مهراد عباد عضو اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی در گفتگو با خبرنگار نما، درباره کمبود سیلندرهای اکسیژن دربازار اظهار داشت: چندین عامل در کمبود سیلندر اکسیژن و گاز آن در بازار تأثیرگذار بوده است. نخست اینکه متأُسفانه در زمینه سیلندر در چند سال اخیر به دلیل تحریمها وزارت صمت سیاستهایی را اتخاذ کرده که بتواند ارز کمتری را استفاده کند به همین دلیل قانونی را گذاشند به نام قانون سقف و سابقه به این معنی که هر واردکننده تنها به مقداری میتواند کالا وارد کند که سال گذشته وارد کرده و در اصل میانگین دو سال قبل را برای این منظورحساب میکنند.
وی با بیان اینکه همین مسئله سبب دو سه برابری قیمت سیلندرهای اکسیژن نسبت به سالهای قبل شده است، افزود: میزان واردات این کالای مورد نیاز کشور ثابت مانده اما بحث سابقه به این معنی است که تنها وارد کنندگانی میتوانند این کالا را وارد کنند که سالهای قبل وارد کننده آن بوده باشند البته براساس قانون جدید کسانی که واردکننده این کالا نبودهاند میتوانند تا ارزش ۵۰۰ هزار دلار این کالا را وارد کنند.
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: همین مسئله باعث شده امسال و سال گذشته مقدار سیلندر کمی نسبت به تقاضایی که وجود دارد وارد شود از سویی در کشور تنها سه شرکت سیلندرساز داریم که بیشتر توان تولید آنها در ساخت مخازن CNG است تا مخازن اکسیژن اما توانایی تأمین این مقدار سیلندر را نداشتند و این دو عامل عدم توانایی در تولید داخل به میزان کافی و با کیفیت مناسب و از سویی واردات کم آنها باعث شده تأمین سیلندر محدود شود.
وی با اشاره به مقرون به صرفه نبودن تولید داخلی سیلندرهای اکسیژن نسبت به واردات آنها بیان کرد: متأسفانه مواد اولیه این کارخانهها برای تولید وارداتی است و در قدم اول بهترین کار این است که مواد اولیه آنها را بتوانیم در داخل کشور تولید کنیم به همین دلیل وارد کردن سیلندر از چین ارزانتر از تولید مواد اولیه آن در داخل کشور تمام میشود.
عباد همچنین قطع مکرر برق را عامل کاهش تولید اکسیژن دانست و گفت: در زمینه گاز اکسیژن قطعی برق مشکل بزرگی ایجاد کرده چرا که این دستگاهها با برق کار میکنند البته اقداماتی در این زمینه صورت دادهاند که برق این کارخانهها قطع نشود.