به گزارش نما، بازگشایی سینماهای کشور پس از ۴ماه تعطیلی به دلیل شیوع گسترده بیماری کرونا، خبر مهم هفته گذشته عرصه فرهنگ و هنر کشور بود. سالنهایی که شاید برای نخستینبار در تاریخشان ۴ماه تعطیلی مطلق را تجربه کردند حالا و پس از اینکه مشخص شد ویروس کرونا ماندنی است و شاید یکی دو سالی تمام دنیا با آن درگیر باشد، با شرط رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی شدند و ۷فیلم را برای نمایش در لیست خود قرار دادند. ۵فیلم از فیلمهایی که در فاصله میان جشنواره فیلم فجر و عید نوروز قرار بود روی پرده سینماها باشند و با شیوع کرونا از ابتدای اسفند اکرانشان ملغی شد و دو فیلم جدید که پیش از به وجود آمدن این شرایط امیدهای فروش در سال۹۹ محسوب میشدند. یک فیلم کمدی «خوب، بد، جلف۲ ارتش سری» و یک فیلم اجتماعی که در جشنواره فیلم فجر ۶سیمرغ بلورین کسب کرده بود « شنای پروانه ».
اخبار فرهنگ و هنر - این دو فیلم اما در سه روز ابتدایی تیرماه به دلیل آنچه عدم حمایت لازم از اکران فیلم در شرایط همهگیری ویروس کرونا و پارهای دیگر از مشکلات و موانع بیان کردند در چرخه اکران قرار نگرفتند و در نهایت با جلسهای که صاحبان فیلم با سازمان سینمایی داشتند، از روز چهارشنبه در سالنهای سینمای سراسر کشور به نمایش درآمدند.
این روزها اما میزان فروش سینماها در شرایطی که شمار مبتلایان به کرونا به گواه آمارهای وزارت بهداشت بار دیگر اوج گرفته و در غیاب سامانههای اطلاعرسانی به سوال اصلی رسانهها و علاقمندان به سینما بدل شده است. اینکه در این شرایط میزان استقبال از فیلمهای روی پرده چقدر بوده است و چه میزان از مخاطبان سینما با رعایت پروتکلهای فاصلهگذاری اجتماعی و الزام در گذاشتن ماسک بر روی صورت به سینما رفتهاند سوالی است که در روزهای گذشته روابط عمومی سازمان سینمایی سعی کرده خیلی شفاف به آن پاسخ بدهد، اما هنوز خبری از سامانههای اطلاعرسانی جدید نیست.
ورود سمفا خروج آمارها
با شروع اکران تابستانی سازمان سینمایی از آغاز به کار سامانه یکپارچه فروش بلیت سینماها به نام سمفا خبر داد. سامانهای که انحصار بلیتفروشی را از بین میبرد و علاقمندان به سینما میتوانند از چندین درگاه مختلف برای خرید بلیت سینماهای سراسر کشور استفاده کنند.
اما ورود سمفا به سیستم اکران سینماهای کشور از ابتدای تیرماه، سامانه سینماشهر را که پیش از این آمار رسمی فروش سینماهای کل کشور را به صورت روزانه و به تفکیک فیلم و سینما منتشر میکرد از رده خارج کرد. به طوری که این سامانه از ابتدای تیرماه با اختلال مواجه شده و آماری که برای فیلمهای اکران شده نمایش میدهد بسیار کمتر از آمار رسمی فروش و آن چیزی است که از فروش سینماها انتظار میرود.
به همین دلیل و با توجه به سوالات بیشمار اهالی رسانه درباره میزان استقبال مخاطبان از فیلمهای روی پرده در شرایط ویژه تابستان۹۹ سازمان سینمایی تصمیم گرفت تا آماده شدن سایت سمفا برای ارائه آمار فروش، هر روز آمار فروش روز قبل را در سایت سازمان سینمایی برای علاقمندان منتشر کند.
«شنای پروانه» اولین فیلم پرفروش سال
از همان اولین اکران اولین فیلم محمد کارت در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر که تحسین منتقدان و اهالی رسانه را به دنبال داشت، خیلی از صاحبنظران «شنای پروانه» را از امیدهای فروش در سال۹۹ میدانستند. اتفاقی که با تاخیری چند ماهه رخ داد و فیلمی که قرار بود از ابتدای سال ۹۹ روی پرده سینماها برود و اکران نوروز را پرشور کند، در ابتدای تابستان و با محدودیتهای بسیار روی پرده رفت اما توانست لقب فیلم پرفروش اکران تابستانه را به خود اختصاص بدهد.
