امام رضا (ع) الگوی بی بدیل اخلاق برای همه ادوار تاریخ است. آنچه امروز در آمریکا و اروپا شاهدیم نتیجه نبودن الگوی رفتاری صحیح برای جامعه غربی است. جامعه ای که الگوهایش سوپرمن های پوشالی باشد نتیجهای جز این حجم از اختلاف طبقاتی و فحشای رفتاری نخواهد داشت.
با توجه به مجال اندک تنها به یک نمونه رفتاری از آن حضرت در خصوص ارزشگذاری برای انسانها اشاره مینماییم.
در چشم حضرت همه افراد، از نظر انسانی مقام و ارزش داشتند و به آنان حرمت میگذاشت و برابری انسانها را در حقوق ملاحظه میكرد، از تحقیر انسانها و پست شمردن آنان و توهین و استهزاء، سخت جلوگیری میكرد و شكل و شمایل و رنگ و ثروت و ... ملاك نبود. حتی غلامان و سیاهان هم مورد عنایت و توجه او بودند و با آنان هم به عنوان یك انسان رفتار میكرد.
حقوق بشر حقیقی را باید در سیره امام رضا (ع) مشاهده کرد نه در ادعاهای دروغین غرب.
یاسر، خادم امام نقل میکند که حضرت به ما فرمود:
«اگر من بالای سر شما ایستادم و شما در حال غذا خوردن بودید، بلند نشوید، تا این كه از غذا خوردن فارغ شوید. گاهی حضرت، یكی از ما را (برای انجام كاری) صدا میكرد. وقتی گفته میشد: مشغول غذا خوردن است، میفرمود: بگذارید تا غذایش را بخورد، بعد...»
این رفتار امام کجا و آنچه در دنیای امروز درباره حقوق سفیدها و سیاه ها در دنیا میبینیم کجا!؟
مردی از اهل بلخ میگوید: «همراه امام رضا (ع) در سفرش به خراسان بودم. روزی سفره غذایی طلبید و همه خدمتكاران و غلامان را (از سیاهان و دیگران) سر سفره جمع كرد.
گفتم: جانم به فدایت، كاش برای اینان سفرهای جدا قرار میدادی!
فرمود: دست بردار! خدا یكی است، پدر و مادر همه یكی است، پاداش هم (در قیامت) به اعمال است.»
در نظر امام هیچ تفاوتی بین رنگ پوست و نژاد و موقعیت کاری افراد برای احترام گذاری وجود نداشت. حال مقایسه کنید مجسمه های نصب شده در آمریکا را که همگی افتخارشان تنها به برده داری و ظلم به زیردستان بوده است!
یقیناً امروز اگر رنگین پوستان آمریکا می دانستند آموزه های اسلام چیست با شوق به آن گرایش پیدا میکردند. این همان کلام رضوی است که:
«... فإِنَّ النّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعُونا.»
اگر مردم زيبايی هاى سخن ما را بدانند، بى گمان از ما پيروى میکردند.