در عرصه سیاستورزی بخصوص در زمان برگزاری انتخابات از ابزارهای مختلفی برای بیان دیدگاهها و نظرات استفاده میشود که به حتم، الفاظ و کلمات جایگاه محوری در این زمینه دارا هستند به نحوی که بعضا در کشور خودمان شاهد هستیم که در آستانه انتخابات نه تنها از عملکردها بلکه از عبارت و الفاظ نیز منظورهای سیاسی به درست یا غلط برداشت میشود که نمونه اخیر آن در این روزها را میتوان شعار یا عبارت «زنده باد بهار» دانست.
واکنشها از زمانی در ارتباط با این شعار به اوج رسید که عدهای از استقبالکنندگان از رییس دولت در هنگام باز گشت از مصر شعار زنده باد بهار را سر داده و پلاکاردهایی با همین مضمون در دست داشتند.
این افراد همچنین شعارهایی در حمایت از احمدینژاد و مشایی سر دادند و رییس دفتر سابق رییسجمهور در جریان این استقبال وقتی جوانی از وی پرسید که بهار از نظر شما یعنی چه؟ گفت:" من هنگامی که کلمه بهار را میشنوم، یاد بهار اصلی آفرینش میافتم."
وی افزود:" هر بهاری در هر سرزمینی در دل و جان انسانها ریشه آفرینش است."
سابقه ذهنی مردم ایران از این شعار به آغاز پاییز امسال برمیگردد که رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پس از آن که به بررسی نقش منجی و اسباب ظهور پرداخت، از مخاطبانش دعوت کرد تا با ایجاد سازوکارهای وحدت آفرین و آرامبخش مقدمه رسیدن رایحه خوش و نسیم روحانگیز بهار انسانها را فراهم کنند و سپس به مانند مراسم 22 بهمن سه بار تکرار کرد زنده باد بهار.
پس از 22 بهمن بود که ناگهان عدهای از سیاسیون به انتقاد از این شعار پرداختند، آنها گفتند که شعار زنده باد بهار شعار انتخاباتی احمدینژاد است؛ چراکه پیش از آن نیز سامانه پیامکی به نام زنده باد بهار از سوی برخی از حامیان رییسجمهور و مشایی راهاندازی شده بود که البته عمر آن نیز چندان طولانی نبود و در روز بیست و یکم بهمن این سامانه بعد از 3 ماه فعالیت با شکایت 5 نفر فیلتر شد تا با حکم دادستانی پیامکهای زنده باد بهار پیامآور فعالیتهای حامیان دولت نباشد.
این گمانهزنیها ادامه داشت تا این که احمدینژاد در راهپیمایی 22 بهمن در پایان سخنان خود هنگامی که در ارتباط با حضرت ولی عصر(عج) سخن میگفت، سخنان خود را با تکرار سه باره زنده باد بهار به پایان رساند و اینگونه گفت: ای خدای بزرگ لطف و رحمت را به ملت ایران و همه ملتها مستدام بدار و تنها باقیمانده بهاران و همه عشق حضرت مهدی (عج) را به ما برسان. زنده باد بهار، زنده باد بهار، زنده باد بهار. ا
این اقدام رییس جمهور بلافاصله در همان روز با واکنشهای زیادی روبرو شد و برخی از رسانهها با همان ذهنیت قبلی عنوان کردند که احمدینژاد از تریبون عمومی راهپیمایی 22 بهمن برای مقاصد انتخاباتی و تبلیغات کاندیدای مورد نظر خود استفاده کرده است و انتقادهای تندی را متوجه رییسجمهور دانستند.
در روزهای بعد پس از این سخنان موضعگیریهای فعالان سیاسی در ارتباط با بحث زنده باد بهار شدت گرفت، به نحوی که برخی آن را همسو با مکتب ایرانی عنوان کردند و گفتند این شعار نیز دوام نخواهد داشت. عدهای نیز آن را در راستای سوء استفاده از احساسات مذهبی مردم دانستند و برخی رسانهها نیز گفتند، احمدینژاد با زیرکی قصد دارد اینگونه بیان کند که به دنبال تغییر و تحولات بزرگتر در جامعه ایران است و عدهای آن را بر خلاف فرمایشات رهبری و یک نوع فعالیت انتخاباتی زودرس قلمداد کردند و افرادی نیز سقف ادعا را تا آنجا رساندند که بیان کردند جریان انحرافی با این شعارها آمده است تا رهبری را از عرصه خارج کند.
