به گزارش نما به نقل از فارس، سیزدهمین اجلاس رسمی خبرگان رهبری در دوره چهارم 15 تا 17 اسفند ماه سال جاری برگزار خواهد شد. مجلس خبرگان رهبری به تعبیر مقام معظم رهبری «صندوق ذخیره معنوی نظام اسلامی» است. اهمیت اجلاس سیزدهم دور چهارم، نشریه آدینه تهران را بر آن داشت تا گفتوگویی صمیمانه را با حضرت آیتالله سید احمد خاتمی در رابطه با اهمیت و نقش متعالی این نهاد مقدس داشته باشد.
آنچه در پی میآید مشروح این گفتوگو است:
* با توجه به اینکه در آستانه سیزدهمین اجلاس دوره چهارم مجلس خبرگان نیز میباشیم، در صورت امکان از کم و کیف و چگونگی برگزاری این اجلاس و همچنین نقش و جایگاه مجلس خبرگان برای خوانندگان ما نکاتی را مطرح بفرمایید؟
سیزدهمین اجلاس رسمی دوره چهارم مجلس خبرگان از روز سهشنبه 15 تا 17 اسفندماه در محل سابق مجلس شورای اسلامی در تهران برگزار خواهد شد و روز پنجشنبه هم اعضای مجلس خبرگان رهبری با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار خواهند داشت و نهایتا زیارت مرقد مطهر حضرت امام (ره ) نیز در برنامههای این دوره از اجلاس مجلس خبرگان خواهد بود. هر چند برنامههای مربوطه توسط رسانههای مختلف اعلام شده است، لیکن بنده لازم میدانم که چند نکته را عرض نمایم.
نکته اول آنکه امام راحل در رابطه با اهمیت این نهاد اساسی فرمودند که مجلس خبرگان تقویت رهبری است و علاوه بر این دو وظیفه اساسی نیز در قانون اساسی به عهده این نهاد گذاشته شده است که یکی تعیین رهبر هنگام وجود خلا در این حوزه میباشد و دیگری مراقبت بر آنکه رهبر واجد شرایط بماند که گاه از این مسئله به نظارت تعبیر میشود. در واقع آنچه از روح قانون استنباط میشود آن است که مجلس خبرگان پشتوانه قوی و نیرومند نهاد رهبری است. در واقع انجام صحیح و بهینه این وظیفه و مسئولیت خطیر باعث آن میشود تا در این عرصه اولا خلا ای ایجاد نشود و ثانیا مهم ترین و کلیدی ترین رکن نظام یعنی رهبری دچار آسیب نشود.
مجلس خبرگان رهبری متشکل از حدود 85 چهره دین شناس و مجتهد است که با انتخاب مردم به مجلس خبرگان رهبری راه پیدا مینمایند و به نظر میرسد که نهادی اینچنینی در دنیا بی سابقه باشد. البته اگرچه حدود بیست مجلس مشابه مجلس خبرگان رهبری در دنیا وجود دارد لیکن مجلس خبرگان رهبری که 85 نفر مجتهد توسط مردم انتخاب شوند در دنیا بی سابقه و منحصر به فرد است.
نکته دومی که میبایست به آن اشاره شود آن است که که ظرفیت مجلس خبرگان رهبری بیش از چیزی است که در قانون اساسی به آن اشاره شده و اگر از این ظرفیت درست استفاده شود، این نهاد میتواند از جمله نهادهای کاملا موثر در کشور باشد. مقام معظم رهبری نیز یک بار به خبرگان توصیه کردند که شما بیش از آنکه بیانیه صادر نمایید، قطعنامه داشته باشید. اگر در جایی فقدانی وجود دارد قاطعانه درخواست اصلاح داشته باشید و اگر جایی هم کار درستی انجام میشود از این کار درست نیز قاطعانه حمایت نمایید.
