صلح هرمز که آقای رئیس جمهور ارائه دادند مطرح شد و این‌ها یکی از موضوعاتی است که با کشور‌های حاشیه خلیج فارس به صورت مدام درباره آن رایزنی می‌کنیم. دیپلماسی ما مسیر خود را با قوت ادامه می‌دهد و هیچ موضوعی هم تحت عنوان ارتباط با آمریکا در دستورکار ما قرار ندارد.

۱۳۹۸/۹/۱۶

اخبار مرتبط