به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به آلماتی، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان امروز (چهارشنبه) پس از پایان دو دور مذاکره با نمایندگان 1+5 و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشستی خبری به تشریح برخی از توافقات حاصله پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
پیشنهاد 1+5 برای برداشتن گامهای ملموس در راستای اعتمادسازی در شش ماه آینده
وی ضمن قدردانی از دولت قزاقستان برای میزبانی مذاکرات و قدردانی از ملت قزاقستان و شخص نظربایف برای توجه ویژه به این گفتوگوها گفت: ایران شش ماه پیش در مسکو طرح جامعی را برای گفتوگوها اعلام کرد، این طرح 5 محور برای همکاریها داشت و قرار شد این طرح بررسی و به ما پاسخ داده شود.
جلیلی افزود: روز گذشته طرف مقابل در پاسخ به پیشنهادات و طرح ایران، پیشنهاداتی را ارائه کرد که ناظر بر برخی محورهای طرح پیشنهادی ایران بود.
وی گفت: برخی نکات در این پاسخ نسبت به قبل واقع بینانهتر بود و سعی شده بود که در برخی موارد به دیدگاههای ایران نزدیک شود که این را مثبت تلقی میکنیم. اگرچه تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: 1+5 پیشنهاد کرد گامهای ملموسی برای شش ماه آینده و در جهت اعتمادسازی برداشته شود و پیشنهاداتی در این زمینه ارائه شد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: تأکید ایران بر متوازن و هم زمان بودن گامها بود و اینکه پیشنهادات نباید نافی حقوق ایران باشد.
وی افزود: قرار شد در تاریخ 27 و 28 اسفند جلسه کارشناسی در شهر استانبول و 16 فروردین جلسه سیاسی با 1+5 مجددا در آلماتی برگزار شود.
جلیلی خاطرنشان کرد: این گفتوگوها را گامی مثبت میدانیم که میتواند با رویکردی سازنده و برداشته شدن گامهای متقابل تکمیل شود.
5+1 درخواستی برای تعطیلی سایت فردو نداشته است
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه پیشرفتهای فنی ایران در موضوع هستهای و مقاومت کشورمان در قبال تحریمهای اعمال شده چه اثری بر روند مذاکرات داشته است؟ گفت: ایران به عنوان عضو فعال آژانس در چارچوب ان پی تی و آژانس فعالیت خود را ادامه میدهد.
در این زمینه ظرفیتهای علمی کشور پیشرفتهای خوبی را رقم زده و ما امروز در بخشهای مختلف با اتکا به ظرفیتهای بومی توانستهایم موفقیتهای خوبی داشته باشیم که به شکل تصاعدی ادامه دارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات با توجه به وجود عناصر تندرو در آمریکا افزود: روندی که در 8 ماه گذشته از پیشرفت علی رغم فشارهای زیادی که علیه ملت ایران به کار بردهاند شاهد بودهایم منجر به نتایج خوبی شده است که برای آنها نیز قابل توجه میباشد.
جلیلی به برگزاری نشست کشورهای عدم تعهد در شهریورماه سال جاری در تهران اشاره کرد که در آن نمایندگان و مقامات بیش از 120 کشور جهان حضور داشتند و یادآور شد: ایران به عنوان ریاست جنبش حقوق هستهای خود را در این اجلاس اعلام کرده که مورد قبول شرکت کنندگان نیز قرار گرفت.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفتهای ایران در عرصههای مختلف گفت: آنها در سال 2012 اذعان کردند که ایران بالاترین رشد علمی را داشته و در سال گذشته صادرات غیرنفتی و تولیدات گوناگون ایران رشد چشمگیری داشته است.بورس ایران در سال گذشته 62 درصد رشد داشته که نشان میدهد فشارهای اقتصادی که علیه ملت مان اعمال میکنند نتیجهای نداشته است.
