به گزارش نما،به نقل از پایگاه خبری پلیس، غلامرضا صالحی در نشست علمی تخصصی بررسی عوامل افزایش کشفیات قاچاق کالا و نقش آن در کاهش احساس امنیت اقتصادی، با تأکید بر دستیابی به راهکارهای مقابله با آن اظهار کرد: تا سال ۹۲ تعریف مشخصی از جرم قاچاق نداشتیم، یک تعریف عرفی و استنباطی بود که مراجع و قضات و دادگاهها حسب استنباط و فهمی که از فهوای قانون داشتند قاچاق را تعریف میکردند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اصفهان افزود: در سال ۹۲ قانونگذار برای اولین بار، جرم قاچاق را به صراحت در ماده یک قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعریف کرد و به موجب این ماده هر فعل یا ترک فعلی که با نقض تشریفات گمرکی منجر به ورود یا خروج غیرقانونی کالا به داخل یا خارج از کشور از نقطه صفر مرزی تا آنجایی که به دست مصرف کننده میرسد جرم قاچاق محسوب میشود.
لزوم بازنگری قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
وی اضافه کرد: هرچند قانون مبارزه با قاچاق کالا مربوط به سال ۹۲ است و در سال ۹۴ هم بازنگری شده ولی به نظر من باز با توجه به وضعیت موجود نیازمند بازنگری و اصلاح جدید خصوصاً در بحث قاچاق کالا از طریق فضای مجازی است.
صالحی فقدان گلوگاههای بازرسی از بنادر تا ورودی استان اصفهان را علت افزایش کشفیات قاچاق کالا در این استان ذکر کرد و اظهار داشت: ۹۰ درصد محمولههای قاچاقی که وارد استان اصفهان میشوند از راههای فرعی میگذرند.
ورود ۸۰ درصد قاچاق کالای کشور از مبادی رسمی
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اصفهان با بیان اینکه ۸۰ درصد قاچاق کالای کشور از مبادی رسمی وارد میشود، گفت: برخی قوانین وضع شده خود زمینهساز قاچاق کالا هستند چون به جای اینکه به اشتغال پایدار در مناطق مرزی پرداخته شود در قالب ماده ۹ قانون ساماندهی مبادلات مرزی به مرزنشینان اجازه داده شده برای تأمین معیشت خود بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی کالای ته لنجی وارد کشور کند.
وی بیان کرد: بعد هم به مرزنشینان گفته شده اگر میخواهند به صورت تجمیعی کالاها را به سایر نقاط کشور حمل کنند اول موافقت شورای ساماندهی مبادلات مرزی را کسب کرده و دوم اینکه، حقوق و عوارض گمرکی را پرداخت کنند و از آنجا که ابزاری دقیقی برای نظارت و کنترل این موضوع وجود ندارد خود این مسأله باعث پدیده قاچاق کالا میشود.
صالحی قاچاق کالا را ترور فرهنگ یک ملت دانست و اظهار داشت: امروز ما به لحاظ فرهنگی هم مشکل داریم و این ذهنیت در مصرف کننده به وجود آمده که جنس خارجی بهتر از جنس ایرانی است در حالی که این طور نیست و رسانههای گروهی به ویژه رسانه ملی باید برای تبلیغ کالاهای داخلی اقدامات مؤثرتری انجام دهند.
اختلاف قیمت فاحش بین کالای قاچاق با کالای تولید داخل
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اصفهان یکی از دلایل اصلی قاچاق کالا را اختلاف فاحش قیمتی بین کالای قاچاق و کالای تولید داخل عنوان کرد و گفت: چرا جنس تولید داخل قیمت آن بالا است چون دستگاهها و تجهیزات تولیدکننده داخلی نو نیست و به همین دلیل نمیتواند جنسی را همپا و مشابه کالای خارجی تولید کند و بنابراین از میدان رقابت خارج میشود.
وی منطقی نبودن تعرفهها، سخت بودن فرآیند واردات کالا و طولانی شدن مراحل ترخیص کالا را از دیگر دلایل افزایش قاچاق کالا دانست و افزود: وقتی تاجری میبیند اگر بخواهد کالایی را از مسیر قانونی وارد کند ۶ ماه طول میکشد تا از گمرک ترخیص شود مسلم است که ترجیح میدهد آن را از مبادی غیرقانونی وارد کند.
صالحی تصریح کرد: اگر تعرفهها را منطقی کرده و فرآیند واردات و ترخیص کالا را تسهیل کنیم میتوانیم مقداری از انگیزه سودجویانه کسانی که به خاطر مسائل مالی مرتکب جرم قاچاق میشوند را کم کنیم.
