به گزارش نما، چند سالی که موضوع راه انداز کانون سهامداران حقیقی مطرح می باشد اما هر سال بنا به دلایلی راه اندازی این کانون به تعویق افتاده است و حداقل این مسئله به عمر مدیریت سه رئیس سازمان بورس قد نداده است.
بررسی ها نشان می دهد که کانون سهامداران حقیقی چند سال پیش در قالب NGO با مجوز وزارت کشور تشکیل شد و نزد اداره ثبت شرکت ها نیز به ثبت رسید اما بنا به دلایلی نتوانست عملکرد مناسبی را ارائه دهد و در نتیجه با شکست روبرو شد.
امسال و با اوج گیری حضور سهامداران حقیقی در بورس و بعد سقوط بورس و حقوقی که از سهامداران حقیقی ضایع شد، کارشناسان و فعالان حقیقی بازار را بر آن داشت که یک بار دیگر به صورت جدی تر پیگیر راه اندازی این کانون باشند تا نهادی برای ستاندن حق سهامداران حقیقی وجود داشته باشد.
امروزه با توجه به میلیون ها کد بورسی جدید که از ابتدای سال جاری صادر شده است و با توجه به وسعت حقیقی های بازار ضرورت تشکیل کانون سهامداران حقیقی که پیگیر مطالبات باشد در بورس به شدت احساس می شود و صاحب نظران این کانون می توانند در مجامع شرکت ها حامی حقوق سهامداران خرد باشند.
راه اندازی کانون سهامداران حقیقی به کجا رسیده است؟
مجتبی معتمدنیا کارشناس ارشد بازار سرمایه که مدتهاست پیگیر اخذ مجوزهای لازم برای تشکیل کانون سهامداران حقیقی می باشد طی مصاحبه ای در مورخه 3 اسفند 99 گفت: تقریباً ۸ سالی است که تعدادی از فعالان حقیقی بازار سرمایه، پیگیر تشکیل کانون سهامداران حقیقی یا کانون فعالان بازار سرمایه هستند تا با اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار، این نهاد راهاندازی شود؛ اما تاکنون اخذ مجوز به سرمنزل نرسیده است.
وی افزود: سال ۱۳۹۰، برخی فعالان حقیقی بازار سرمایه به این نتیجه رسیدند که شاید بخشی از مشکلات سهامداران در این بازار ناشی از نبود صدایی واحد از سمت سهامداران حقیقی برای رسیدگی به خواستههای آنان است و از همان زمان پیگیر تشکیل چنین کانونی بودیم.
این فعال بازار سرمایه گفت: تلاش شد تا کانون سهامداران حقیقی (که البته سال ۸۳ مجوز فعالیتش دادهشده بود) مجدداً راهاندازی شود و در آن مقطع زمانی سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد بر اساس ساختاری که سال ۱۳۸۳ وجود داشته، تحت هیچ شرایطی مجوز فعالیت مجدد این کانونی صادر نخواهد شد و اگر قصد تأسیس کانون سهامداران حقیقی را دارید، باید مجدداً پروسه اخذ مجوز طی شود.
وی اظهار داشت: بعد از پیگیریهای بهعملآمده، اعلام کردند باید درخواست تشکیل کانون به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شود و درخواست ما مستقیماً به سازمان ارائه شد و تا این لحظه ۳ مرتبه، درخواست ارسالشده (با هر بار تغییر ریاست سازمان بورس، درخواست جدیدی ارائه کردهایم) و مذاکرات متعددی هم صورت گرفته که تاکنون منتج به صدور مجوز تشکیل کانون سهامداران حقیقی نشده است.
پیگیری مجلس برای راه اندازی کانون سهامداران حقیقی چه شد؟
مجلس نیز چند ماهی است که پیگیر تشکیل کانون سهامداران حقیقی می باشد. اما تلاش های مجلس به کجا رسید؟
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس طی گفتگویی در رابطه با جزئیات کانون سهامداران حقیقی اظهار داشت: بحث کانون سهامداران حقیقی حدود سه ماهی است که در مجلس اعلام وصول شده است. قرار بود برای بررسی بیشتر این طرح را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع دهند اما حدود سه ماهی که به اشتباه به کمیسیون اجتماعی فرستاده شده است.
او افزود: حدود دوهفته قبل طی رایزنی هایی که صورت گرفت قرار بر این شد که این طرح به کمیسیون اقتصادی ارجاع داده شود اما به نظر نمی آید با توجه به مسائلی که در بحث بودجه مطرح شده این طرح تا پایان امسال محقق شود.
نظر ریاست جدید سازمان بورس درباره کانون سهامداران حقیقی چیست؟
سیاوش وکیلی مدیر روابط عمومی سازمان بورس به تازگی طی توئیتی از قول محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان اعلام کرد: طبق مصوبه هیات مدیره سازمان بورس اوراق بهادار، کانون سهامداران حقیقی و شرکت های مشاوره سرمایه گذاری نوع دوم با سرمایه کمتر تاسیس میشوند.
به هر حال حالا با چراغ سبز رئیس سازمان بورس برای تشکیل کانون سهامداران حقیقی باید منتظر ماند و دید که آیا راه اندازی این کانون به عمر ریاست رئیس جدید سازمان بورس قد می دهد یا خیر؟
نظر فعالان بازار سرمایه درباره راه اندازی کانون سهامداران حقیقی چیست؟
عظیم ثابت، کارشناس بازار سرمایه طی گفتگویی در این باره اظهار داشت: بحث کانون سهامداران بحثی است که طی دو دهه از سمت پیشکسوتان بازار دنبال میشود و به نظر من سهامداران خرد باید تریبون داشته باشند، اما باید نظارتی بر کسانی که برای این کانون کاندیدا میشود انجام شود و این کانون باید شفافیت و مطالبهگبری را در بازار سهام افزایش دهد.
بهروز خدارحمی، دیگر کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز در این باره گفت: بنابراین هر مجموعه قبل از اینکه شکل بگیرد باید قابلیت اعتماد و مرجعیت فکری داشته باشد. در این صورت میتواند بگوید در حوزههای مختلف چه باید انجام داد. تا آن مرجعیت شکل نگیرد و وجود نداشته باشد هر تعداد تشکل هم باشند نهایتا آنها متهم میشوند. وی افزود: در حال حاضر کانون نهادهای سرمایهگذاری، کانون کارگزاران و کانون سهامداران عدالت را داریم. چهارمین کانون هم سرنوشتش عین آنها خواهد بود چون مرجعیت فکری وجود ندارند. خدارحمی ادامه داد: تا زمانی که نقشه جامع و ترجمه وظایف نداشته باشیم، خروجی مطلوبی از این بابت نمیگیریم. عمده نگرانی این است که افرادی که اعضای کانون با چه پیشینهای وارد آن میشوند و چه برنامهای دارند.
منبع: تابناک