جلیلی خاطرنشان کرد: همچنین مردم در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با نشاطتر و محکم تر حمایت و پشتیبانی خود را اعلام کردند که این مجموعه شرایط نشان میدهد آنها باید به راهبرد جدیدی فکر کنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به این سؤال که ایران پس از 8 ماه چگونه توانسته نظر 1+5 را تغییر دهد و برای ادامه این روند چه لوازمی نیاز است؟ اظهار داشت: اگر ارزیابی از عملکرد 8 ماهه گذشته داشته باشند، به آنها کمک خواهد کرد که به سمت راهبرد صحیح بروند. البته پیشنهاد آنها در آلماتی واقع بینانهتر به نظر میرسید که به نظر می رسد آنها به این نتیجه رسیدهاند که باید واقع بینانهتر رفتار کنند.
جلیلی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص احتمال تعطیلی سایت فردو نیز گفت: این سایت یک سایت قانونی و شناخته شده برای آژانس است که زیر نظر آژانس فعالیت خود را ادامه میدهد و بسته شدن آن هیچ توجیهی نداشته و چنین درخواستی را آنها نداشتهاند.
وی در خصوص تاثیر توافقات ایران با 1+5 در مذاکرات فنی آژانس نیز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران فعالترین عضو آژانس بوده و بیشترین همکاری را با این نهاد دارد زیرا ما از رفتار خود مطمئنیم و مشکلی با شفاف سازی نداریم اما اگر این همکاریها فراتر باشد باید در چارچوب هایی باشد که این چارچوبها باید شکل بگیرد و ما آنها را مطرح کردهایم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ سؤال دیگری در خصوص توقف غنی سازی 20 درصد اظهار داشت: آنها به پیشنهاد مسکو که ایران ارائه داد نزدیکتر شدهاند اما موضوع همکاری میتواند کمک کننده باشد و آنها به این نتیجه رسیدهاند که باید گامهای واقعبینانهتری را برای نزدیکی به ایران بردارند.
استفاده از ابزار فشار برای موفقیت گفتوگوها قطعاً بینتیجه است
جلیلی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همیشه از گفتوگوها استقبال کرده و همواره گفتهایم که آنچه میتواند برای موفقیت همکاریها مفید باشد، این است که طرفین با راهبرد، سریع و صحیح وارد گفتوگو شوند.
وی افزود: بارها گفتهایم که گفتوگو باید برای همکاری باشد. راهبردهایی از جمله استفاده از ابزار فشار برای موفقیت گفتوگوها حتما بینتیجه است و بیجواب خواهد بود.
جلیلی اظهار داشت: کسانی که مدعی بودند تحریمهای فلج کننده را بر ملت ما تحمیل کردهاند و در این هشت ماه به زعم خود بیشترین فشارها را علیه ملت ما اعمال کردند، شاهدند که این فشارها و رفتارها برای آنها نتیجهای نداشته است. آنها باید این واقعیت را درک کنند که بهترین راه تصحیح این راهبرد و ورود به مسیر جدید است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره اینکه ایران در چه شرایطی غنی سازی 20 درصد را متوقف میکند؟ خاطرنشان کرد: هر پیشنهادی برای همکاری، شفاف سازی و اعتمادسازی باید بر مبنای پذیرفته شدن حقوق جمهوری اسلامی ایران و حق هستهای آن از جمله غنی سازی اورانیوم باشد و موضوعات در این چارچوب، میتواند مورد گفتوگو قرار گیرد.
جلیلی با بیان اینکه سه سال پیش در مذاکرات ژنو 2 مطرح کردیم که برای رآکتور تحقیقاتی تهران نیازمند سوخت 20 درصد هستیم، اظهار داشت: متأسفانه آنها پاسخ مناسبی ندادند و ما خود اقدام به تولید سوخت کردیم.
وی تصریح کرد: تولید سوخت 20 درصد برای تأمین نیازهایمان حق مسلم ماست که براساس معاهده ان پی تی به ما داده شده است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: اینکه برای تأمین نیازهایمان میتوانیم همکاری کنیم، میتواند در گفتوگوها مورد بحث قرار گیرد اما باید اعتماد ملت ایران جلب و رفتارهای خصمانه و در مقابله با ملت ایران کنار گذاشته شود.
