به گزارش نما ، طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی درمورد افزایش بدهی بانکها به بانک مرکزی گفت: روال رایج در همه سیستم های بانکی دنیا در زمان کمبود منابع این است که از بازار بین بانکی استفاده کنند.
وی افزود: اصل بر این است که بانک دچار کمبود منابع نشود یعنی منابع خود را از سپرده ها و منابع بانکی اخذ کند و متناسب با منابع خود، تسهیلات بپردازد؛ در حقیقت اگر بانکها روابط بانکی، نظارتی و دستورالعمل های بانک مرکزی را رعایت کنند معمولاً دچار کمبود منابع نخواهند شد.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی ادامه داد: اگر با رعایت همه این شرایط اما بانکی دچار کمبود منابع شد در مرحله نخست از بازار بین بانکی و در مرحله بعد هم می تواند از بانک مرکزی کمک بگیرد.
مظاهری گفت: در حال حاضر هیچ بانکی خود را موظف نمی داند که در حد منابع موجود، اعتبار و تسهیلات دهد و به دلیل اعطای تسهیلات بیشتر از منابع مجبور به کمک گرفتن از بازار بین بانکی و بانک مرکزی می شود و بانک مرکزی هم از ترس شورش اجتماعی سپرده گذاران به این بانکها خط اعتباری می دهد.
وی تسهیلات تکلیفی و دستوری را از دلایل بدهی های بانکها به بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: دولت برای اینکه کسری بودجه را در بودجه نشان ندهد به روش ها و عناوین مختلف از منابع بانکها استفاده می کند و برای آنها تسهیلات تکلیفی تعیین می کند.
مظاهری همچنین به راه حل این مشکل نیز اشاره و بیان کرد: بانک مرکزی باید به همه بانکها ابلاغ کند که هیئت مدیره حق اعطای تسهیلات بیشتر از منابع موجود را ندارد و اگر بانکی دچار کمبود منابع شد روی بانک مرکزی حساب باز نکند.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی تأکید کرد: وقتی ریشه این نارسایی ها و عادت کردن بانکها به پرداخت های بیش از حد توان، خود دولت است بنابراین راهکارش هم این است که دولت یعنی بانک مرکزی جلوی این کار بانکها را بگیرد.
بازار