به گزارش نما ،آمار نشان میدهد، ساکنان استان تهران سالانه بیش از 52 درصد از درآمدهای مالیاتی کشور را تامین و محقق میکنند، این در شرایطی است که به گفته برخی ناظران اقتصادی میزان بازگشت منابع آن به این استان به 2.5 درصد هم نمیرسد. شهری که بیشترین درآمدهای مالیاتی را تامین میکند اما باید بیشترین هزینهها را برای زندگی در آن بدهد و مزیت اقتصادی هم نسبت به سایر استانها نداشته باشد.
تهران شهر گرانی است و به گواه تازهترین آمار از استانداری تهران، هزینه زندگی در تهران 1.5 برابر دیگر استانهاست. پیشتر هم مرکز آمار ایران گزارشی از دخل و خرج خانوارها در ایران در سال 1398 منتشر کرده بود که نشان میداد، یک خانوار شهری در استان تهران به طور متوسط 72 میلیون و 717 هزار تومان هزینه کرده و در مقابل، 81 میلیون و 317 هزار تومان درآمد داشته است. این در شرایطی است که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری 47 میلیون و 437 هزار تومان بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ٢٠.٦ درصد افزایش نشان میدهد. از کل هزینههای خانوارهای شهری در کشور در سال 1398، مبلغ 11 میلیون و 752 هزار تومان با سهم ٢٤.٨ درصد مربوط به هزینههای خوراکی و دخانی و 35 میلیون و 600 هزار تومان با سهم ٧٥.٢ درصد مربوط به هزینههای غیرخوراکی بوده است.
هزینه زندگی در تهران با سایر استانها قابل مقایسه نیست
بر اساس آنچه که مرکز آمار گزارش داده بود؛ استان تهران با 81 میلیون و 317 هزار تومان بیشترین و استان کرمان با 34 میلیون و 88 هزار تومان، کمترین متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری را در سال ١٣٩٨ به خود اختصاص داده است. متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری 54 میلیون و 100 هزار تومان بوده است که نسبت به سال 1397، ٢٤,٤ درصد افزایش داشته است. بر این اساس در سال ١٣٩٨ رشد متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری بیشتر از رشد متوسط هزینه کل سالانه است.
به تازگی هم غلامرضا عباسپاشا، معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار تهران گفته است «در بحث تامین و تخصیص منابع، استان تهران برابر با سایر استانها دیده شده است، در حالی که هزینههای زندگی، جمعیت و خدمات ارائه شده در تهران با سایر نقاط کشور یکسان نیست.حتی با لحاظ جمعیت، ساختار و حتی نیروی انسانی، میتوان گاه مشاهده کرد که در بحث منابع، تهران کمتر از سایر استانها مد نظر قرار میگیرد.»
او به ایرنا گفته است «آنچه که تاکنون در استان تهران نجات بخش بوده، مشارکت بخش خصوصی است که به کمک آن مسائل در تهران پوشیده شده و دیده نشده است. دغدغه و مطالبه امروز استاندار و استانداری با توجه به هزینه های 1.5 برابری زندگی در تهران این است که منابع این استان در سطح وزارتخانهها لحاظ شود.»
درخواست از دولت برای افزایش بودجه تهران
پیش از این هم برخی از ناظران اقتصادی موضوع افزایش بودجه استان تهران هم به دلیل مالیاتهی بیشتر و هم به دلیل پایتخت بودن شهر تهران را مطرح کرده بودند. به عقیده آنان دولت باید هزینه زندگی در تهران را برای شهروندان و ساکنانش متعادلتر کند.
حالا هم به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار تهران «حق مردم استان تهران این است که حداقل به اندازه سهمشان و نه بیشتر، رشد کنند و از منابع مالی برخوردار باشند.»
علاوه بر این واحد اطلاعات مجله «اکونومیست» در «هفتادمین گزارش سالانه هزینههای زندگی»، تهران را با 14 رتبه افزایش هزینه در جایگاه یکصد و ششمین شهر گران جهان از میان 133 شهر مورد بررسی قرار داد. بر همین اساس هزینه تحصیل کودکان در مدارس خصوصی در یک سال حدود 2 هزار و 72 دلار تخمین زده شده که 31 میلیون تومان میشود.
ازسوی دیگر میانگین اجاره آپارتمان یک خوابه در وسط شهر نیز ماهانه 635 دلار یا9 میلیون و 525 هزار تومان تخمین زده شده است. این رقم برای آپارتمان یک خوابه بیرون شهر 426 دلار یا 6 میلیون و 390 هزار تومان است. میانگین قیمت هر متر مربع خرید آپارتمان در مرکز شهر نیز سه هزار و 230 دلار اعلام شده که برای آپارتمانهای خارج شهر با دسترسی کم به هزار و 853 دلار میرسد. هزینههای زندگی برای یک خانواده 4 نفره در شهر تهران هزار و 642 دلار و برای یک فرد تنها نیز 446.7 دلار تخمین زده شده است. هزینههای زندگی در تهران 60درصد و اجاره نیز 78.3درصد کمتر از نیویورک اعلام شده استو
شهر