لزوم سهیم کردن مردم در امر مبارزه با قاچاق کالا
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اصفهان بر لزوم مردمی شدن مبارزه با قاچاق کالا تأکید کرد و اظهار داشت: یکی از دلایلی که نمیتوانیم مبارزه را از بخش دولتی به حالت مردمی تبدیل کنیم این است که مردم خود را سهیم نمیدانند.
وی بیان کرد: اگر همانطور که حق السهمی برای مأموران تعیین شده یک سهمی هم برای شخصی که از وجود قاچاق کالا خبر داده اختصاص یابد باعث خواهد شد که مردم خود را در امر مبارزه با قاچاق کالا سهیم بدانند و انگیزه بیشتری برای همکاری در این بخش پیدا کنند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان اصفهان مشارکت مردم در پیگیری تخلفات را به طور کلی کمرنگ عنوان کرد و گفت: نه تنها در بحث قاچاق کالا بلکه در بحث گرانفروشی، کمفروشی، احتکار و ... نیز با مشارکت کم مردم مواجه هستیم و در این خصوص به نظر میرسد بایستی برای مردم انگیزه ایجاد کنیم.
کشف ۵۲۰ میلیارد ریال کالای قاچاق در اصفهان
رسول کوهستانی نیز در این نشست اظهار کرد: گفت: ارزش کالاهای قاچاق مکشوفه در سال گذشته ۹۶۰ میلیارد ریال بوده است که این رقم نسبت به سال ۹۷ نزدیک به ۲۲ درصد رشد داشت.
مدیرکل گمرک استان اصفهان افزود: در ۴ ماهه امسال نیز ۵۲۰ میلیارد ریال کالای قاچاق با همکاری نیروی انتظامی، اداره اطلاعات و نیروهای سپاه استان کشف شده است که با رشد ۹۸ درصدی از نظر ارزش ریالی کالاهای قاچاق مکشوفه نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه هستیم.
وی عمده کالاهای قاچاق کشف شده در ۴ ماهه ابتدایی سال جاری را ماینر، پارچه و لوازم خانگی برشمرد و گفت: بر اساس تحقیقات صورت گرفته عمده پارچه و لوازم خانگی قاچاق از مرزهای جنوبی کشور وارد میشوند.
کوهستانی با بیان اینکه یک قاچاق ورودی و یک قاچاق خروجی داریم، بیان داشت: قاچاق ورودی ۲ بخش است که یا به صورت غیرمجاز از مرزها وارد میشوند و یا به صورت مجاز و تحت عناوین دیگر به کشور انتقال پیدا میکنند و این کالاها یا مشمول ماده ۱۱۳ قانون گمرک و یا مشمول ماده ۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا میشوند.
شبه قاچاقها از دلایل افزایش کشفیات کالاهای قاچاق
مدیرکل گمرک استان اصفهان عنوان کرد: کسی که قصد صادرات و واردات دارد باید یا کارت بازرگانی و یا مجوز شرکت حمل و نقل برای کار ترانزیت داشته باشد و علاوه بر آن ثبت سفارش انجام دهد و کارهای بانکی را انجام داده و بعد کالای خود را از مرزهای مجاز وارد کند و بعد از وارد کردن کالا باید تشریفات گمرکی را انجام دهد و سپس کالا را ترخیص کند.
وی با بیان اینکه بعد از ترخیص کالا، گمرک هیچ دخالتی در آن ندارد و نیروی انتظامی هم به جز در گلوگاههای بازرسی نمیتواند بر آن نظارتی انجام دهد، گفت: احتمال هرگونه دخل و تصرف در بار ترخیص شده متصور است و میتواند بر بار ترخیص شده از گمرک اضافه یا کم شود یا تغییر کرده و بخشی از کالاهایی که به صورت غیرقانونی وارد شده بر روی کالاهای قانونی افزوده شوند.
کوهستانی یکی از دلایل افزایش کشفیات کالاهای قاچاق را وجود مرزهای غیرکاربردی و همچنین شبه قاچاقها تحت عناوین مرزنشین، ته لنجی، کوله بری و... عنوان کرد.
استان اصفهان مسیر تردد قاچاقچیان کالا شده است
مدیرکل گمرک استان اصفهان با بیان اینکه استان اصفهان، شاهراه حیاتی بین تمام استانهای کشور است اظهار داشت: هر کس بخواهد کالایی را از جنوب به شمال یا از شرق به غرب انتقال دهد برود باید از این استان عبور کند و به همین جهت استان اصفهان مسیر تردد قاچاقچیان کالا شده است و یکی از دلایل افزایش کشفیات قاچاق کالا در این استان نیز همین مورد میتواند باشد.
وی کنترل کالاهای قاچاق در گلوگاههای استان اصفهان را کاری غلط دانست و گفت: باید به مبدأ ورود این کالاها توجه بیشتری کرده و کنترلهای شدید را در مرزها انجام دهیم و اجازه ندهیم این کالاها به طرق مختلف وارد مرکز کشور شوند.
فارس