به گزارش نما محمدحسن شاهنگی دبیر گروه علمی ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در یادداشت خود پیرامون هالیوود و اسلام ستیزی نوشته است:
در هالیوود اسلام ستیزی و اهانت به شخصیت بزرگوار پیامبر اسلام (ص) را میتوان به قبل و بعد از حادثه یازده سپتامبر، تقسیم کرد. قبل از این تاریخ عموماً جریان اومانیستی حاکم بر دستگاه فیلمسازی هالیوود به دنبال تحقیر و تمسخر دین، افکار و سبک زندگی آخرین فرستاده خداوند بود و حتی تلاش مینمود ایشان را موجودی وحشی، قانون گریز و بربر معرفی کند؛ فیلم «آواز مؤذن» به کارگردانی فیلیکس مگیش شروعی برای این رویکرد غیرمنصفانه و دروغین است. اما بعد از ۱۱ سپتامبر علاوه بر رویکرد سابق، تهدید خواندن آئین حضرت محمد (ص) و پیروان ایشان نیز در دستور کار قرار گرفت و مسلمانان، تروریستهای ترسناک ترسیم شدند که مروج عقاید پیامبر اکرم (ص) اند و مثل زامبیها به دیگران (غیرمسلمانان) آسیب میزنند، هر آن، بیم انتحاری کردن شأن میرود، به فکر توطئهاند، امنیت عمومی را سلب میکنند و با نفرت به دیگر پیروان ادیان مینگرند؛ در فیلم «دروغ های حقیقی» ساخته جیمز کامرون این چرخش نگاه محسوس است.
در فیلم موهن «معصومیت مسلمانان» به کارگردانی سام باسیل خبری از سیمای منور و عصمت نبوی (ص) نیست و جایگاه حضرت محمد (ص) از مقام نبوت تنزل داده شده و رفتارهای ایشان همچون فردی عادی روایت میشود؛ این فرد بیش از اینکه به دنبال ارتقای روحی و معنوی خود و مردمان دور و برش باشد، دغدغهای جز سیر کردن شکم و ارضای غرایز حیوانی ندارد! پیامبری که در این فیلم روایت میشود عاشق جنگ است و از خونریزی طرف مقابل لذت میبرد؛ سازندگان این فیلم با فلش بک ها و فلش فوروارد های متعدد تاریخی، به مخاطب این موضوع را یادآور میشوند که پیروان همین پیامبر، ظالم و جنگ طلبند که از کشتن غیر مسلمانان ابایی ندارند و با صلح و همزیستی مسالمت آمیز بین پیروان ادیان جهانی مخالفتی آشکار دارند. این افراط گرایی در ژانر دینی به حدی ملموس است که صدای برخی منتقدان مشهور سینمایی در هالیوود را در آورده که چرا با مختصات ژانر دینی به مقولات مغرضانه با رنگ و لعاب سیاسی تنه زده میشود و سوءاستفادههای سویه دار از آثاری با این تم در هالیوود صورت میگیرد؟
در واکاوی چرایی ساخت آثاری نظیر فیلم «معصومیت مسلمانان» به گزینهای چون عقده گشایی جریان صهیونیستی- یهودی حاکم بر هالیوود علیه پیامبر اسلام میرسیم. وقتی تری جونز کشیش کلیسای کوچکی در ایالت فلوریدا قرآن را آتش زد، برخی از چهرههای تندرو اسلام ستیز او را تشویق کردند که در هالیوود همین نفرت از جهان اسلام را پی بگیرد. شنیدن همین توصیه شیطانی منجر سرمایه گذاری جونز در ساخت این فیلم ضد اسلامی شد. در لوای این خشونت طلبی، انگ عقب ماندگی فکری و عقلی به نبی مکرم اسلام زده میشود و ایشان به جای معرفی فردی که با جاهلیت عرب مقابله کرده، نماینده آن عصر سیاه معرفی میشود! در فیلم «لارنس عربستان» ساخته دیوید لین این طور بازنمایی میشود که مسلمانان به دلیل تبعیت از سیره نبوی (ص) به فلاکت و بدبختی افتادهاند و در نهایت نیز یک قهرمان سفید پوست امریکایی است که مسیر رستگاری را جلوی چشمان آنها میگشاید. جریان اسلام ستیز هالیوودی در صدد آن است تا شخصیت آخرین فرستاده خدا را به جای پیامآوری هدایت ورز، فردی ضلالت بخش جا بزند! کسی که تنگ نظری و کوته فکری را برای پیروانش به میراث میگذارد و به همین دلیل باید برای نجات این جماعت وارد عمل شد و نقش یک منجی خوب را ایفا نمود!
از جمله حقوق اولیه ادیان، احترام متقابل پیروان مختلف به همدیگر است؛ امواج گسترده اهانت آمیز هالیوود از گذشته تا به امروز نسبت به مقدسات مسلمانان نقض آشکار این حقوق مسلم است. پیامبر اسلام در طیف زیادی از آثار هالیوودی چهره بارز دمدگی، کهنگی و ارتجاع و سردسته هیولاها! معرفی میشود و در تقابل با این شخصیت گرانقدر، اسطورههای خیالی غرب مدرن به تصویر در میآیند که دست برتر را در این مواجهه از آن خود میکنند! این تلقی اشتباه بدون شک ریشه در اندیشههای اومانیستی و انسان محور بودن به جای دین محور بودن دارد که هراسی از اهانت به داشتههای مذهبی خود نیز ندارد چه برسد به باورهای مقدس دیگران! هالیوود گذشته سیاهی در اهانت به سایر انبیای الهی نظیر عیسی (ع) و موسی (ع) دارد و در خصوص تقدس زدایی از آنها نیز مکرراً گامهایی برداشته و صدای متدینان راستین جوامع خود را نیز بلند کرده است.
خصومت ورزی و دشمن تراشی هالیوود علیه اسلام و پیامبر (ص) ذیل پروژه مشروعیتبخشی به اقدامات سلطهجویانه استکباری آمریکا در سطح جهان صورت میگیرد.مطابق با تفکر اسلامی و اندیشه نبوی (ص) کافران حق سلطه بر مسلمانان را ندارند و این نگاه آغاز تقابل دنیای استکبار با جهان اسلام است. از سوی دیگر تمایل روز افزون جوانان غربی به دین مبین اسلام و محبوبیت روز افزون پیامبر اکرم (ص) مسئولان فرهنگی این کشورها را به تکاپو واداشته تا به خیال خویش در این مسیر مانع تراشی کنند؛ «بازنمایی منفی» پروژه مشخصی است که هالیوود در این خصوص در قبال مسلمانان و مقدسات و اصول دین پنج گانه آنها یعنی توحید، نبوت، عدل، معاد و امامت نشان کرده است.
مهر