به گزارش نما ،علی اکبر محرابیان وزیر پشنهادی نیرو عصر روز گذشته در جمع اعضای فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی طی سخنانی ابتدا به بیان بخشهایی از رزومه و تحصیلات خود پرداخت و گفت: بعد از انقلاب اغلب وزرایی که وزیر نیرو بودند، تحصیلات عمرانی داشتند و مهندس بودند، اما این به تنهایی کفایت نمیکند، ما نباید این موضوع را الزاماً فنی ببینیم. تخصص اقتصاد در کنار مهندسی عمران به نظر من یک موقعیت ویژهای را به وجود میآورد که وزیر بتواند نسبت به پروژه با یک نگاه منطقی و متوازن به موضوع آب و برق نگاه کند.
وی ادامه داد: من در دولت اسبق زمانی که دستیار رئیس جمهور بودم بیش از 900 پروژه را در غالب «مهر ماندگار» در 31 استان اجرایی کردیم که بالغ بر 300 پروژه در حوزه آب بود؛ به واقع میتوانم بگویم وقتی که من میگذاشتم برای پروژهها از وزیر آن حوزه بیشتر بود چراکه وزیر دغدغه و مشغلههای متعددی داشت و کمتر میتوانست متمرکز باشد. یک مورد از آنها اجرا و تکمیل 13 نیروگاه در کشور بود که محصول آن بالغ بر 8300 مگاوات تولید برق بود که همه اینها به شبکه متصل شد.
وزیر پیشنهادی نیرو با اشاره به مشکلات کشور در حوزه برق، اظهار داشت: امروز مجموعه ظرفیت نیروگاهی کشور به صورت اسمی حدودا 85 هزار مگاوات است که قدرت تولیدی این ظرفیت اسمی ماکسیمم 53 هزار مگاوات است. فاصله این دو عدد بخش قابل توجهی به خاطر تعمیرات و افت راندمان است و دلایل دیگر.
وی ادامه داد: ما در بخش آب و برق در بحران بسیار سختی بهسر میبریم، امروز بحرانهایی داریم که اگر سریع به داد آن نرسیم نمیدانم چه اتفاقی برای این کشور و مردم رخ خواهد داد. در موضوع نیروگاه و برق دچار یک ناترازی هستیم و برای اینکه بتوانیم برق برای مشترکین موجود را تامین کنیم میبایست 13 هزار مگاوات باید امروز به تولید نیروگاهها اضافه شود تا برق مورد نیاز را تأمین کنیم.
محرابیان در بخش دیگر سخنان خود بیان کرد: حالا سوال میشود که برنامه ما برای وزارت نیرو چیست؟ من یک نکته را توضیح بدهم که من در طول سالهایی که از دولت دور بودم در دانشگاه یا در بنگاههای اقتصادی ستاد اجرایی مشغول خدمت بودم و عمده خدمت ما هم در همین حوزه نیرو بود. موضوع پایان نامه دکترای خودم را موضوع برق انتخاب کردم. موضوع برق به عنوان یکی از کلیدیترین مسائل کشور ما 5 سال روی این کار کردیم با مشورت بهترین متخصصان و امروز یک الگوی بسیار خوب و کارآمد برای حل این معضل در دست داریم.
وی در ادامه به تجربه همکاری خود با مجلس هفتم و هشتم در مساله مدیریت مصرف سوخت اشاره کرد و بیان داشت: ما مجلس شورای اسلامی یک لایحهای را آوردیم و قانونی را مصوب گرفتیم به نام تبصره 13 قانون بودجه سال 85 که در این قانون پیش بینی شد که مدیریت مصرف سوخت صورت گیرد با رویکرد چهار اقدام اساسی، یک اقدام برای مردم ایجاد تنگنا میکرد و سه اقدام توسعهای بود که برای مردم امکان شکار فرصت ازدست رفته را ایجاد میکرد.
: در ادامه گفت: اقدام اول اجرای پروژه کارت سوخت بود که بسیاری از کارشناسان میگفتند بیش از 3 سال زمان میخواهد ما این کار را با حمایت مجلس طی 5 ماه اجرایی کردیم، این اقدام، اقدام تنگناآفرین بود. سه اقدام توسعهای هم در کنار این بود؛ اقدام نخست خروج تمامی خودروهای فرسوده و با عمر بالا بود که طی یک سال و نیم بخش زیادی انجام شد و در نتیجه آن مقدار قابل توجهی از مصرف سوخت کاهش پیدا کرد و در مجموع یک و نیم میلیون خودرو ظرف سه سال از چرخه خارج شد.
وی ادامه داد: اقدام دوم این بود که سوخت پاک گاز طبیعی وارد مصارف خودرویی کشور شد و در طول کمتر از 4 سال 2700 جایگاه سوخت گاز ایجاد شد، آن روزی که ما این کار را شروع کردیم مجموع کل خودروهای گازسوز دنیا 700هزار عدد بود که ظرف سه سال 2 و نیم میلیون خودروی پایه گازسوز تحویل دادیم. بین سالهای 85 تا 93 اگر این طرح اجرا نمیشد مصرف کشور باید به 140 میلیون لیتر میرسید که صرفهجویی از این مجلس 100 میلیارد دلار برآورد شد؛ یعنی اگر میخواستیم بنزین وارد کنیم باید 100 میلیارد دلار از جیب مردم وارد میکردیم.
محرابیان در ادامه ابراز داشت: در صنعت برق که در آن با بحران جدی مواجه هستیم، ما 13 هزار مگاوات کمبود تولید داریم، با مشورت متخصصان دلسوز و صاحب نظر برنامهای داریم و محصول آن پنج جمله است و این تعهدی است که به نمایندگان میدهم. برنامه ما این است که برای 40 هزار مگاوات طی 4 سال برنامهریزی کردیم. به این ترتیب که؛ 10 هزار مگاوات با صنایع کشور تفاهمنامه خواهیم داشت که توسط صنایع کشور مانند فولاد مبارکه، گل گهر، ملی مس، فولاد هرمزگان، فولاد خوزستان، شرکتهای تولید کننده آلومینیم با قیمت مناسب توافقنامه اجرای نیروگاه داشته باشیم. اگر ما به اینها اجازه بدهیم که خودشان نیروگاه بزنند ما این سابقه را در سالهای 87 تا 90 داریم که 6 نیروگاه اجرا شد. امروز 10 هزار مگاوات با صنایع با روش سرمایهگذاری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: اقدام دیگر 10 هزار مگاوات غیرصنایع خواهیم داشت مانند خانگی، کشاورزی. گام سوم 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر با محوریت پنلهای خورشیدی که ارزانترین پاکترین و در دسترسترین نیروگاهی است که میتوان ساخت و در اقدام چهارم 10 هزار مگاوات هم بنده به نمایندگان مردم تعهد میدهم که صرفه جویی ناشی از اصلاح الگوی مصرف و افزایش راندمان داشته باشیم.
وزیر پیشنهادی نیرو در ادامه تاکید کرد: من اینجا تعهد میدهم تحریم باشد یا نباشد، تحریمها سختتر بشود یا نشود، من نمیخواهم منافع کشورم را از ناحیه عملکرد ضعیف خودم تحت فشار بگذارم. من این 40 هزار مگاوات را سیاستمداران و دیپلماتهای کشور مقامات عالی کشور به هر نحوی که میخواهند پیش ببرند، پیش ببرند. تعهد بنده اجرای 30 هزار مگاوات تولید به همراه 10 هزار مگاوات کاهش مصرف از طریق الگوی مصرف است.