نفیسه زارعی- از دوازده مرداد فرصت برای دولت سیزدهم مهیا میشود، فرصتی که البته بخشی از آن باید صرف اصلاح ساختاری بسیاری از ارکان اقتصادی شود که به واسطه دولت قبل دچار آسیبهای جدی شده است. شاید اصلیترین چالش پیش روی دولت مردمی در رکود توأم با تورم باشد اما طبیعتا اجرایی سازی برنامه و وعدههای اقتصادی منوط به بودن منابع مالی است آنهم در شرایطی که دستکم در نیمه دوم امسال دولت با کسری بودجه شدید مواجه خواهد شد. افزایش تولید و صادرات، کاهش هزینه و افزایش درآمد خانوادهها، اصلاح نظام سلامت ایران، اصلاح اضلاع اقتصاد ایران شامل نظام مالی، بودجهای و مالیاتی و سرانجام افزایش شفافیت و پایان دادن فساد از جمله محورهای از پیش اعلام شده برنامه اقتصادی منتخب سیزدهم است.
رشد اقتصادی، بدون حساب روی نفت
دولت مردم قرار است تولید و صادرات را تا 2 برابر افزایش دهد، بر این اساس میانگین رشد اقتصادی در سال اول بدون تکیه به چاههای نفتی و با حساب روی بهرهوری باید به بالای پنج درصد برسد و تمام نیاز ارزی ایران در یک سال بعد فقط از طریق صادرات غیرنفتی تامین شود و در پایان دولت آینده هم صادرات غیرنفتی ایران از ۳۵ میلیارد دلار به بیش از ۷۰ میلیارد دلار و سهم صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه هم دستکم دو برابر شود و از ۲۰ میلیارد دلار فعلی به بیش از ۴۰ میلیارد دلار برسد.
سفرههای فراختر
برنامه دوم رئیس دولت آینده ایران، بهنحوی که قرار است از آذرماه سالجاری، زنجیرهای از تامین کالاهای اساسی ایجاد شود و نیازهای مردم با اطمینان و قیمت مناسب تامین شود تا دیگر خانوادهها نگرانی بابت کالاهای اساسی نداشته باشند، اختصاص اعتبار معیشتی به پنج دهک اول نیز از برنامههای ابراهیم رئیسی است که با آمدن پاییز امید به عملیاتی شدن آن میرود.
پایان بیخانمانی
افزایش قیمت مسکن طی هشت سال گذشته، نوعی یأس از خانهدار شدن را برای همه ما به ارمغان آورده، گام دیگر دولت مردم، خانهدار کردن نیمی از واجدان شرایط است که زمانبندی دقیق آن خرداد1401 روشن میشود. در این طرح کاهش تورم و کاهش هزینه مسکن در سبد خانوار به یک سوم است.
کارت سبز سلامت
اصلاح ساختار اقتصاد سلامت مردم از اهداف و وعدههای دولت سیزدهم است، آیتالله رئیسی در طی تبلیغات انتخاباتی در اینباره اینطور گفت که از سال آینده به همه مردم ایران کارت سلامت میدهد که با آن هزینه خدمات از مراکز درمانی نظیر بیمارستانها، آزمایشگاهها و داروخانهها از طریق بیمه و تسهیلات قرضالحسنه بابت سهم بیمار پرداخت میشود و مراجعهکننده دیگر پولی نخواهد داد. علاوه بر این قرار است دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی در سراسر ایران عادلانه شده و پرداخت از جیب مردم بابت درمان از ۴۳ درصد به ۲۰ درصد در پایان دولت او کاهش یابد.
چراغ بورس سبز میشود
نوسان بورس در ماههای گذشته بسیاری از ساکنان اتاق شیشهای را آزار داده، دولت مردم با این وعده که نوسانهای بورس مدیریت و صندوق تثبیت بازار سرمایه شارژ شود و اوراق بهادار برای پوشش ریسک سهامداران خرد از سال آینده منتشر گردد قصد دارد تا آشفته بازار سرمایه را کنترل کند.
اصلاح نظام مالی
وعده دیگر رئیسی در مقام رئیسجمهوری آینده اصلاح نظام مالی است. طی امسال قرار است زمان دقیق تسویه بدهیهای دولت به بانکها اعلام شود، سال بعد سفره انواع ابزارهای مالی شبیه تأمین مالی زنجیرهای، قراردادهای بازخرید و اوراق صکوک پهن خواهد شد تا نیاز مالی کسبوکارها را تأمین کنند و جریان منابع و مصارف مالی سامان بگیرد.
کاهش مالیات تولید
دولت جدید قرار است همه معاملات مالیاتدهندگان با سازمان مالیاتی را یکپارچه و آنلاین کند و آن را شفاف سازد و در برابر فرار مالیات بایستند تا جایی که از فعالیتهای غیرمولد و سوداگرایانه مالیات گرفته شود و مالیات بر تولید هم به ۱۰درصد برسد. اینها بخشی از وعدهها و جهتگیریهای اصلاح نظام مالیاتی طی ۴سال آینده است.
بودجه بدون نفت و گاز
رئیس دولت دوازدهم برای اصلاح ساختار بودجه برنامه دارد، اجرای دقیق بودجهریزی برای اتلاف هزینهها و تراز عملیاتی مثبت بودجه در آینده دولت را از دلارهای نفتی بینیاز میکند و منابع حاصل از بهره مالکانه نفت و گاز میتواند صرف سرمایهگذاری شود.
وعده شفافیت
در میان وعدههای مختلف دولت مردمی، شفافیت اقتصادی بیش از هرچیز مورد توجه مردم قرار گرفت، رئیسی که حالا از قوه قضائیه به مجریه آمده است تا جلوی فساد را بگیرد، وعده داده از همین امسال همه قوانین و مقررات شفافیت در اقتصاد را بهطور کامل اجرا، سامانههای شفافیت مانند قراردادهای دولتی و عملکرد شرکتهای دولتی را تکمیل و در دسترس مردم قرار دهد. برنامه دیگر او برای امسال هم ایجاد سامانه جامع اطلاعات اقتصادی برای پیشگیری از تخلفات و جرایم اقتصادی خواهد بود