تلاش همگانی برای توسعه طلای سبز در استان مركزی

تلاش همگاني براي توسعه طلاي سبز در استان مرکزي

با توجه به كاهش سرانه جنگل در استان مركزی باید برای توسعه جنگل كاری تلاش كرد و این مهم تلاش همگانی و عزم عمومی را می طلبد.

به گزارش نما ، فریده خدادادی: جنگل کاری در ایران از گذشته مرسوم بوده است و تاکنون ادامه دارد. جنگل همواره با فواید بسیاری همراه است از جمله اینکه با عمل فتوسنتز با کمک برگ درختان سبز و نور خورشید، انیدریک کربنیک هوا را جذب و با کربن آن مواد آلی تولید و اکسیژن آن را آزاد کرده و به پاک سازی و سالم سازی هوا کمک می‌کنند. جنگل‌ها با کنترل آب‌های هرز از حرکت سریع آب‌های سیل آسا جلوگیری و مانع از فرسایش خاک می‌شوند.

در استان مرکزی نیز همه ساله سنت حسنه کاشت نهال با مشارکت علاقه مندان این حوزه برگزار می‌شود به طوری که همگان با تلاش همگانی سعی در افزایش توسعه فضای سبز و زیست بوم خود دارند. با اهمیت خاصی که جنگل در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر جامعه‌ای داراست باید به طریق اصولی و صحیح و منطقی از آن برداشت کرد تا در دراز مدت و به طور مستمر بتوان از کلیه مواهب آن بهرمند شد.

در این زمینه خبرنگار مهر  با چند نفر از مردم و استقبال بی نظیر آنها در نهالستان‌ها هنگام تحویل نهال به گفت‌وگو پرداخته است.

یک شهروند اراکی گفت: من هنگام دیدن درختان زنده می‌شوم به نظر من درختان حیات بخش هستند.

رضا کرمی بیان کرد: هر سال اسفند ماه این رسم زیبای کاشت نهال را انجام می‌دهم از گذشته این کار زیبا در خانواده ما مرسوم بوده است.

چقدر زیباست که هر فردی یک درخت از خود به یادگار بگذارد

زهرا امیدی دیگر شهروند اراکی در گفتگو با خبرنگار مهر  بیان کرد: به کاشت نهال واقعاً علاقه مند هستم و همه را به این انجام این کار تشویق می‌کنم چقدر زیباست که هر فردی یک درخت از خود به یادگار بگذارد.

وی بیان کرد: کاشت نهال یک بخش قضیه است اما حفظ و نگهداری از آن نیز بخش دیگر است که همواره باید به آن توجه کرد.

رضا تهرانی دیگر شهروند اراکی گفت: امروز با توسعه شهرنشینی می‌طلبد که به توسعه فضای سبز و بحث درختکاری در شهرها بیشتر توجه شود.

وی تاکید کرد: درخت زندگی بخش است و با کاشت نهال به توسعه جنگل کمک می‌شود و باید برای افزایش نهالستان‌ها در استان تلاش شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: در سال‌های اخیر یکی از فعالیت‌های مهم در حوزه منابع طبیعی جنگل کاری در استان مرکزی به ویژه در شهرهایی مانند اراک، ساوه و شازند که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، بوده است.

عبدالحسین محمدی افزود: سال گذشته در شهرستان شازند ۵۳۵ هکتار جنگل کاری، در شهرستان اراک در منطقه چپقلی ظرف دو سال ۱۲۰۰ هکتار جنگل کاری انجام شده و در پارک آب خیز کوی رضوی شهر اراک نیز یکصد هکتار جنگل کاری در حال انجام است.

وی با بیان اینکه پیگیری اعتبارات لازم برای توسعه جنگل کاری در سه شهرستان اراک، شازند و ساوه در دستور کار است، گفت: در شهرستان ساوه نیز پیمانکار در حال اجرای پروژه جنگل کاری است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی بیان کرد: با توجه به اینکه پروژه‌های جنگل کاری توسط دولت انجام می‌شود، پروژه‌های دیگری نیز باید برای توسعه فضای سبز با مشارکت مردم انجام شود که می‌توان به توسعه نهالستان و افزایش تعداد نهال در این حوزه اشاره کرد.

توزیع ۱.۳ میلیون نهال در استان مرکزی

محمدی عنوان کرد: توزیع نهال از ابتدای اسفند ماه سال جاری در استان مرکزی آغاز شده است و یک میلیون و ۳۰۰ هزار نهال در دستور کار قرار دارد به طوری که ۳۰۰ هزار نهال آن صنوبر و یک میلیون نهال غیر مثمر انواع گونه‌های مختلف افرا، زبان گنجشک و… را شامل می‌شود.

وی با اشاره به افزایش درخواست بخش خصوصی برای دریافت نهال عنوان کرد: یکی از هدف‌گذاری ها در این زمینه حرکت به سمت تولید و توزیع ۲ میلیون اصله نهال در سال آینده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی گفت: در حال حاضر نهال برای شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و مردم تأمین شده است و بازتاب کار تا به این مرحله خوب بوده است.