مسعود نجفی روابط عمومی سازمان سینمایی در گفتوگوی تلفنی با برنامه «نقد سینما» که جمعه شب روی آنتن شبکه پنج رفت، با اشاره به این نکته که میزان فروش سینماها از ابتدای تیرماه در سایت سازمان سینمایی منتشر شده است گفت: «۴۳هزار و ۹۶۱نفر تا این لحظه مخاطب فیلمهای روی پرده بودهاند که از این تعداد، حدود ۶۰ درصد آمار فروش بلیتها، به «شنای پروانه»، ۲۵درصد به «خوب، بد، جلف ۲» و ۱۵درصد به فیلمهای دیگر اختصاص داشته است.»
این آمار البته در گفتوگوی دیگری که صبح روز یکشنبه مسعود نجفی با برنامه «در انتهای الوند» شبکه دو داشت دچار تغییراتی شد. نجفی در این گفتوگو با اعلام اینکه سیستم گزارشدهی سامانه سمفا از روز سهشنبه راهاندازی میشود از آمار فروش نزدیک به یک میلیاردتومانی فیلمهای روی پرده خبر داد. نجفی گفت: «از روز یکشنبه تا شنبه، فروش فیلمها به یک میلیارد تومان رسید. به صورت دقیق، فروش فیلمها ۹۳۳ میلیون تومان است و تعداد مخاطبانمان به ۴۸ هزار و ۷۸۶ نفر رسید. فیلم «شنای پروانه» ۶۳۱ میلیون فروخت و تعداد مخاطب آن ۳۲ هزار و ۳۴۷ نفر است. فیلم «خوب بد جلف ۲، ارتش سری» ۲۶۳ میلیون تومان فروخته و تعداد مخاطب آن ۱۳ هزار و ۶۶۱ نفر است. سایر فیلمهایی که اکرانشان در سینماها ادامه دارد مانند «جهان با من برقص»، «یلدا»، «عطر داغ»، «یادم تورا فراموش»، «۴۷»، «سراسر شب» و مستندهای هنر و تجربه به ۴۰ میلیون تومان رسیده است و تعداد مخاطبان آن ۲ هزار و ۷۷۸ نفر است.»
این آماری که روابط عمومی سازمان سینمایی به عنوان آمار رسمی فروش سینماها و میزان مخاطبان سینما پس از بازگشایی پس از سه ماه منتشر کرد اما نشان میدهد که دو فیلم روی پرده اگر در شرایط مناسبی به نمایش درمیآمدند و همه ظرفیت سالنها و مخاطبان سینمای کشور را در اختیار داشتند میتوانستند اکران سال۹۹ را از همان ابتدا پرشور کنند و بار دیگر به سینمای کشور که در نیمه دوم سال۹۸ به خاطر شرایط مختلف سیاسی-اجتماعی با رکود روبهرو شده بود جان تازهای ببخشند.
رعایت پروتکلها کمک به احیای دوباره سینما
سینما یک صنعت است. صنعتی وابسته به اقتصادی مشتریمحور. بنابراین اگر این صنعت مخاطب نداشته باشد، یعنی مشتری ندارد و این یعنی مشکل بزرگ در چرخه اقتصادیاش. شاید برای همین است که بسیاری از صاحبنظران علاوه بر آگاهی به مخاطرات باز شدن سینماها در شرایط شیوع کرونا، بر این اتفاق اصرار داشتند و مدام از لزوم بازگشایی سالنهای سینما میگفتند.
علاوه بر این تقریبا همه موافقان بازگشایی سینماها و علاقمندان به آن بر رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی هم تاکید دارند. این موضوعی بود که باعث شد تا سازندگان «شنای پروانه» فیلمی که در روز اول اکران با استقبال مخاطب در برخی سینماها به سانس فوقالعاده هم رسیده بود با انتشار بیانیهای از لزوم حفظ سلامت مخاطبان سینمای ایران با اقداماتی چون ضدعفونی و سالمسازی فضای سالنهای سینما، ارائه ماسک رایگان و یا ارزانقیمت به مخاطبان در ورودی سالنهای سینما و همه اقدامات ضروری برای تأمین این هدف تاکید کنند.
با رقم حدود یکمیلیاردی فروش سینماهای کشور در یک هفته گذشته شاید بتوان نتیجه گرفت اگر بخشی از مخاطبان سینما که از شروع اکران تابستانه به دلیل نگرانی از شرایط ویژه این روزها از حضور در سینماها پرهیز کردهاند از رعایت پروتکلهای بهداشتی در سالنهای سینما و همکاری سینماداران و مخاطبان در این زمینه مطمئن باشند، فروش تابستانه و کرونایی سینمای ایران حتما افزایش خواهد داشت و میتواند هم بخشی از نیاز مخاطب به سرگرمی در این روزها را مرتفع و هم بخشی از خسارت سینمادار و تولیدکننده فیلم در ماههای گذشته را جبران کند.