توصیه‌هایی به تازه‌واردان بازار بورس

عکس خبري -توصيه‌هايي به تازه‌واردان بازار بورس

یك كارشناس بازار سرمایه گفت: به آن دسته از سرمایه‌گذاران تازه وارد كه با مفاهیم بورسی و رفتار مالی آشنایی ندارند توصیه می‌كنم حتما به شكل غیرمستقیم و از طریق مشاورین دارای مجوز و صندوق‌ها ورود كنند.

به گزارش نما، بازار سرمایه طی ۴ ماه نخست سال به واسطه ورود منابع نقدی افرادی که تا به حال بورس را تجربه نکرده بودند شاهد رشد فزاینده بود. این حجم جریان نقدی ورودی که به طور میانگین در ماه های تیر و مرداد به روزی هزار میلیارد تومان رسید، باعث شد طرف تقاضا نسبت به طرف عرضه در بازار سرمایه متورم شود. بنابراین رشدی که در ماه‌های گذشته تجربه شد، آفت بازار سرمایه محسوب می‌شود و اتفاقا شرایط بازار در حال حاضر غیرمنطقی و نگران کننده نیست.

علی اسلامی بیدگلی، عضو هیات مدیره شرکت مشاوره سرمایه گذاری آرمان آتی، ضمن تحلیل حرکت روزهای گذشته شاخص چشم انداز آتی بازار سرمایه را ترسیم کرد و گفت: آنچه که این روزها و چند روز گذشته از بازار سرمایه می‌بینیم نشان دهنده رفتار واقعی بازار سرمایه است و آنچه که چند ماه گذشته اتفاق افتاد، ناشی از یک رفتار هیجانی، متعلق به سرمایه‌گذارانی بود که به دلیل فقدان فرهنگ سازی به طور مستقیم وارد بازار سرمایه شدند.

وی با بیان اینکه هرگونه نوسان غیر متعارف ناشی از هیجان، از جمله نوسان‌های صعودی به عنوان آفت بازار سرمایه محسوب می‌شود، افزود: باید توجه کنیم که داد و ستد در بازار سرمایه فرآیند پیچیده و تخصصی است که به دانش، آگاهی و تجربه نیاز دارد و افراد بدون کسب تخصص و تجربه لازم در روزهای اصلاح بازار هیجانی عمل می کنند و باعث تشدید نوسان شاخص می‌شوند.

اسلامی بیدگلی در پاسخ به این سوال که برای مدیریت فضای هیجانی بازار باید چه رویکردی داشت، افزود: ما باید سرمایه گذاران خرد و عمده را که زمان معامله گری آنها در بازار سرمایه حداقل کمتر از یک سال است به سمت سرمایه گذاری غیرمستقیم، شامل صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های مشاوره سرمایه گذاری و سبدگردان‌ها هدایت کنیم.

وی افزود: البته باید نهادهای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم هم بسترها و زیرساخت‌های لازم را برای پاسخ به نیازهای سرمایه گذاران داشته باشند. اگر شرایط لازم مهیا نباشد سرمایه گذارها به ناچار به سمت سرمایه گذاری مستقیم در بازار سرمایه هدایت می‌شوند.

علی اسلامی افزود: از این پس باید در سرمایه گذاری دقت کنیم. به صورت تاریخی ارزش بازار سرمایه ما نسبت به تولید ناخالص داخلی حدود ۰.۴ تا ۰.۵ بوده، اما در مقطعی ارزش بازار نسبت به تولید ناخالص داخلی از یک هم فراتر رفت و حتی به ۲ نزدیک شد. بنابراین بازار سرمایه ما با یک ریسک جدید مواجه شد و افت شاخص طی ماه گذشته اثر بخشی این ریسک جدید را کاهش داد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار با ریسک نقد شوندگی هم مواجه شد، گفت: بسیاری از سرمایه گذاران غیرحرفه‌ای که به صورت مستقیم به بازار سرمایه وارد شدند در مواجهه با صف فروش با هیجان و ترس رفتار کردند و این امر عامل افزایش فرآیند اصلاح بازار شد. البته خوشبختانه تدابیری که سازمان بورس و مسئولین سازمان بورس طی سه هفته گذشته اتخاذ کردند، کمک بسیاری به کاهش ریسک نقدشوندگی کرد. به ویژه بحث اوراق اختیار خرید و فروش و سهام خزانه شرکت‌ها که از سوی سازمان پیگیری می‌شود به میزان قابل توجهی به نقدشوندگی بازار کمک می کند.

عضو هیات مدیره شرکت مشاوره سرمایه گذاری آرمان آتی ادامه داد: با همه اقدامات اثرگذار نهاد ناظر و مدیریت شرایط اما توصیه ما به سرمایه گذاران این است که از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری به بورس وارد شوند. در سرمایه‌گذاری غیرمستقیم با ریسکی به عنوان ریسک نقدشوندگی هم مواجه نیستیم. در آنجا مدیر صندوق موظف است، وجوه سرمایه گذاران را در صورت ابطال یا فروش واحدهای سرمایه گذاری در موعد مقرر به آن ها پرداخت کند.
بازار سرمایه رکن مهم اقتصاد است

اسلامی بیدگلی افزود: بازار سرمایه در گذشته از ارکان از اقتصاد کشور نبود، خوشبختانه در ۲ سال گذشته رکنی از اقتصاد کشور شده است. اتفاق دیگری هم افتاده و ما با ۵۰ میلیون نفر سرمایه‌گذار مواجه هستیم. بنابراین اهمیت بازار سرمایه برای دولت و دولتمردان خیلی بیشتر از گذشته شده و در موقع بروز بحران دولت و دولتمردان از منابع و منافع مردم حمایت می‌کنند و تدابیری را خواهند اندیشید که برخی از ریسک‌ها برای سرمایه‌گذار کاهش پیدا کند.

وی ادامه داد: سرمایه‌گذار بورسی باید به این موضوع توجه کند که سرمایه‌گذاری بازار سرمایه بلندمدت است. تجربه نشان داده با در نظر گرفتن این متغیر، در بورس بازده ای بالاتر از سایر بازار ها ایجاد می‌شود.

عضو هیات مدیره شرکت مشاوره سرمایه گذاری آرمان آتی تاکید کرد: بازار سرمایه دارای پیچیدگی است، این پیچیدگی نیاز به افزایش سواد مالی دارد. ما باید تلاش کنیم سواد مالی مردم و مدیران افزایش پیدا کند. چیزی که این روز ها خیلی مهم است، سواد مالی مدیران غیرمتخصص و خارج از خانواده بازار سرمایه است که در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های بازار سرمایه کشور نقش دارند. بدون سواد مالی بعضا با تصمیم‌گیری‌ها و سیاست گذاری هایی مواجه می‌شویم که متناسب با شرایط بازار سرمایه و نیاز های مردم نیست. همواره بازار به روند رو به رشد و منطقی خود باز می گردد اما ما شاهد افت و خیز ذاتی شاخص هم خواهیم بود.

اسلامی بیدگلی افزود: به آن دسته از سرمایه‌گذاران تازه وارد که با مفاهیم بورسی و رفتار مالی آشنایی ندارند توصیه می‌کنم حتما به شکل غیرمستقیم و از طریق مشاورین دارای مجوز، سبدگردان‌ها و صندوق‌ها به بازار سرمایه ورود کنند و امیدوارم تصمیم‌گیران اقتصادی کشور که با بازار سرمایه آشنا نیستند، هیجانی اظهار نظر نکنند و به هیجان بازار دامن نزنند.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)

۱۳۹۹/۶/۲۶

اخبار مرتبط