شجاعی:

امتیازات ویژه برخی افراد برای وكیل شدن باید حذف شود

عکس خبري -امتيازات ويژه برخي افراد براي وکيل شدن بايد حذف شود

رئیس كمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس باید بر حذف امتیازهای ویژه حوزه وكالت پافشاری كند و این اقدام را به سایر امتیازاتی كه وجود دارد نیز توسعه دهد.

به گزارش نما، حجت الاسلام حسن شجاعی، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، با اشاره به بازگشت طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار به مجلس، گفت: طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در ۲۱ مهر ماه ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس به تصویب رسید و برای شورای نگهبان ارسال شد و با یک سری ایرادات جزئی از طرف شورای نگهبان به مجلس بازگردانده شد. سخنگوی شورای نگهبان نیز بیان کرد که اگر این ایرادات جزئی برطرف شود، شورای نگهبان با کلیات آن موافق است.

وی افزود: برخی از ذی‌نفعان صنفی با بخش‌هایی از این طرح از جمله تعیین معیار شناور برای آزمون وکالت و تعیین معیارهای عادلانه برای پذیرش در آزمون مخالفت می‌کردند و این بخش‌های طرح تحت هجمه زیادی از طرف آن‌ها قرار گرفت، اما شورای نگهبان همان طور که پیش بینی می‌شد از موارد فوق ایرادی نگرفت.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی بیان کرد: یکی از مواردی که در صحن علنی و به پیشنهاد یکی از نمایندگان مجلس به طرح اضافه شد، این بود که امتیاز ویژه قضات و نمایندگان مجلس که می‌توانستند بدون آزمون، پروانه وکالت بگیرند، لغو شد اما اشکالی که به این مصوبه وارد است، این است که امتیاز ویژه برخی گروه‌ها باقی ماند و اتفاقا همین موضوع با ایراد شورای نگهبان مواجه شود.

شجاعی ادامه داد: بر اساس اظهارات سخنگوی شورای نگهبان، این شورا تفاوت قائل شدن بین گروه‌های مختلف برای داشتن امتیاز ویژه را مصداق تبعیض ناروا دانسته است. بر همین اساس اگر مجلس تمام امتیازات ویژه‌ای که برای وکیل شدن در نظر گرفته شده است را لغو کند، به نظر می‌رسد که ایراد شورای نگهبان هم رفع شود.

وی تصریح کرد: قضات همین الان به دلیل سابقه و روابط کاری که دارند، در رقابت با وکلای جوان مزیت دارند. در این شرایط منطقی نیست که در حالی که همه وکلا مراحل آزمون و کارآموزی را پشت سر می‌گذارند، قضات بدون طی این مراحل پروانه وکالت دریافت کنند.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره ادعاهای مطرح شده در خصوص تسلط دانشی قضات و نبودن نیاز به شرکت در آزمون، گفت: قوانین و مقررات در طول فرایند کاری تغییر می‌کنند و ممکن است یک قاضی سال‌ها در دادگاه حقوقی حکم دهد اما به ریز مسائل حوزه دیگری از وکالت آگاه نباشد. برای مثال، از قوانین حاکم بر دعاوی خانواده اطلاعی نداشته باشد. بنابراین وقتی بیان شود که قضات آزمون دهند، به این جهت است که اطلاعات آن‌ها به روز شود اما ما هم موافق هستیم که قضات نیازی به طی فرایند کارآموزی ندارند.

شجاعی تاکید کرد: در مجموع به نظر می‌رسد که مجلس باید بر این کار اصولی و دقیق، یعنی حذف امتیازهای ویژه پافشاری کند و این اقدام را به سایر امتیازاتی که وجود دارد نیز توسعه دهد. مجلس در حال حاضر حذف امتیازات را از خودش شروع کرده است.

وی گفت: البته امتیازات قضات هم در مصوبه مجلس حذف شده که با این کار در صورتی که قضات از صلاحیت لازم برخوردار باشند، با شرکت در آزمون هم خود پروانه وکالت می‌گیرند و هم می‌توانند سطح نمرات آزمون وکالت که البته بر اساس مصوبه مجلس کیفیت بالایی دارد را نیز افزایش دهند. بر این اساس تاثیر مثبتی هم بر کیفیت آزمون خواهند گذاشت. البته همان طور که گفتم، قضات نیازی به انجام فرایند کارآموزی ندارند و به نظر می‌رسد شرط سنی قضات برای وکیل شدن هم باید برداشته شود.
منبع: مهر

۱۴۰۰/۸/۲۶

اخبار مرتبط