شیما احمدی- با وجود اینکه چیزی حدود یک ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می گذرد اما کماکان تحلیل ها در مورد نحوه ی مشارکت مردم ادامه دارد در همین راستا فائژه هاشمیدر مصاحبه با روزنامه آرمان ملی تحلیل خود از انتخابات 1400 را ارائه کرده است وی در قسمتی از مصاحبه ی خود می گوید: بیش از ۵۱ درصدی که در انتخابات شرکت نکردند بهعلاوه 14 درصد آرای باطله با نگاههای متفاوت به خیلی چیزها «نه» گفتند. «نه» به نداشتن رابطه با آمریکا، عربستان و سایر کشورها، نه به سیاست خارجی تهاجمی، نه به تسلط میدان بر دیپلماسی، نه به هرگونه تبعیض اعم از اعتقادی و جنسیتی، نه به نگاه امنیتی حاکم در همه حوزهها، نه به ورود نظامیان، نه به انحصار، نه به عملکرد برخی نهاد های حاکمیتی، نه به تفکر خودی و غیر خودی، نه به بیتوجهی به شایستهسالاری، نه به رانت و فساد، نه به نفی آزادی، نه به وجود زندانیان سیاسی و عقیدتی، نه به قوه قضائیه غیر مستقل، نه به سوء مدیریتها، نه به گرانی، نه به بیثباتی اقتصادی، نه به اقتصاد واسطهای و دلالی و اقتصاد غیر مولد، نه به انحراف از قانون، نه به رفتارهای انقلابی به جای توجه به اهداف انقلاب و...
تحلیل ارائه شده از خانم هاشمی تنها مختص شخص ایشان است و تطبیق دادن آن با واقعیت انتخابات و حتی نظرات تحلیلگران همحزبی ایشان و مفسرین خارجی فاصله ی عمیقی دارد.
اما اگر ما فرض را بر این موضوع بگذاریم که تحلیل ارائه شده از سوی خانم هاشمی درست است باید از ایشان پرسید که چه جریانی مسبب به جود آمدن این کاستی ها شده است؟ مگر غیراز این است که دولت روحانی با حمایت شخص پدر ایشان و جریان مطبوعشان روی کار آمد؟ مردم هنوز این جمله از مرحوم هاشمی را به خاطر دارند که گفتند: «روحانی با حمایت من رئیس جمهور شد» مگر غیر از این است که در این 8 سال دولت روحانی مورد حمایت اصلاح طلبان و خاندان هاشمی بوده است؟
ارای با طله را چگونه اینطور تفسیر می کنید؟ آرای باطله ای که در صندوق ها ریخته شد متعلق به کسانی است که بشدت به وضعیتی که دولت مورد حمایت شما به وجود اورده بود معترض بودند همانطور که امام خامنه ای در مورد این موضوع فرمودند: " بعضیها روی آرای باطله تکیه میکنند. آرای باطله دلیل چیست؟ آرای باطله دلیل جدایی آن افراد از نظام است؟ ابداً، ابداً. عکس قضیه است. آن کسی که میآید در شعبه رأیگیری میخواهد رأی بدهد، با صندوق قهر نکرده، میخواهد رأی بدهد، نگاه میکند میبیند شخصی که قبول دارد در این مجموعه نامزدها نیست، خب این چه کار کند؟ میتواند قهر کند بگوید حالا که شخص مورد نظر من در فهرست نامزدها نیست من رأی نمیدهم، میتواند برود، اگر قهر نکرد، نرفت و رأی داد و اسم همان شخص را نوشت که این میشود آرای باطل یا رأی سفید انداخت، پیداست که به صندوق رأی علاقهمند است، پیداست که با صندوق رأی قهر نکرده، پیداست که به نظام علاقهمند است. بعضیها روی این چیزهای بیخودی همینطور مدام تحرک و حرف و گفت و تحلیلهای غلط و اینها میکنند."
تفسیر و تحلیل از پیامدهای انتخابات امری پسندیده است اما زمانی منجر به نتیجه خواهد شد که آسیب شناسی درست و بر اساس واقعیات انجام بشود در غیر این صورت اشتباهات گذشته مدام تکرار خواهند شد