به گزارش نما ،مریم ابراهیمی در گفتوگو با باشگاه دانشجویان ایسنا عنوان کرد: مدتی هست که از همه گیری کرونا، این معضل جهانی، میگذرد و همه ما کم کم به شرایط قرنطینه و ماندن در خانه عادت کردهایم، البته در این میان هم با آموزش مجازی که مشکلات خاص خود را دارد دست و پنجه نرم میکنیم. آن دسته از دانشجویانی که بیشتر درگیر پژوهش و فعالیت علمی بودند، این روزها بسیار دلتنگ دانشگاه هستند اما ورودیهای جدید که به امید رفتن به دانشگاه و استفاده از محیط علمی و تحقیقاتی آن، شبانه روزی برای کنکور تلاش کردند، احتمالا شرایط بدتری را تجربه می کنند.
وی ادامه داد: تا پیش از قرنطینه، انجمن های علمی دانشجویی تمرکز زیادی بر کارگاهها، همایش ها و برنامههای حضوری و جمعی داشتند اما با شرایط فعلی این امکان از انجمن ها گرفته شده و فعالیت ما در چهارچوب فضای مجازی خلاصه شده است؛ البته فضای مجازی بسیار بستر قوی و مناسبی به شمار می رود که شاید قبلا کمتر مورد توجه بود.
ابراهیمی تاکید کرد: در واقع این بستر ظرفیت بالایی برای فعالیت های انجمن ها دارد. در این شرایط اکثر انجمن های علمی دانشجویی به تولید محتوا روی آورده اند تا بتوانند در آگاه سازی درباره مباحث متنوع علمی گام بردارند.
دبیر انجمن علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه خوارزمی درخصوص فعالیتهای انجمن خود در فضای مجازی گفت: انجمن علوم گیاهی در این دوران اولین رسانه دانشگاه خوارزمی تحت عنوان «آوند» را تشکیل داد و هر هفته انیمیشن و پادکستهای حوزه بیولوژی به ویژه کرونا را منتشر کرد. مدتی با هشتگ «واکسن سبز» به معرفی مجموعه ای از گیاهان دارویی که با مستندات علمی توانایی کمک به روند بهبود کرونا و همچنین پیشگیری آن را دارا هستند، پرداخت. درمورد سایر موضوعات دیگر نظیر مباحث پایه ای زیست شناسی نیز محتوا تولید کرد و با استقبال خوبی همراه شد.
وی با اشاره به نقاط قوت و ضعف استفاده از بستر فضای مجازی عنوان کرد: در واقع استفاده از بستر فضای مجازی جهت بیان مباحث علمی و مقالات به روز به زبان ساده و به کمک محتوای صوتی و تصویری به افراد کمک می کند تا درباره موضوعات متنوعی مانند بیماری کرونا که مسئله روز جهانی است، اطلاعات متنوعی بدست آورده شود و این در واقع قسمت آموزشی انجمن هاست. همچنین گرچه ما در فکر کاربردی تر کردن بخش رسانه هستیم تا افراد بیشتری بتوانند از مطالب علمی و البته کاربردی بهره مند شوند و در زندگی روزمره از آن استفاده کنند. البته با همه این توضیحات فعالیت در فضای مجازی با تمام مزایایی که دارد شاید به اندازه فعالیت حضوری در آزمایشگاه و مراکز تحقیقاتی جذاب نباشد مخصوصا برای ورودی های جدید دانشگاه که تصورات متفاوتی از دانشگاه و فضای علمی آن دارند.
ابراهیمی در ادامه تشریح کرد: تشکیل کارگروههای علمی که شامل دو بخش مطالعاتی و پژوهشی می شود، می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد به طوری که در شرایط کرونا در فاز مطالعاتی قرار دارد و توسط منتورهایی هدایت می شود و بعد از کرونا وارد فاز پژوهشی می شود. یکی از کارگروه هایی که انجمن علوم گیاهی با حمایت و پشتیبانی مدیریت فرهنگی دانشگاه خوارزمی و انجمن علمی دانشجویی بیوتکنولوژی تشکیل داد، کارگروه بیوانفورماتیک است که تاکنون وبینارهای مقدماتی این حوزه را برگزار کرده و جهت بروزسازی اطلاعات علمی دانشجویان علاقه مند به تولید محتوا می پردازد و در نهایت پس از اتمام فاز مطالعاتی، وارد فاز پژوهشی می شویم و افراد مستعد می توانند در آزمایشگاههای تحقیقاتی فعالیت خود را آغاز کنند. رشته بیوانفورماتیک رشته ای است که طیف وسیعی از دانشجویان رشته های زیست شناسی، ریاضی، کامپیوتر و... را شامل می شود و در مراحل اولیه نیازی به حضور آزمایشگاه هم ندارد.
