به گزارش نما، حزب النهضه که صاحب بیشترین کرسی در پارلمان تونس است، ساعاتی پیش از اعلام موجودیت و تشکیل دولت جدید به ریاست «الیاس الفخفاخ» اعلام کرد که در دولت او شرکت نمیکند و رأی اعتماد هم به آن نخواهد داد.
اخبار بین الملل- الفخفاخ روز شنبه از بنبست در مذاکرات مربوط به تشکیل دولت به دنبال تصمیم ناگهانی شورای النهضه برای عدم اعطای رأی اعتماد به دولت وی و انصراف وزرای این حزب از شرکت در دولت، خبر داد.
شورای النهضه تونس در اعتراض به عدم مشارکت دادن حزب «قلب تونس» در مذاکرات مربوط به تشکیل دولت، اعلام کرده که در دولت الفخفاج مشارکت نمیکند.
از سوی دیگر الفخفاخ پس از مشورت با «قیس سعید» رئیسجمهور تونس گفته است که امکان اعمال تغییرات در ترکیب دولت و استفاده از زمان قانونی باقی مانده برای تشکیل دولت وجود دارد.
در پی انصراف حزب النهضه از دولت، سعید سریعا نشستی را با «نور الدین الطبوبی» رئیس اتحادیه مشاغل و «سمیر ماجول» رئیس اتحادیه صنعت، تجارت و صنایع دستی برگزار کرد.
سعید در این دیدار قاطعانه تأکید کرد که تونس بالاتر از هر گونه ملاحظات و معاملات غیرقانونی که در پشت پرده انجام میشود، قرار دارد.
او همچنین هشدار داد که «هر گونه مانور تحت پوشش قانون اساسی ممکن نخواهد بود».
از سوی دیگر «راشد الغنوشی» رئیس حزب النهضه تونس و رئیس پارلمان این کشور صبح روز یکشنبه(دیروز) با الطبوبی و ماجول دیدار و درباره بحران تشکیل دولت گفتوگو کرد.
الغنوشی در این دیدار بر پایبندی به تشکیل دولت وحدت ملی و مخالفت با هر گونه کنار زدن احزاب تأکید کرد و خواستار ضرورت احترام به اراده رأیدهندگان شد و گفت که «قانون اساسی و نص آن اجازه پیدا کردن راهکارهای کافی برای حل وفصل همه اوضاع را میدهد».
بسیاری از کارشناسان با اشاره به اینکه سازمانهای ملی تونس در دولتهای قبلی نیز نقش محوری در نزدیکسازی دیدگاههای گروههای سیاسی ایفا کردهاند، معتقدند که این بار نیز متوسل شدن رئیسجمهور تونس به این سازمانها آخرین تلاشهای او برای حل مشکل تشکیل دولت با وجود پافشاری حزب النهضه بر مشارکت دادن حزب «قلب تونس» در دولت و پرهیز از سناریوی حل پارلمان است.
« رفیق عبدالسلام » از رهبران حزب النهضه در این باره میگوید که دیدار الغنوشی با الطبوبی و ماجول در راستای تمایل این حزب برای پایان دادن به بحران تشکیل دولت و پیدا کردن راهحلهای توافقی صورت گرفته است.
وی افزود که احتمال اجرای برخی سناریوها برای تعیین سرنوشت دولت وجود دارد از جمله اینکه رئیسجمهور شخص دیگری غیر از الفخفاخ را به عنوان نخستوزیر جهت تشکیل دولت آتی مأمور کند.
عبدالسلام همچنین تأکید کرد که النهضه با الفخفاخ دشمنی ندارد اما به شیوه او در اجرای رایزنیهای مربوط به تشکیل دولت اعتراض دارد.
او همچنین گفت که در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمان، حزب النهضه برای این انتخابات آمادگی دارد و با توجه به نتایج نظرسنجیها این اطمینان وجود دارد که این حزب بالاترین آراء را کسب کند.
زمزمه برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمان
برخی احزاب همچون حزب «التیار الدیمقراطی» نیز از الفخفاخ خواستهاند تسلیم «باجخواهی» حزب النهضه نشود و به جای وزرای النهضه که از دولت انصراف دادهاند افراد مستقل را به عنوان وزیر معرفی کند.
«محمد العربی الجلاصی» از رهبران این حزب در مصاحبه با شبکه الجزیره با اشاره به اینکه چرا حزب النهضه همچنان بر تصدی منصب وزارت فنآوری ارتباطات اصرار دارد و با وجود تصاحب شش پست وزارتی، به هیچ عنوان حاضر نیست از آن کوتاه بیاید گفت که الفخفاخ نیز نباید تسلیم شروط النهضه شود.
برخی دیگر از احزاب سیاسی نیز خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شدند و در همین ارتباط «سیفالدین مخلوف» سخنگوی ائتلاف « الکرامه » هواداران خود را به آمادگی جدی برای برگزاری انتخابات فراخواند.
همچنین دفتر سیاسی حزب «قلب تونس» نیز کمیته ویژه انتخاباتی را فعال کرده و از رهبران و اعضای این حزب خواسته است تا خود را برای هر گونه وضعیت اضطراری آماده کنند.
سه سناریوی احتمالی
«عبدالسلام الزبیدی» روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی درباره سناریوهای پیشرو میگوید که احتمال اجرای سه سناریو وجود دارد: نخست اینکه الفخفاخ بار دیگر باب مذاکره را با هدف توسعه دایره رایزنیها باز کند و به این ترتیب برخورداری از بیشترین رأی پارلمان (۱۰۹) جهت تأیید دولت را فراهم سازد.
دوم اینکه الفخفاخ ترکیب کنونی دولت را پس از جایگزینی وزرای مستقل یا افرادی از احزاب دیگر به جای وزرای النهضه که انصراف دادهاند، به پارلمان جهت کسب رأی اعتماد معرفی کند.
سوم اینکه الفخفاخ مجبور به استعفا شود و رئیس جمهور بار دیگر نخستوزیر معرفی کند.
الزبیدی همچنین تأکید کرد که بهترین راهکار برای حل بحران دولت این است که منافع ملی در اولویت قرار داده شود.