مناظره حق شناس و رسايي پيرامون مذاكره با آمريكا

خاتمی مانند نارنگی می‌ماند!

دیروز مناظره ای بین دو شخصیت سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب در دانشگاه امیر كبیر برگزار شد. حمید رسایی، نماینده مجلس شورای اسلامی در برابر محمد جواد حق شناس، مدیرمسئول روزنامه اعتماد ملی قرار گرفت و ...

به گزارش نمابه نقل از صراط، اوایل مهرماه امسال و اشاره تلویحی محمود احمدی نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر رابطه با آمریکا، نقطه آغازی بود بر مجادلات فی مابین موافقان و مخالفان از سرگیری روابط با ایالات متحده.
پس از آن بود که بحث ها و تحلیل های مفصلی درارتباط با مناصبات دوطرف صورت گرفت و گمانه زنی های زیادی پیرامون برقراری رابطه میان ایران و آمریکا مطرح شد.
اخیراً نیز بحث مذاکره با آمریکا به موضوع اصلی نشست ها و کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه های کشور تبدیل شده است.
از همین رو دیروز مناظره ای بین دو شخصیت سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب در دانشگاه امیر کبیر برگزار شد. حمید رسایی، نماینده مجلس شورای اسلامی در برابر محمد جواد حق شناس، مدیرمسئول روزنامه اعتماد ملی قرار گرفت و هر دو پاسخگوی سوالات و شبهات مطروحه در این رابطه بودند.

*گزیده ای از اهم سخنان محمد جواد حق شناس در مناظره دانشگاه امیر کبیر به شرح زیر است:

-سیاستمداران ایران در آن زمان برای فرار از سلطه روس و انگلیس به دنبال الگوی میانی با نام «نیروی سوم» مانند آمریکا بودند تا با تکیه بر آن از فشار فزاینده بکاهند؛ در آن موقع از طرف دولت امتیاز نفت شمال را به آمریکا پیشنهاد ‌دادند ولی چون روس‌ها و انگلیسی‌ها مدعی آن بودند آمریکا وارد این حوزه نشد.
-در جریان ملی شدن صنعت نفت، آمریکا برای نفوذ به ایران، حامی ملی شدن نفت بود ولیکن با تغییر دولت آمریکا و با پیگیری چرچیل کودتای 1332 و سقوط دولت مصدق پیش می‌آید و از آن به بعد آمریکا حضور جدی در ایران دارد.
-در دوران جنگ تحمیلی دستاوردهای عراق در سال اول جنگ پایان پیدا می‌کند و در سال دوم ایران بسیاری از نقاط مهم همچون خرمشهر را پس می‌گیرد ولی در 6 سال بعد جنگ به صورت نسبی موفقیت دارد و ما شاهد حضور فرانسه، آمریکا و شوروی در منطقه هستیم که نمی‌خواستند عراق در این جنگ شکست بخورد.بر همین اساس نیز آمریکا با ما وارد جنگ شد و تاسیسات نفتی سلمان، ابوذر و خارک و حتی هواپیمای مسافربری ما را مورد اصابت قرار داد.
-در پایان دوره‌ای که به دوره اول انقلاب معروف است، ما با پذیرش قطعنامه عملا از شعار «نه شرقی نه غربی» دست کشیدیم اما در برخی حوزه‌ها همچنان رویه‌ گذشته را ادامه می‌دادیم.
-علیرغم نامه حضرت امام(ره) مبنی بر اینکه صدام بهتر از ملک فهد است و ما با عربستان رابطه برقرار نخواهیم کرد، ولی رابطه ایران با عربستان بهبود پیدا می‌کند و فرمایش امام با توجه به منافع ملی نادیده گرفته می‌شود و حتی این سخن که ایران و عربستان دو بال جهان اسلام هستند نیز مطرح ‌شد.
-علیرغم فضای موجود و اینکه دولت و همه نهادها به نیروهای راستی(ناطق‌نوری) گرایش داشتند ولی مردم انتخاب دیگری کردند و حماسه‌ای آفریدند که رهبری آن را حماسه دوم خرداد نامیدند.
-انتخاب آقای خاتمی به ریاست جمهوری و مصاحبه وی با شبکه CNN باعث شد تا دیوار بی‌اعتمادی شکسته شود، سفرای کشورهای اروپایی بازگردند و گفت‌وگوهای انتقادی به گفت‌وگوی سازنده تبدیل شود.
-در خارج منافقین بزرگترین تظاهرات خود را علیه سفر خاتمی به یکی از کشورها برگزار کردند و در داخل نیز با برخی اعمال همچون دستگیری‌ یهودیان شیراز و تنش‌زایی این روابط را به سمت سردی پیش می‌بردند.
-دو پرونده هسته‌ای و حمله القاعده به برج‌های دوقلوی جهانی در دوران ریاست‌جمهوری خاتمی مطرح شد و می‌رفت که وضعیت ایران را بحرانی کند؛ فعالیت‌های هسته‌ای ایران تا آن زمان مخفی بود ولی سیاست خاتمی و شورای عالی امنیت ملی وی که مذاکرات هسته‌ای را هدایت می‌کرد فضا را به سمتی برد که این روند به ضرر منافع ملی کشور نشود و از نقطه‌ای که اسرائیل به دنبال تخاصم با ایران بود فاصله بگیریم.

