به گزارش نما، سقوط بیسابقه و تاریخی قیمت نفت آمریکا ، کشور عراق را به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ سازمان اوپک که ۹۵ درصد از درآمد ملی آن به نفت وابسته است، شوکه کرده است.
اخبار بین الملل-ساعاتی کوتاه پس از اعلام سقوط بی سابقه ارزش نفت آمریکا، شورای عالی اقتصاد عراق متشکل از تعدادی از وزیران دولت به ریاست «حسین الکعبی» نایب اول رییس پارلمان شامگاه دیشب «دوشنبه» در بغداد تشکیل جلسه داد.
در این نشست مشاور نخست وزیر در امور اقتصاد و وزیر دارایی به همراه روسای کمیسیون های دارایی، انرژی و اقتصاد و سرمایه گذاری و شمار دیگری از وزیران و مشاوران اقتصادی حضور داشتند.
شورای عالی اقتصاد عراق تبعات ریزش بی سابقه قیمت نفت آمریکا را بررسی کرده و تصمیم هایی در باره تبعات این رخداد بر امنیت غذایی و حقوق کارکنان و تلاش های صورت گرفته در عراق در مبارزه با ویروس کرونا اتخاذ کردند.
برخی کارشناسان عراقی امور نفت، سقوط تاریخی قیمت نفت آمریکا را عمدی و برای تاثیر گذاشتن غیر مستقیم بر اقتصاد و نفت عراق دانسته اند و همین امر نگرانی هایی را در این کشور نفتی دامن زده است.
«حمزه الجواهری» کارشناس برجسته نفتی عراق از جمله این افراد است . او در اظهاراتی که امروز سه شنبه در روزنامه «الصباح الجدید» این کشور منتشر شده معتقد است: آمریکا به طور غیر مستقیم اقتصاد نفتی عراق را هدف قرار داده است.
وی ادامه داد که سقوط قیمت نفت آمریکا با توجه به اینکه اصولا تولید محدود نفت شیل و نفت برداشتی از آب های عمیق خلیج مکزیک برای آمریکا ۴۰ دلار هزینه دارد، چندان بر توافق اخیر اوپک پلاس برای کاهش ۹.۷ میلیون بشکه در روز اثری ندارد.
الجواهری بیان کرد: نمی توان آمریکا را به پیوستن به توافق اوپک پلاس مجبور کرد زیرا آمریکا نمی خواهد به این توافق بپیوندد به دلیل اینکه بخشی از این سیاست غیر آشکار آمریکا، اقتصاد عراق را هدف قرار داده است.
این دیدگاه باعث شده است که بسیاری در عراق نسبت به تبعات سقوط قیمت های نفت آمریکا بر اقتصاد کشورشان که یکی از متزلزل ترین اقتصادها را در بین اعضای اوپک دارد، نگران کند.
یکی از کارشناسان عراقی در این خصوص در روزنامه بین المللی «الزمان» عراق در مقاله ای با عنوان «فروپاشی در اساس فروریخته» نوشته است که کشورهای بزرگی مانند آمریکا که بزرگترین انبار انرژی را دارد، می تواند به سرعت، مصیبت بی ارزش شدن نفت کشورش را پشت سر بگذارد.
«فاتح عبدالسلام» استاد دانشگاه نسبت به تبعات سقوط قیمت های نفت آمریکا بر اقتصاد عراق هشدار داده و افزوده است: «کشورهایی مانند عراق که اقتصاد روزمزدی دارند و فاقد هرگونه پشتوانه ای قوی هستند ممکن است سقوط قیمت های نفت در یک چشم بر هم زدن، اقتصاد آنها را از هم بپاشد.»
وی بر ضرورت سرمایه گذاری بر روی درآمدهای حاصل از فروش نفت تاکید کرد و افزود: نباید اجازه داد که درآمدهای نفت برای مصرف روزانه مانند پرداخت حقوق و مخارج دولتی هزینه شود.
در همین حال سخنگوی وزارت نفت عراق تحولات اخیر از جمله سقوط بی سابقه و تاریخی قیمت نفت آمریکا را به عنوان یک حادثه طبیعی با رخدادهای حوادث ویروس کرونا در جهان مرتبط دانسته است.
«عاصم جهاد» در سخنانی که در سایت «اقتصاد نیوز» عراق منتشر شده گفته است: جلوگیری از سقوط قیمت های جهانی نفت مرتبط با تلاش هایی است که برای مهار ویروس کورنا صورت می گیرد و ادامه این وضعیت خسارت بیشتری را در اقتصاد جهانی به دنبال دارد.
وی شرایط کنونی را به دلیل عدم مهار کرونا، طبیعی عنوان کرده و ادامه داده است: ویروس کرونا باعث رکود بازار نفت، افزایش انبار نفت و تورم در عرضه و در نتیجه نبود تقاضا شده است و همه این امور بر قیمت های نفت اثر منفی گذاشته است.
عاصم در خصوص پاره ای دیدگاه ها مبنی بر اینکه بخشی از سقوط بی سابقه و تاریخی قیمت نفت آمریکا به طور غیر مستقیم اقتصاد و نفت عراق را هدف قرار داده، توضیح نداده است.
سقوط تاریخی و بی سابقه قیمت نفت آمریکا امروز سه شنبه در رسانه های عراق بازتاب گسترده ای داشته است.
قیمت نفت وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا دیروز دوشنبه برای تحویل در ماه می (۱۲ اردیبهشت) به منفی ۳۷ دلار و ۶۳ سنت در هربشکه رسید.
افت قیمت نفت آمریکا به منفی ۳۷ دلار به این معنا است که تولیدکنندههای آمریکایی در قبال تحویل نفت نه تنها پولی از مشتریان نمیگیرند، بلکه همین میزان را هم به ازای هر بشکه میپردازند تا آن را تحویل گرفته و حمل کنند.
همچنین براساس گزارش خبرگزاری های بین المللی قیمت نفت آمریکا برای تحویل در ماه ژوئیه (خرداد/ تیر) با ۱۸ درصد افت به ۲۰ دلار و ۴۳ سنت کاهش یافته است.
در همین ارتباط، نفت برنت دریای شمال نیز با ۹.۲ درصد کاهش به بشکهای ۲۵ دلار و ۴۳ سنت رسیده است.
برخی از کارشناسان مسائل نفتی در ایران و جهان نیز بر این باورند که سقوط قیمت نفت موقتی و تنها مربوط به ماه می (اردیبهشت/ خرداد) است.
گفته می شود که منفی شدن قیمت نفت آمریکا برای تحویل در ماه می ناشی از این است که تاسیسات ذخایر نفت آمریکا در حال پر شدن است و نفت مازاد تولیدی این کشور نه فروخته میشود و نه قابلیت ذخیرهسازی دارد و نگهداری آن به دردسری برای تولیدکنندهها تبدیل شده است.