خبرنگاری با بیان اینکه رژیم صهیونیستی عنوان کرده که با 1+5 در تماس نزدیک است نظر جلیلی را جویا شد که وی در این باره گفت: توصیه ما به 1+5 این است که هزینه دیگران را نپردازند. برخی میخواهند با هزینه بعضی از اعضای 1+5 یا مجموعه آنها، اهداف خود را دنبال کنند.
مذاکره کننده ارشد ایران رژیم صهیونیستی را متهم در زمینه سلاحهای هستهای خواند و تصریح کرد: جامعه جهانی باید عزم جدی برای رسیدگی به اتهامات این رژیم داشته باشد. این رژیم علیرغم اتهامی که متوجه آن است اذعان نیز کرده که به شکل غیرقانونی به این سلاحها دست یافته است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مجامع بینالمللی باید این اتهامات را بررسی و پیگیری کنند که چه کسی این سلاحها را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده است.
وی به 1+5 توصیه کرد که اجازه ندهند این رژیم برای اهداف نامشروع خود از آنها استفاده کند.
همواره گفتهایم که راه حل سوریه دموکراسی است
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در ادامه نشست خبری در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: اینکه 1+5 در این 8 ماه به این نتیجه رسیدند که باید اعتماد ملت ایران را جلب کنند، مثبت بود.
وی افزود: آنها باید رفتارهایی داشته باشند که اعتماد ملت ما را جلب کنند که تحریمها یکی از این موارد است.
جلیلی با بیان اینکه میتوان در این مسیر گامهای کوچکی برداشت، خاطرنشان کرد: 1+5 به گامهایی اشاره کردند که ما گفتیم باید متوازن باشد. نفس ورود آنها به مسئله رفع تحریمها گام مثبتی است که البته باید با توازن همراه باشد.
وی با اشاره به نشست کارشناسی که قرار است در اواخر سال جاری در استانبول برگزار شود، افزود: این نشست برای این است که مشخص شود این گامها چگونه میتواند متوازن شود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوال دیگری خاطرنشان کرد: ما در نشست استانبول، بغداد و مسکو پیشنهاد کردیم که به بحثهای غیر هستهای نیز بپردازیم از جمله گفتوگو برای همکاری در خصوص مسائل منطقهای که یکی از پیشنهادات بحث سوریه و بحرین بود.
وی ادامه داد: در گفتوگوهای استانبول اعلام کردیم مسیری که برخی کشورها و قدرتها در سوریه دنبال میکند غیر دموکراسی و غلط است و مجال را برای فعالیتهای تروریستی فراهم میکند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: متاسفانه شاهد بودیم که برخی کشورها همان مسیر را دنبال کردند و از تروریسم ارسال سلاح به داخل سوریه و... حمایت به عمل آوردند. ما همواره اعلام کردهایم که راه حل سوریه یک کلمه بیشتر نیست و آن «دموکراسی» است. همه باید به سازوکارهای دموکراتیک تن داده و زمینه را فراهم کند تا مردم سوریه در سازوکاری داخلی و با برگزاری انتخابات آنچه را که میخواهند انتخاب کنند که متاسفانه برخی خلاف این مسیر را رفتند.
وی با بیان اینکه آنها امروز به این نتیجه رسیدهاند که این مسیر غلط بوده، خاطرنشان کرد: واقعیت میدان و صحنه سوریه به آنها نشان داد که آنچه ایران میگفته، درست بوده است.
جلیلی در پاسخ به سؤالی به رئوس پیشنهاد ایران در نشست مسکو اشاره کرد و افزود: مهمترین محور آن حق غنیسازی بود. ما در نشست آلماتی سازوکار اجرایی شدن آن پیشنهادات را ارائه دادیم.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار بیبیسی بار دیگر بر حق جمهوری اسلامی در انجام غنیسازی تصریح کرد و افزود: حق غنیسازی برای همه اعضای ان پی تی پذیرفته شده و شناخته شده است و آن را حق خود میدانیم و برای نیازهای خود اعمال میکنیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: هر آنچه نیاز داشته باشیم اعمال میکنیم چه 5 درصد و چه 20 درصد. ما باید نیاز خود را برطرف کنیم.
وی گفت: اعمال حق ما مبتنی بر نیازهای ماست و مادامی که نیاز داشته باشیم آن حق را اعمال میکنیم.