*گزیده ای از اهم سخنان حمید رسایی در مناظره دانشگاه امیر کبیر به شرح زیر است:

- برخی‌ها مساله ایران و آمریکا را در حد مخاصمه 2 کشور کوچک کردند؛ در حالی که این جنگ بین دو کشور نیست بلکه تنازع یا جنگ بین دو تفکر و دو نگاه است.
- نوع نگاه حاکم بر جمهوری اسلامی را نگاهی مبتنی بر خدامحوری و تعالی انسان‌ها بر اساس ارزش‌ها است درحالیکه تفکر لیبرالی بر مبنای اومانیسم، شهوت‌محوری و اینکه خدا در حاکمیت نقشی ندارد و باید درب دکان خدا را بست، مبتنی است.
- در زمان دولت اصلاحات افرادی دست به راه اندازی نظرسنجی رابطه با آمریکا زدند و وقتی با عوامل آن که یکی از آنها عبدی بود، برخورد شد، معلوم شد این نظرسنجی تقلبی و جعل بوده است. این نظرسنجی گاها تیتر یک روزنامه‌های اصلاح طلب می‌شد؛ در کنار این مجلس ششم نامه خطاب به رهبر انقلاب نوشت که همانطور که امام جام زهر نوشید شما هم جام زهر دیگری بنوشید و رابطه با آمریکا را قبول کنید.
- آقای تاج زاده می‌گفت خاتمی زمانی که در سازمان ملل سخنرانی می‌کرد کلینتون نشسته بود و به سخنان وی گوش می‌کرد. پرسش این است که آیا این نشانه عزت است؟ این نشانه این است که آقای خاتمی در دل آنها ایجاد امید کرده بود و آنها می‌دانستند که این حرف‌ها به جایی برنمی‌خورد.
- اینکه افتخار نیست که به سفر خارجی برویم ولی اگر در این سفرها از مواضع مطالبه‌گری برخورد کردیم، افتخار است. سربازی بود در زمان جنگ می‌رفت با سلاح ژ 3 بازمی‌گشت بعد فهمیدند وی کاتیوشا تحویل می‌داده و ژ 3 تحویل می‌گرفته. خاتمی طبعش اینگونه بود و این بزرگترین لطمه را به کشور زد.
- احمدی‌نژاد را فردی است که هر چه بیشتر به وی فشار وارد کنند قوی‌تر می‌شود ولی خاتمی مانند نارنگی می‌ماند که تا به وی دست بزنند پوستش کنده می‌شود. همین ویژگی نیز باعث شده بود که در دوران وزارت ارشادی وی عملا تاج‌زاده و چند نفر دیگر به او خط دهند و وزارت ارشاد به وزارت 5 وزیر و یک مشاور (خاتمی) تبدیل شود.
- یکی از عناصر طرفدار مذاکره با آمریکا در دولت خاتمی آقای مهاجرانی بود که وی و نوری در زمانی که آقای هاشمی تلاش می‌کرد رئیس جمهور مادام‌العمر شود این افراد تلمبه زن بودند و مخالفت مقام معظم رهبری با ریاست جمهوری مادام العمر هاشمی وی را مجبور کرد که به سمت انتخابات بروند و اگر انتخابات مشکلی پیدا می‌کرد آبروی خود هاشمی می‌رفت.
- دو بال استراتژیک توسعه سیاسی و توسعه فرهنگی دولت اصلاحات در دست عبدالله نوری و مهاجرانی بودند.
- حادثه 11 سپتامبر باعث شد که برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در نماز جمعه شعار مرگ بر آمریکا داده نشود. به نوعی همه اصلاح طلبان و اصولگرایان در این فضای سنگین کُپ کرده بودند. چرا که آمریکا اتاق جنگ تشکیل داد و با لباس جنگی در آن اتاق ظاهر شدند و این باعث ترس همه شد. اما زمانی که مقام معظم رهبری در این باره موضع گرفت دوباره آرامش بازگشت چرا که آقا آمریکا را متهم کرد که باید جوابگو باشد.
- وقتی خاتمی فهمید که آمریکا آن آمریکایی که فکر می‌کرد فرق دارد، تغییر موضع داد ولی جریان مشارکت و اصلاح طلب برای مذاکره با آمریکا مواضع شدیدتری می‌گرفت.
- این فرد [بهزاد نبوی] که نایب‌رئیس مجلس بود نوشت که اگر همه ملت پشتیبان حکومت باشند عقل ومنطق حکم نمی‌کند به جنگ نظامی با آمریکا برویم.این در حالی است که امام سال‌ها پیش جواب این نامه را داده بودند و نوشته بودند که ما از همان چه شما می‌ترسیدید عمل کردیم و سفارت آمریکا که جاسوس‌خانه بود را نیز بستیم.

۱۳۹۱/۸/۲۳

اخبار مرتبط