دبیر انجمن علمی دانشکده زیست شناسی دانشگاه خوارزمی در ادامه تاکید کرد: تشکیل چنین کارگروههایی انگیزه دانشجویان علاقه مند را افزایش می دهد تا در این ایام هم به دانش خود اضافه کنند و بتوانند مسیر خود را تشخیص دهند و هم به پژوهش در مراکز تحقیقاتی امید داشته باشند. از کارگروههای دیگر انجمن میتوان به اخترزیستشناسی، گیاهان دارویی، مقاله نویسی و.. اشاره کرد که در هر بخش سعی شده است با تولید محتوا و برگزاری وبینارهای مقدماتی به جهت دادن افکار علاقهمندان کمک شود تا بتوانند در انتخاب مسیر خود موفق تر عمل کنند.
ابراهیمی درباره الزامات تحقق اهداف انجمنهای علمی و موانع آن گفت: از آنجایی که هدف انجمن های دانشجویی قاعدتا پیشرفت علم و دانش در سطوح مختلف است از این رو برای پیشبرد هرچه بهتر این مهم، تعاملات بین انجمنی، دانشگاهی و از همه مهمتر تعاملات بینالمللی و دعوت از نخبگان و صاحب نظران رشته های مختلف بسیار مهم و کارآمد است اما متاسفانه باتوجه به تحریمها و کمکاریهایی که صورت گرفته است، شرایط به گونه ای رقم خورده که ارتباط خارجی با دانشگاه ها به حداقل رسیده و شاید فقط محدود به چند دانشگاه خاص باشد.
وی اضافه کرد: در واقع انجمنهای دانشجویی بسیاری با پتانسیل بالا وجود دارند که اگر در سطح بین المللی مطرح شوند، به پیشبرد اهداف علمی کشور کمک بزرگی خواهند کرد؛ البته در سیزدهمین دوره جشنواره حرکت بخش بینالمللی هم اضافه شده است که قطعا کمک بزرگی به پیشبرد اهداف انجمنها میکند. انشاالله برگزاری چنین جشنواره هایی به علاقهمند کردن دانشجوهای مستعد کمک کند.
دبیر انجمن علمی علوم گیاهی دانشگاه خوارزمی درباره نقش انجمنهای علمی دانشجویی در ایجاد تحرک و تفکر میان دانشجویان گفت: باتوجه به اینکه انجمنهای علمی متعلق به دانشجویان فعال است لذا دغدغه فکری و علاقهمندیهای ذهنی دانشجویان را درک کرده و تمام تلاش خود را در راستای ایجاد شرایط لازم برای شکوفایی استعدادهای دانشجویان در عرصههای علمی و پژوهشی میکند.
وی اشاره کرد: انجمن علوم گیاهی دانشگاه خوارزمی خوشبختانه در مدت کوتاهی توانست شرایط پژوهش و تحقیق در شاخههای نوین و بهروز دنیا را ایجاد کند و در ادامه اهداف خود بنای برگزاری کارگروهها و هستههای فعال دیگری را دارد تا دانشجویان فعال و علاقهمند بتوانند در قالب این هستهها علاوه بر کسب مهارتهای کار گروهی، با رویکرد اقتصادی و شناسایی نیازمندیهای کشورمان به فعالیت خود بپردازند و سبب پیشرفت علمی کشور در حوزههای مطرح زیستی شوند تا شاید گرهای از جامعه امروز باز شود.
ابراهیمی درباره تاثیر فعالیت انجمنهای علمی دانشجویی در کمک به چرخه تولید علم در کشور عنوان کرد: در جهانی که جنگ بر سر علم است، برای آنکه کشوری در عرصههای علمی بتواند قدرت خود را نشان دهد باید از فکر و ایدههای جدید استفاده کند. در نتیجه باید به دانشجویان جوان که صاحب این تفکر و ایده هستند بها داده شود تا بتوانند خودشان را ثابت کنند، لذا انجمنها برای این تشکیل شدهاند تا بتوانند دانشجویان متفکر را کنار یکدیگر جمع کنند و همه در یک راستا پیش بروند. علاوه بر این انجمنها باتوجه به امکاناتی که دارند توانستهاند استعدادهای زیادی را به جامعه معرفی کنند و سهمی در پیشرفت علمی کشور داشته باشند.
دبیر انجمن علمی علوم گیاهی در پایان خاطرنشان کرد: درست است که در شرایط پاندمی قرار داریم و شکل جدیدی از زندگی را تجربه می کنیم اما با همه این ها باید از این فرصت نهایت استفاده را جهت ساخت خودبهتری داشته باشیم.
ایسنا