برخی از رسانهها و تحلیلگران هم نوشتند «زنده باد بهار» یادآور پرسش معناداری است که محمود احمدینژاد چندی پیش در گفتوگوی ویژه خبری خود در رسانه ملی مطرح کرد، پرسشی که از تمایل دولت برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری 92 خبر میداد. گفتوگویی که در آن، مرتضی حیدری از محمود احمدی نژاد پرسید، سال 84 قول دادید اسامی مفسدان اقتصادی را که در جیبتان دارید اعلام میکنید و حالا که یک سال مانده به پایان دولتتان نمیخواهید این افراد را معرفی کنید؟! رییس جمهور در پاسخ گفت: از کجا می دانید که یک سال به آخر دولت مانده؟
در پی این موضوع بود که در روز چهارشنبه 25 بهمن ماه در حاشیه جلسه هیات دولت یکی از سوالات محوری از رییسجمهور و همچنین مشایی از سوی خبرنگاران توضیح در ارتباط با شعار زنده باد بهار بود به نحوی که وقتی خبرنگاران به احمدینژاد گفتند عدهای میگویند که این شعار انتخاباتی شماست و انتقادهایی به شما در ارتباط با مطرح کردن آن در تریبون راهپیمایی 22 بهمن وارد شده است، در توضیح آن با طرح این پرسش که آیا همه چیز در کشور انتخاباتی است؟ ادامه داد: من در مورد امام زمان (عج) صحبت کردم، حال شما میخواهید بگویید زنده باد پاییز.
بررسی سخنرانیهای رئیس جمهور در دولت دهم نشان میدهد که احمدینژاد تاکنون دست کم 180 بار واژه بهار را استفاده کرده است.
اسفندیار رحیممشایی نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه منظور رییسجمهور از به کار بردن این جمله امام زمان (عج) است و این یک چیز روشنی است، همانگونه که در مورد ایشان آمده است السلامعیلک یا ربیعالانام.
اشاره مشایی به لقب امام زمان(عج) بود که او را ربیعالانام «بهار جانها» و نضرةالایام «سرسبزی دوران» خواندهاند.
وی در پاسخ به این سوال که برخی میگویند این شعار تبلیغات انتخاباتی شماست، گفت: تبلیغات انتخاباتی چه چیزی هست؟
در عین حال باید دانست داشتن موتو "MOTTO" یا شعار سازمانی امری رایج در ادبیات سیاسی و چشمانداز استراتژیک نهادها و حتی مجامع است. بسیاری از دولتها و ذیل آن سازمانها و نهادها معمولا برای خود شعار سازمانی انتخاب میکنند و این کار فینفسه امری مضمومی نیست و حتی اقدامی هوشمند ارزیابی میشودد. موتو "MOTTO" در واقع شامل آرمانها، اهداف و برنامهها میشود و مسئله اساسی اینجاست که آیا تکرار این شعار به منزله تبدیل آن به موتو ی دولت است؟
فارغ از این بحثها و گفتوگوها و اینکه رییسجمهور عبارت «زنده باد بهار» را برای اولین بار در پنجم مهرماه 1391 در پایان سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در هنگام سخن گفتن از ظهور مطرح کرده، ولی به نظر میرسد در کشوری که کوچکترین حرکت از سوی فعالان سیاسی به عنوان یک حرکت انتخاباتی قلمداد میشود، این امر عجیبی نیست که از یک عبارت که در ارتباط با امام زمان(عج) نیز هست، چنین برداشتی صورت بگیرد و گرچه ممکن است برخی نیز با زیرکی و هوشیاری بخواهند از این مضامین نیز به عنوان یک شعار فراگیر حتی برای انتخابات از آن استفاده کنند. منبع:ایسنا