2 رئیس‌جمهور پشت‌سر یك پروژه گازی

جوسازی اخیر رسانه‌های غربی درباره احتمال لغو شدن پروژه صادرات گاز ایران به پاكستان، روسای جمهور دو كشور ایران و پاكستان را به حمایت همه جانبه از این پروژه واداشت.

به گزارش نمابه نقل از تسنیم ، در حالی که هفته گذشته رسانه‌های غربی از انصراف پاکستان از احداث خط لوله گاز برای دریافت گاز ایران خبر داده بودند، روز گذشته معاون وزیر نفت از دستور رئیس جمهور به بخش خصوصی برای تسریع در ساخت خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران به پاکستان خبر داد.

جواد اوجی معاون وزیر نفت با اعلام این که بخش ایرانی خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان با قرار گرفتن در لیست پروژه‌های مهرماندگار دولت هم اکنون بیش از ۹۰ درصد پیشرفت دارد، تاکید کرد: طبق برنامه تا نیمه نخست سال ۹۲ این خط لوله به نقطه صفر مرزی ایران- پاکستان می‌رسد. این در حالی است که ساخت خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران در خاک پاکستان تا یک ماه آینده آغاز و ادامه ساخت این خط لوله ۴۸ اینچی در خاک پاکستان توسط پیمانکاران ایرانی انجام می‌شود.
وی همچنین از سرمایه گذاری بانک‌های ایرانی در ساخت خط لوله "آی.پی" خبر داد و گفت: سرمایه‌گذاری بانک‌های ایرانی در این طرح در قالب ارائه وام خواهد بود. این در حالی است که رییس جمهور ایران به بخش خصوصی کشور دستور داده، ساخت بخش پاکستانی این خط لوله را بر عهده بگیرند.
این در حالی است که پیش از این رویترز و سایر رسانه‌های غربی از احتمال کنسل شدن این پروژه خبر داده و اعلام کرده بودند پاکستان به زودی از ادامه این پروژه انصراف خواهد داد. اما روز گذشته پاکستان تودی از سفر قریب الوقوع رئیس جمهور این کشور به تهران خبر داد و از قول وزیر خارجه پاکستان اعلام کرد: پروژه خط لوله انتقال گاز ایران با تمام هزینه‌های آن اجرایی خواهد شد.
وزیر نفت پاکستان نیز اعلام کرده که عملیات ساخت خط لوله انتقال گاز ایران تا فوریه ۲۰۱۳ (حدود ۴۰ روز دیگر) به اجرا گذاشته می‌شود و صادرات گاز ایران به این کشور تا پایان دسامبر ۲۰۱۴ آغاز خواهد شد.

به گزارش بیزینس ریکوردر، وزیر نفت پاکستان در پاسخی مکتوب به پرسش یکی از نمایندگان پارلمان این کشور در مورد پروژه انتقال گاز ایران تاکید کرد: ایران ۹۰۰ کیلومتر از ۱۱۵۰ کیلومتر خط لوله لازم برای این پروژه در داخل خاک خود را احداث کرده است و ساخت ۲۵۰ کیلومتر باقیمانده نیز در حال پیشرفت است.
وی افزود: بخش پاکستانی این پروژه قرار است از مرز ایران تا منطقه نوابخش در داخل خاک پاکستان احداث شود که ۷۸۱ کیلومتر طول خواهد داشت. ساخت این بخش احتمال دارد تا فوریه ۲۰۱۳ یعنی حدود ۴۰ روز دیگر آغاز شود و گاز ایران تا پایان دسامبر ۲۰۱۴ در این خط لوله جریان یابد.
قمر کایرا وزیر اطلاع رسانی پاکستان، نیز در پاسخ به پرسش مشابهی گفت: پاکستان نسبت به تکمیل این پروژه متعهد است. اسلام آباد با کنار گذاشتن همه فشارهای بین المللی موافقت نامه مربوط را با ایران امضا کرده است. وی تاکید کرد: پیشرفت کارها در مورد این پروژه مطابق برنامه پیش می‌رود.
قمر کایرا افزود: ما همچنین برای دستیابی به گاز با هند تماس گرفته‌ایم و مذاکرات در این خصوص در جریان است. ما پیشنهاد خرید ۲۰ میلیون فوت مکعب در روز گاز مایع از هند را مورد نظر قرار داده ایم. اما با توجه به این که هیچ توافقی در این زمینه حاصل نشده است نمی توان زمان مشخصی را برای واردات این محصول اعلام کنیم.
هر چند که در هفته گذشته اخبار متناقض زیادی درباره کناره‌گیری پاکستان از این پروژه اعلام شده بود، اما همان موقع، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران این شایعات را جوسازی بیگانگان دانست. روزهای گذشته کارشناسان اقتصادی پاکستان با ابراز نگرانی از کناره گیری احتمالی اسلام آباد از پروژه انتقال گاز ایران اعلام کرده بودند پاکستان چه گاز دریافت کند و چه نکند باید ماهیانه ۲۰۰ میلیون دلار به ایران غرامت بدهد.

بر اساس این گزارش در صورتی که دولت پاکستان از پروژه خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان که یکی از اصلی‌ترین امیدهای حل مشکل انرژی در این کشور است کنار بکشد، آخرین امیدها برای احیای اقتصاد در حال نابودی پاکستان از بین خواهد رفت.
بر اساس این گزارش پاکستان با کمبود شدید انرژی مواجه است و به دلیل فقر منابع داخلی باید نیاز خود را از خارج تامین کند. در حال حاضر تولید نفت در این کشور روزانه ۷۲ هزار و ۲۳۷ بشکه و تولید گاز ۴.۰۷۲ میلیون فوت مکعب در روز است.
لازم به ذکر است خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان و هند که به نام خط لوله صلح نام‌گذاری شده بود، به دلیل کارشکنی‌های آمریکا با کندی پیشرفت مواجه شد و در نهایت با وجود یک دهه مذاکره به دلایل اختلافات پاکستان و هند این موضوع سرانجام منجر به امضا قرارداد نشد. ایران و پاکستان در ماه می ۲۰۰۹ یک بیانیه بین دولتی را برای صادرات گاز ایران به پاکستان امضا کردند. پس از آن شرکت سیستم‌های گازی دولتی پاکستان و شرکت ملی نفت ایران در پنجم ژوئن ۲۰۰۹ توافقنامه خرید و فروش گاز و ساخت خط لوله انتقال را با اعتبار ۷.۶ میلیارد دلاری به امضا رساندند.

۱۳۹۱/۱۰/۳

اخبار مرتبط