نامه به مرسی موضع رسمی ایران نیست

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به برگزاری دور بعدی نشست ایران و گروه 1+5 در قزاقستان تاكید كرد كه اقداماتی كه طرفین می خواهند انجام دهند باید هم سطح و متوازن و در شان اقدام طرف مقابل باشد.

به گزارش نما به نقل از مهر، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی که امروز سه شنبه در محل وزارت خارجه برگزار شد، در پاسخ به سئوالی در رابطه با دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 و پیشنهاداتی که از سوی طرفین ارائه شده است،اظهار داشت: مذاکرات نمایندگان ما با نمایندگان گروه 1+5 قرار است برگزار شود. تا کنون پیشنهاد رسمی داده نشده است. مطالبی که اظهار می شود مطالب رسمی نیست و باید دید در طول نشست برخورد و رویکرد 1+5 با موضوع هسته ای صلح آمیز ما چگونه است و آیا عزم و اراده حل مسئله را دارند یا خیر.

وی در پاسخ به سئوالی در رابطه با طرح مسئله سوریه و بحرین در این مذاکرات، خاطر نشان کرد: درباره دستور کار قبلا اظهار نظر کرده ایم که گفتگوهای جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 یک ظرفیت برای حل بحران های منطقه ای می تواند باشد.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: ایران کشوری با ظرفیت و قدرت بالاست که می تواند نقش اساسی در حل بحران ها داشته باشد و اینکه گفته می شود مسئله بحرین و سوریه در این نشست دنبال خواهد شد به این دلیل است که جمهوری اسلامی ایران برای حل بحران ها تلاش می کند که بهترین راه حل برای ثبات و امنیت در منطقه فراهم شود.

خبرنگاری در رابطه با ادعاهای برخی مقامات کشورهای منطقه در خصوص دخالت در امور داخلیشان مطرح می کنند، سئوال کرد که مهمانپرست با بیان اینکه ادعاهای مختلفی ممکن است مطرح شود، یادآور شد: ریشه اصلی این ادعاها فرافکنی نسبت به مشکلات داخلی این کشورها است که به جای حل ریشه ای مشکلات سعی می کنند با طرح اتهامات صورت مسئله را پاک کنند.

مهمانپرست ابراز امیدواری کرد که این کشورها به جای سرکوب مردم خود و اتهام زنی به دیگران زمینه را برای تحقق خواست مردم فراهم کنند.

پیشنهاد مرسی در دست بررسی است

یکی دیگر از خبرنگاران در رابطه با ادامه مذاکرات ایران، مصر و ترکیه پیرامون سوریه سئوال کرد که سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به رایزنی های سه کشور در سطح سران و وزیران خارجه، بیان داشت: در حاشیه اجلاس سازمان همکاری های اسلامی در قاهره نشست سران ایران، ترکیه و مصر برگزار شد که آقای مرسی پیشنهادی را ارائه کرد و مقرر شد ایران و ترکیه نظراتشان را در رابطه با آن مطرح کنند.

دستیار ویژه وزیر خارجه خاطر نشان کرد: پیشنهاد آقای مرسی دارای ویژگی های مثبت است و به طرح ایران برای حل بحران سوریه نزدیکی دارد. اما باید این طرح به دقت بررسی شود که هم اکنون در دست بررسی است و به محض اینکه بررسی خاتمه یابد نظر جمهوری اسلامی به اطلاع مقامات مصری خواهد رسید.

خبرنگار خبرگزاری فرانسه با اشاره به برخی فضاسازی های رسانه های در خصوص پیشنهادات جدید گروه 1 + 5 به ایران، پرسید که آیا ایران آمادگی دارد سایت فوردو را تعطیل کند و یا غنی سازی را به حالت تعلیق در آورد، که مهمانپرست در پاسخ گفت: این نشست ها به این منظور برگزار می شود که ایران و 1+5 نظرات خود را به صورت رسمی اعلام کنند. حدس و گمانه زنی قبل از نشست کار موثری نیست. آنچه که توسط کشورهای غربی و برخی شخصیت ها جدا از نمایندگی کشورهای 1+5 اعلام می شود تا وقتی که به صورت مستقیم مطرح نشود قابل بررسی نیست.

