به گزارش نما، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان گفتگویی با قدسآنلاین داشته است که مهمترین بخشهای آن در ادامه از نظرتان میگذرد.
- خبرنگاری در نشست سؤال کرد شما در ادوار گذشته گفتهاید برخی افراد به خاطر رعایت حرمتشان ثبتنام نکنند یا انصراف بدهند، آیا شما الان این کار را میکنید یا خیر؟ پاسخ ما به خبرنگار این بود که الان موسم انتخابات نیست و چون انتخابات شروع نشده، وظیفهای نداریم. از سوی دیگر، در شورا میگویند معمولاً کسانی که رد صلاحیت میشوند اصطلاحاً استصحاب یا اعتبار حالت سابق است که همچنان رد صلاحیت بمانند مگر اینکه خلاف آن امر ثابت شود.
- در نشست تأکید کردم این گفته نظر شخصی بنده و آنهم بهصورت توصیه است. پیش از آن هم گفتم هر کسی میتواند برای انتخابات ثبتنام کند؛ نمیدانم چرا هیچکس جمله قبلی را نخوانده است.
- ما نگفتیم ثبتنام نکنید یا ثبتنامتان خلاف قانون است؛ در خبرها دیدم برخی از آقایان که عنوان حقوقدان و استاد دانشگاه هم دارند، متأسفانه از روی مجادله عنوان کردند این اظهارنظر خلاف حقوق و قوانین است؛ درحالیکه گفتیم افراد میتوانند طبق قانون ثبتنام کنند ما هم بررسیها را خواهیم داشت و ابایی هم از این نداریم که پس از بررسیها بگوییم صلاحیتشان تأیید نشد، اما توصیه میکنیم کسی که دو سه بار آمده و تأیید نشده، دیگر خودش و ما را بهزحمت نیندازد.
- برای انتخابات مجلس حدود ۱۶ هزار نفر ثبتنام کردند و شورای نگهبان چارهای ندارد که همه این موارد را بررسی و افراد فاقد صلاحیت را رد کند. افرادی که چنین جنجالهایی به راه میاندازند اهداف دیگری دارند و اصلاً بحثشان اظهارنظر من نیست، چون از موضع بنده آگاهاند اما خواستند فضاسازی کنند.
- وقتی ۱۶ هزار نفر در انتخابات مجلس ثبتنام میکنند آیا حقوق مردم ادا میشود؟ به نظرم این حجم از ثبتنام مصداق نقض حقوق مردم بود، چون وقت شورای نگهبان را بیهوده گرفتند. ما بهجای اینکه دقت بیشتری برای بررسی پروندههای مؤثر داشته باشیم وقت محدودی گذاشتیم. اگر قرار به حقالناس باشد اینجا حقالناس است.
- وقتی هزار و ۲۰۰ نفر برای انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام میکنند، ناچاریم وقتمان را تقسیم کنیم. به همین دلیل میگوییم کمتر ثبتنام کنند تا بررسی صلاحیتها دقیقتر باشد. حالا که قانون، افراد را از ثبتنام در انتخابات منع نکرده لااقل خودشان حرمت قانون را نگه دارند و کمتر ثبتنام کنند تا دست شورای نگهبان برای بررسی بهتر باز باشد و این درواقع به نفع مردم و ثبتنامکنندگان است.
- نکتهای که در حوزه انتخابات بهخصوص انتخابات مجلس یازدهم شاهد بودیم، ضعف قوانین انتخاباتی است که البته ما پیش از آن هم از مجلس دهم درخواست کردیم قوانین انتخاباتی را اصلاح کنند. مجلس دهم گرچه اصلاحاتی انجام داد اما این اصلاحات برخلاف نظرات شورای نگهبان بود که طبیعتاً با مخالفت شورا هم مواجه شد و درنهایت به جمعبندی نرسید؛ بدین ترتیب قانون انتخابات همچنان بهصورت مصوبه و بدون تغییر باقی ماند و در ادامه، انتخابات مجلس یازدهم نیز با همان قوانین و روال قبلی برگزار شد.
- اصلاح قانون انتخابات اگر بتواند زمانبندی، موضوع تبلیغات و نیز مصادیق رد صلاحیت را تبیین و کمیتر کند قطعاً در کاهش رد صلاحیتها مؤثر است. مجلس دهم که در خصوص اصلاح قانون انتخابات کاری انجام نداد، امیدواریم مجلس یازدهم بتواند این خدمت را در راستای نفع مردم و منافع ملی انجام دهد.
- معیارها هرچه جزئی، کمی و عینیتر شود هم تکلیف ما و هم ابهامات ثبتنامکنندگان مشخص میشود و افراد راحتتر متوجه خواهند شد که به چه دلایلی رد صلاحیت شدهاند.