به گزارش نما به نقل از رسا، حجتالاسلام والمسلمین سید محمد مهدی میرباقری، استاد حوزه و دانشگاه در نشست تخصصی مهندسی فرهنگی با تأکید بر سبک زندگی که عصر دیروز در مدرسه معصومیه(س) قم برگزار شد با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره سبک زندگی اسلامی ابراز داشت: مطالبات مقام معظم رهبری همانند جورچین و پازل با یکدیگر ارتباط دارد.
وی ادامه داد: افراد که میخواهند مطالبات مقام معظم رهبری را مطرح کرده و در مورد آنها بحث کنند باید تعادل را رعایت کرده و طوری نباشد که برخی از مطالبات را فراموش کرده و به برخی دیگر بیش از حد تعادل پرداخته شود.
تمدن اسلامجدا از الگوی پیشرفت نیست
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به اینکه سکولاریزم در حوزههای علمیه یک بحث عمیق و دقیقی است، اظهار داشت: تمدن اسلام چیزی جدا از بحث الگوی پیشرفت نیست.
وی اضافه کرد: در برخورد با سبک زندگی اسلامی که هم پیشینه تاریخی دارد و هم بحث جدیدی است باید موضوعات فردی، اجتماعی و جامعه در حال تکامل مطرح شود و به گونهای نباشد که تنها به یک موضوع پرداخته و بررسی شود.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با بیان اینکه سبک زندگی غربی تنها عهدهدار زندگی فردی است، تصریح کرد: در ادبیات مذهبی ما افزودنبر اینکه سبک زندگی مادی همچون خوراک، پوشاک، نوع معاشرت و دیگر شؤون زندگی در طول شبانهروز مطرح میشود، آداب زندگی معنوی نیز مطرح میشود.
وی افزود: باید سبک زندگی در مقیاس«اجتماعی» و«جامعه در حال تکامل» نیز مورد بررسی قرار بگیرد و عواملی که بر انسانهای درون یک جامعه در حال تکامل و دگرگونی تأثیرگذار است، نیز مورد بررسی قرار بگیرد.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی با اشاره به اینکه نظام غرب و جریان مدرنیسم مسائل زیادی را در پیشروی ما گذاشته است و ما تنها به دنبال پاسخگویی به آنها هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه ما به دنبال رهبری حوادث نیستیم بلکه بعد از وقوع حادثه به دنبال پاسخگویی به آنها هستیم.
وی بیان داشت: ما باید به دنبال رهبری سبک زندگی باشیم و با ریشهیابی در فرهنگ اسلام ارزشهای اجتماعی و تکاملی انسان را ارائه دهیم، مطابق با گفتههای خداوند سبک زندگی اسلامی را طراحی و اگر نیازی به نرم افزار و دانش بود خودمان تولید کنیم نه اینکه از غرب پیروی کنیم.
اگر سبکی از زندگی تغییر یابد سبب تغییر دیگر سبکها میشود
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به رابطههای سبک زندگی با یکدیگر پرداخت و ابراز داشت: در تمام جوامع اعم از مذهبی و غیر مذهبی برای سبک زندگی برنامهریزی میشود و اگر سبکی از زندگی جامعه تغییر یابد سبکهای دیگر زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی تأکید کرد: اگر سبکی مانند تغذیه در جامعه تغییر پیدا کند افزونبراینکه ذائقه افراد تغییر خواهد کرد، این سبک الگویی برای تفریح افراد خانواده خواهد شد، به گونهای که افراد جهت انجام تفریح به رستورانها و فست فودها میروند.
این استاد اظهار داشت: جامعه غربی به دنبال متحدالشکل کردن انسانها در تمام عرصهها اعم از پوشاک، خوراک و نوع معاشرت است از اینرو باید برنامهریزی مناسبی در جهت سبک زندگی اسلامی داشته باشیم.
در حوزههای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی سبک زندگی اسلامی را طراحی کنیم
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با بیان اینکه باید در مسائل کلان و مقیاس بزرگ جهت ارائه سبک زندگی اسلامی برنامهریزی داشته باشیم، گفت: جامعه در حال تکامل است و از یک وضعیتی به وضعیت دیگر در حال تغییر است از اینرو باید در حوزههای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی سبک زندگی اسلامی را طراحی کنیم.
وی اضافه کرد: سبک زندگی در کلان شهرها نیاز به پشتوانه، فناوری و دانش دارد و اگر این شرایط فراهم شود به انسجام و هماهنگی در سبک زندگی خواهیم رسید به گونهای که به عمیقترین لایههای سبک زندگی اسلامی مبتنی بر دانش خود خواهیم رسید.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی مدیریت دانش فردی بر سبک زندگی را از مشکلات کارشناسان متدین دانست و خاطرنشان کرد: کلیت تمدن و ایدئولوژی غرب مبتنی بر یک دستگاه تولید، عرضه و استفاده است.
جامعه غربی با تکیه بر مفاهیم سکولار سبک میسازد
وی اضافه کرد: جامعه غربی با تکیه بر مفاهیم سکولار و متناسب با این مفاهیم به تولید سبک و معیار میپردازند و با اشاره به این سبک و معیار به ارزشگذاری و توزیع قدرت مناسب اجتماعی در بین افراد میپردازد.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری استفاده از عواطف و اخلاق انسانی در جهت تولید مادی، زمینی کردن انسانها و قطع رابطه انسان با خدا را از دیگر ایدولوژیهای سبک زندگی غرب دانست و عنوان کرد: آمریکا بر این باور است که ایدئولوژی او جهانی بوده و کشورها باید تسلیم این ایدئولوژی شوند و گرنه از طریق جنگ فیزیکی حذف خواهند شد.
مقام معظم رهبری پرچمدار مبارزه تمدن اسلام با تمدن غرب است
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم از این باور و ایدئولوژی غلط عبور کنیم باید تمام پدیدهها و لایحههای اجتماعی را بشناسیم و با استفاده از بینش امام خمینی(ره) به مواجه و مقابله با تفکر غرب بپردازیم.
وی در پایان تأکید کرد: مقام معظم رهبری پرچمدار مبارزه تمدن اسلام با تمدن غرب است از اینرو باید مباحث ایشان با بینشی عمیق مورد بررسی و مطالعه قرار بگیرد تا پاسخگویی نیازهای جامعه باشد.