نفیسه زارعی- بعد از اعلام نتایج انتخابات مجلس یازدهم که با مشارکت 42.57درصدی واجدان شرایط همراه بود، اینگونه به نظر میرسد که اصولگراترین مجلس در 42 سال گذشته تشکیل خواهد شد. تفاوت ساختاری این مجلس با پارلمانهای دیگر در عدم حضور هشتاد درصد از نمایندگان دور قبل است، همچنین ثبتنام نکردن رئیس مجلس هشتم تا دهم و کنارهگیری از نمایندگی خانه ملت موجب شد تا از زمانی پیش از آغاز رقابتهای انتخاباتی گمانهزنیهایی برای کرسی ریاست مجلس آینده مطرح شود. از آغاز شکلگیری مجلس شورای اسلامی تاکنون در ده دوره، پنج نفر بر صندلی ریاست بهارستان تکیه زدهاند.اما باتوجه به شرایط پارلمان یازدهم به نظر میرسد ، رئیس آینده مجلس چهره جدیدی باشد. با نگاهی به روزهای پیش از انتخابات و فراز و فرودهای رسیدن به وحدت و لیست واحد اکنون برای ریاست مجلس نوعی نیز رقابت درون گفتمانی در شرف اتفاق خواهد بود و میتوان نوعی تحرک و پویایی را در انتخاب ریاست قوه مقننه ملاحظه کرد، مرور کارنامه مطرحترین نامزدهای این سمت میتواند راهبری و هدایت مجلس را نشان دهد.
سید مصطفی میرسلیم
مصطفی میرسلیم با 892 هزار و 38 رأی به عنوان نفر دوم تهران وارد مجلس یازدهم شد. میرسلیم سابقه نمایندگی مجلس ندارد اما برتری او در حضورش در دولت بوده است. او از مرداد61 تا مرداد 68 و در اوج سالهای بحران انقلاب مشاور عالی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری در دولت آیتالله خامنهای بوده و در دولت نخست هاشمی رفسنجانی مشاور تحقیقاتی و در دولت دوم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه دارد و سالها عضو تشخیص مصلحت نظام است. همچنین با نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری چهره منطقی، موجه و اخلاقی در اذهان عمومی نقش بست .این سوابق مدیریتی و اجرایی میتواند در حوزه ریاست بر نهاد قانونگذار مؤثر باشد.
محمدباقر قالیباف
او با یک میلیون و 265 هزار و 287 رأی به عنوان نفر اول از تهران به مجلس راه یافت. هرچند الگوی ادوار گذشته نشان داد که تنها رأی اول تهران بودن دلیل ریاست نماینده منتخب نیست اما قالیباف با داشتن سوابق نظامی و اداری در سپاه و نیروی انتظامی و 12 سال شهرداری تهران و نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری میتواند یکی از گزینهها برای تکیه زدن بر کرسی سبز مجلس باشد.
مرتضی آقاتهرانی
دبیرکل جبهه پایداری ، اینبار با سابقه حضور در ادوار مجلس هشتم و نهم با کسب رأی 868 هزار و 318 رأی یکی دیگر از گزینههای ریاست مجلس است.
علیرضا زاکانی
زاکانی در میان گزینههای ریاست مجلس است . او رئیس کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم بود و اکنون ممکن است شانس دوباره قم برای ریاست بر مجلس باشد.
عبدالرضا مصری
منتخب کرمانشاه آنقدر خوب قانون را میداند که میتوان او را یکی از گزینههای پرسابقه در خانه ملت به حساب آورد، آشنایی او با مجلس و چم و خم های قوه مقننه مصری را برای مقام ریاست مجلس پیشنهادی جدی جلوه میدهد.
حمیدرضا حاجی بابایی
حاجی بابایی سابقه مناسبی در قوه اجرایی و همچنین مجلس دارد، حضور او در هیئت رئیسه خانه ملت یکی از مؤلفههایی است که او را با تمام دغدغه های انقلابیش به عنوان یک گزینه مطرح، در کنار سایر گزینه های ریاست مجلس قرار می دهد.
فریدون عباسی
عباسی دوانی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران است وی که از حوزه انتخابیه کازرون و چناران به یازدهمین مجلسشورای اسلامی راه یافت نامش در میان سایر اسامی به چشم می خورد.
مسعود پزشکیان
در میان لیستی از گزینه های اصلاحطلبان برای کسب ریاست مجلس نام پزشکیان با سابقه مدیریتی و اجرایی و همچنین قانونگذاری به چشم میخورد، حضور او در این رقابت نشان از حضور آزادانه و فراجناحی برای یک رقابت درون نهادی است.