محمدی با اشاره به کمبود اعتبارات استان مرکزی در بخش جنگل گفت: اداره کل منابع طبیعی برای جنگل کاری در استان مرکزی نزدیک به ۴۰۰ میلیون اعتبار را برآورد کرده است این در حالی است که بیشترین اعتبار را از صندوق توسعه ملی جذب کردیم.

وی لزوم توسعه جنگل کاری را منوط به افزایش اعتبارات در این حوزه دانست و افزود: با افزایش اعتبارات از سوی سازمان برنامه در این بخش می‌توان اطراف شهرهای اراک، شازند، دلیجان و… جنگل کاری بیشتری انجام داد.

پایین بودن سرانه جنگل کاری در ایران

محمدی خاطر نشان کرد: میزان جنگل کاری در ایران نسبت به میانگین کشوری بسیار پایین است به طوری که سرانه جنگل به ازای هر نفر ۲ هزار متر مکعب در کشور است در حالی که این رقم در استان ۴۰ متر مکعب است و قابل مقایسه نیست.

وی بیان کرد: پارک‌های جنگلی ایجاد شده در حریم شهرها به شهرداری‌ها تحویل می‌شود و حفظ و نگهداری به آنها محول شده است و خارج از حریم بر عهده خود اداره کل منابع طبیعی استان است.

محمدی بیان کرد: ذخیره گاه جنگلی بلوط شازند که شامل ۷۰ هکتار ذخیره گاه و ۱۴۰ هکتار ضربه گیر است و امسال ۵۳۵ هکتار جنگل کاری را در این ذخیره گاه افزایش پیدا کرد.

وی با بیان اینکه دغدغه آبخیزداری شهری به دلیل وجود سیلاب در حوزه‌های شهری است، اظهار کرد: منطقه گردشگری «گردو» اراک از حوزه‌های سیلابی است. زیرا روان آب‌ها در این منطقه به خاطر شرایط خاصی که دارد وارد اراک می‌شود. لذا در این منطقه نیز برای کنترل سیلاب‌ها با دقت عمل بیشتر کارهای مؤثری صورت گرفته است.

اولین پارک آب خیز استان مرکزی افتتاح شد

محمدی از افتتاح پروژه اولین پارک آب خیز استان مرکزی در منطقه گردشگری گردو شهر اراک خبر داد و گفت: سطح جنگل کاری در این پارک یکصد هکتار است و با این اقدام از ورود سیلاب به شهر جلوگیری شده و آن را کنترل کرده است و همین کنترل این نقطه را به عنوان فضای گردشگری و تفرجگاهی است.

وی گفت: ظرف دو سال آینده نیز دومین پارک آب خیز در دره شهباز شهرستان شازند نیز افتتاح خواهد شد.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان شازند نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: همه ساله از ۱۵ الی ۲۱ اسفند ماه هفته منابع طبیعی نامگذاری شده است.

معرفی ۲۴۰ متقاضی کاشت صنوبر به نهالستان در شازند

محمدی بیان کرد: اولین اقدام در سطح شهرستان شازند این بوده است که ۲۴۰ متقاضی کاشت صنوبر را تحت عنوان عملیات زراعت چوب به نهالستان برای دریافت ۱۱۰ هزار اصله نهال صنوبر رایگان معرفی شدند.

وی گفت: تعداد ۲۲ دهیاری و شهرداری شهرستان برای دریافت ۱۱۰ هزار اصله درخت فضای سبزی تحت عنوان نهضت سبز به نهالستان استان مرکزی معرفی شدند که با کاشت این نهال تا یکصد هکتار به فضای سبز شهرستان شازند افزوده می‌شود.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان شازند گفت: سال ۹۸ به مساحت ۴۰۰ هکتار جنگل کاری در سطح شهرستان شازند در محدوده ذخیره گاه جنگلی بلوط سرسختی انجام شد و سال ۹۹ در تکمیل این روند ۱۵۰ هکتار دیگر آن انجام شد.

محمدی عنوان کرد: در سطح شهرستان شازند ۲۲۰ هکتار جنگل طبیعی که مربوط به ذخیره گاه بلوط و سماق است، وجود دارد. مابقی فضای سبز به صورت دستی و مصنوعی توسط شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ایجاد شده است.

وی عنوان کرد: با توجه به میزان آلایندگی شهرستان شازند هر اندازه فضای سبز شهرستان توسعه پیدا کند، باز هم کم است. پتانسیل جنگل کاری به صورت طبیعی و مصنوعی در این شهرستان وجود دارد.

محمدی عنوان کرد: امسال در راستای کاشت صنوبر و نهضت سبز با جهش خوبی نسبت به سال گذشته مواجه بودیم و نسبت به سطح استان عملکرد مطلوبی برخوردار بودیم.

به گزارش مهر، سرانه جنگل کاری در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار پایین است و این سرانه در استان مرکزی علیرغم تهدیدات زیست محیطی که با وجود صنایع آلاینده دارد بغرنج‌تر است. این شرایط ایجاب می‌کند علاوه بر تلاش مسئولان، علاقه مندان به حوزه محیط زیست و سمن‌های زیست محیطی نیز برای رفع این دغدغه اجتماعی با کمک مردم، مراقبت و صیانت از محیط زیست و فضای سبز و درختکاری را به یک فرهنگ عمومی تبدیل کنند.

مهر

۱۳۹۹/۱۲/۲۴

اخبار مرتبط