مهمانپرست تاکید کرد: مذاکرات خیلی سریع می تواند به نتیجه برسد که راهش رویکرد منطقی از سوی طرف مقابل است. اگر با تهدید و فشار باشد مذاکرات نتیجه ای نخواهد داشت.

وی تاکید کرد که اقداماتی که طرفین می خواهند انجام دهند باید هم سطح و متوازن و در شان اقدام طرف مقابل باشد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: راه حل موضوع هسته ای به رسمیت شناختن حقوق کامل ما است و در مقابل اگر ادعاهای نگرانی است با توافق طرفین راه حلی برای رفع نگرانی ها ارائه خواهد شد.

ادعای مقامات بحرین واقعیت ندارد

دستیار ویژه وزیر خارجه در رابطه با اظهارات وزیر کشور بحرین در خصوص آموزش برخی افراد از سوی ایران و عراق برای اقدام تروریستی در این کشور، تاکید کرد: اظهاراتی که توسط برخی مقامات کشورهای منطقه که درگیر مطالبات مردمی هستند مطرح می شود راه حل مشکلات داخلی این کشورها نیست. ما اعلام کرده ایم اگر در این کشورها مردم مطالباتی دارند باید شنیده شود اتهام زنی به سایر کشورها مشکلی را حل نمی کنند و مردم این کشورها را متوجه می کند که عزمی جدی برای حل مشکلات وجود ندارد.

وی عنوان کرد: این کشورها به جای پرداختن به مسائلی که واقعیت ندارند بهتر است راه حل درست یعنی شنیدن صدای مردم را در دستور کار قرار دهند.

رابطه ایران و امریکای لاتین علیه کشوری نیست

یکی از خبرنگاران پرسید وزیر خارجه کانادا اخیر از روابط ایران و ونزوئلا اظهار نگرانی کرده است که مهمانپرست در پاسخ گفت: روابط ایران و سایر کشورها از جمله کشورهای آمریکای لاتین بر علیه منافع هیچ کشوری نیست.

مهمانپرست گفت: ظرفیت های بزرگی در ایران و آمریکای لاتین وجود دارد که با همکاری های عمیق ایران و این کشورها منافع ملت ها بیشتر و بهتر دنبال خواهد شد و این همکاری ها تهدید کننده منافع کشورهای ثالث نیست. اگر مقامات کانادا از این همکاری ها نگران هستند مشخص می شود آنان منافع کشورهای مستقل را نمی خواهند و به دنبال تامین خواست خود به کشورهای دیگر هستند.

وی ادامه داد: بهتر است مقامات کانادایی به فکر روابط خوب با دیگر کشورها باشند و از دخالت در مسائل موجود میان کشورهای دیگر خودداری کنند.

پارلمان عربی به مسائل اصلی جهان اسلام بپردازد

یکی دیگر از خبرنگاران در رابطه با ادعای پارلمان عربی در رابطه با جزایر سه گانه ایرانی سئوال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ گفت: بهتر است پارلمان عربی، موضوعات جهان اسلام را مورد توجه قرار دهد و نمایندگان این پارلمان خطر اصلی جهان اسلام یعنی رژیم صهیونیستی و فتنه های آن را دنبال کنند و در مسیری که خواست این رژیم است قرار نگیرند.

سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد که پارلمان عربی برای تقویت جبهه مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی تلاش بیشتری داشته باشد.

مهمانپرست در پاسخ به سئوالی در رابطه با احتمال بازجویی از مقامات ایرانی در چارچوب توافق ایران و آرژانتین برای حل پرونده آمیا، گفت: توافق بسیار مهمی بین ایران و آرژانتین صورت گرفته تا پرونده ای که سالها در ابهام قرار گرفته در مسیری قرار گیرد که به واقعیت ها رسیدگی شود و در متن آن راه های حل مسئله پیش بینی شده است.

وی با اشاره به اظهار نگرانی شدید رژیم صهیونیستی از این توافق، گفت: این نشان می دهد که توافق اخیر به حل مسئله کمک می کند و اقدام مقامات آرژانتینی که مسیر حل مسئله را فراهم کرده مقامات رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.

وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در صحنه سازی های تروریستی، سوابق متعددی دارد، گفت: اینکه این رژیم تهدید می کند که ممکن است حادثه جدیدی اتفاق بیفتد نشان می دهد که اظهار نگرانی از حل مسئله آمیا از طرف مقامات رژیم صهیونیستی و حامیان این رژیم مطرح می شود و هیچ نگرانی بین مقامات ایران و آرژانتین وجود ندارد.

خوش بینی نسبت به همکاری ایران و آژانس

مهمانپرست در پاسخ به سئوالی در رابطه با مذاکرات اخیر ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهار داشت: آنچه که ما دنبالش هستیم یک توافق کامل است و یک مدالیته جدید که حقوق ما را تامین و نگرانی های آژانس را برطرف می کند.

وی تاکید کرد: پیشرفت خوبی صورت گرفته و توافقاتی حاصل شده و دو طرف عزم جدی دارند و با خوش بینی بحث را دنبال می کنند.

موضع رسمی ایران نبود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با نامه اخیر 17 تن از اندیشمندان ایرانی برای رئیس جمهور مصر و واکنش دفتر مرسی به این نامه سئوال کرد و پرسید آیا این نامه موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران بوده است، که مهمانپرست گفت: نامه ای که به اندیشمندان ایرانی منتصب است برای در اختیار گذاشتن تجربیات ما بعد از انقلاب اسلامی بوده که به هیچ وجه جنبه نامه رسمی از طرف مقامات ما را ندارد و برخی افراد به ذهنشان رسیده چنین اقدامی داشته باشند که اقدامی مستقل است و از جانب مقامات رسمی داده نشده و موضعی نیز لازم نیست اتخاذ شود. ممکن است خیلی افراد پیشنهادات و ایده هایی داشته باشند و بخواهند صادقانه در اختیار ملت مصر بگذارند که ارتباطی با موضع دولت ما ندارد.

وی اضافه کرد: ظرفیت ایران و مصر به عنوان دو کشور بزرگ منطقه اگر در کنار هم قرار بگیرد به نفع دو کشور و دولت است.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت خارجه در خصوص فرستاده ویژه امیر کویت که گفته می شود حامل دست نوشته ای برای احمدی نژاد بوده است، گفت: سفر مقامات کشورها به جمهوری اسلامی ایران یک مسئله طبیعی است و ایران روابط دوستانه با کشورهای منطقه دارد و دائما با این کشورها در حال رایزنی است و اینکه بین مقامات ارشد پیام هایی مبادله شود نیز امری طبیعی به شمار می آید که می تواند به رشد و توسعه همکاری ها کمک کند.

خبرنگاری در رابطه با مکاتبه یکی از نمایندگان مجلس ایران با یکی از نمایندگان پارلمان آذربایجان سئوال کرد که مهمانپرست گفت: نمایندگان پارلمان به عنوان نمایندگان ملت می تواند مکاتبات مختلفی داشته باشند و دلیلی ندارد در قبال اظهارات نمایندگان پارلمانی اعلام موضع بخواهد صورت بگیرد.

اشتباه سهوی بود

مهمانپرست در پایان این نشست خبری در خصوص اقدام تلویزیون دولتی چین در گفتگو با فرزند شاه مخلوع، گفت: ما این مسئله را هم از طریق سفارت چین و هم از طریق سفارت ایران در پکن پیگیری کرده ایم. ظاهرا این اقدام موضع رسمی و تصمیم تلویزیون دولتی چین نبوده و سهوا از دست مدیران تلویزیون چین خارج شده است.

وی تاکید کرد: این هوشمندی در رسانه ها از جمله رسانه ملی چین وجود دارد که به شخصیت هایی که بین ملت ما جایگاهی ندارند نپردارند.

به گفته مهمانپرست این اتفاق در نتیجه عدم کنترل و نظارت کافی در تلویزیون چین صورت گرفته است.

۱۳۹۱/۱۲/۱

اخبار مرتبط