نکته سومی را که باید مورد اشاره قرار داد آن است که اگرچه اکثر اعضای مجلس خبرگان به لحاظ سنی بالای 60 سال سن دارند ولی بنده به عنوان عضو این مجلس عرض میکنم که این اعضاء بسیار دقیق، بسیار هوشمندانه و با انگیزه در مجلس خبرگان حاضر میشوند. این امر را میتوان در دقتی که این اعضای محترم در آراء خود دارند مشاهده کرد. به هر حال مجلس خبرگان رهبری به عنوان یک سرمایه در نظام اسلامی مطرح است و همین جا لازم است سلام و درودی نیز به روح بلند امام عظیم الشان(ره) داشته باشیم که این تدبیرهای لازم را در رابطه با رهبری تدارک دیدند. مجلس خبرگان رهبری یکبار انتخاب رهبر کردند و آن انتخاب مقام معظم رهبری در 14 خرداد 1368 بود. این انتخاب به جد انتخابی درست و به جا بود و هر روز که از این انتخاب میگذرد درستی این انتخاب بیشتر مشخص و آشکار میشود و از این بابت ما باید شاکر خداوند باشیم. رهبر معظم انقلاب،راهش راه امام(ره)، اخلاصش اخلاص امام و بینش ایشان نیز بینش امام است. نهایتا این نکته را نیز باید بگویم که تفسیر درست خط امام(ره) را فقط و فقط باید از مقام معظم رهبری گرفت. دنیا نیز به هوشمندی و درایت مقام معظم رهبری همواره اعتراف داشته است.
البته برخی تبیین فضائل ارزشمند مقام معظم رهبری را به ناحق و نادرست تملق مینامند که این افراد یا نسبت به ولایت کینه و حسادت دارند و یا جایگاه تملق را نمیشناسند. در این رابطه نیز امیر مومنان حضرت علی (ع) فرمودند که تعریف بیش از حد تملق است و کم گذاشتن از آنچه که باید گفته شود یا ناتوانی است یا حسادت است.
* حضرتعالی در سخنان و مصاحبههای گذشته خود بر محوریت و نقش فرهنگ در سیزدهمین اجلاس دوره چهارم مجلس خبرگان تاکید داشتید، در صورت امکان این بحث را بیشتر تبیین بفرمایید؟
باید بگویم که از جمله نهادهای فرهنگ ساز در کشور صدا و سیما به ویژه سیمای جمهوری اسلامی است و در این رابطه نیز امام ( ره ) تلویزیون را دانشگاهی بزرگ نامیدند. بنده نیز معتقدم که اگر ما بتوانیم از این رسانه استفاده کیفی بیشتری داشته باشیم میتواند بسیار موثر باشد.
آنچه مشخص است آن است که امروزه رسانه از نظر کمی رشد داشته و از جهت کیفی هم در برخی عرصهها به خصوص در عرصه مسائل سیاسی و تحلیل سیاسی موفق بوده است و همگان نیز معتقدند که در این حوزه سیمای جمهوری اسلامی نمره خوبی دارد. اما مسالهای که باید به آن پرداخته شود آن است که باید بین جایگاه کنونی تلویزیون و جایگاهی که باید این رسانه داشته باشد تفاوت قائل شد. لذا یقینا نظرات اعضای مجلس خبرگان رهبری میتواند در این حوزه بسیار راهگشا و تاثیرگذار باشد و بنابراین بخشی از مسائل مطرح شده در این اجلاس مسائل فرهنگی خواهد بود.
* آیا در این دور از اجلاس مجلس خبرگان مسئله سبک زندگی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت؟
سبک زندگی یک پروژه بسیار بزرگی است. اینکه مجلس خبرگان رهبری به صورت کامل وارد جزئیات این امر شود طبیعتا با توجه برگزاری انتخابات هیات رئیسه و اعضای کمیسیونها که بخش زیادی از وقت را خواهد گرفت، فرصت لازم را پیدا نمیکند. لیکن به لحاظ پیگیری، مجلس خبرگان بر مسئله سبک زندگی تاکید خواهد داشت.
* جنابعالی در بخشی از سخنان خود به برگزاری انتخابات هیات رئیسه در این دور از اجلاس مجلس خبرگان اشاره داشتید، در حال حاضر گمانه زنی هایی مبنی بر رقابتی تر شدن فضای این انتخابات از طرف برخی شخصیتها شده است، در این رابطه نظر خودتان را بفرمایید؟
منافاتی بین همدلی و رقابت وجود ندارد. انتخابات یعنی رقابت و رفاقت . این دو با هم هستند. نباید بگوییم وقتی رقابت میشود رفاقت و همدلی میرود. نه چنین چیزی نیست. آنچه مهم است در واقع پایبندی به قواعد رقابتهاست. قاعده رقابت این است که زمان رقابت، رقابت و هنگامی که رقابت به پایان رسید، رفاقت ایجاد و برقرار شود. این کاملا در مجلس خبرگان عملی شده است. بنابراین به صراحت عرض میکنم در انتخابات هم رقابت پرشور و هم رفاقت وجود دارد.