رئیس سازمان بازرسی در گفتوگوی تفصیلی با فارس خبر داد
کشف شبکه انتقال ارز به خارج از کشور در سال ۹۱
به گزارش نما به نقل از فارس، حجت الاسلام مصطفی پور محمدی که پیش از این در وزارت کشور عهدهدار مقام وزارت بود، اکنون قریب به 4 سال است که در سازمان بازرسی کشور فعالیت میکند.
بررسی عملکرد سازمان بازرسی کشور در سال 91 موضوع گفتوگو با حجت الاسلام پور محمدی است.
عملکرد خود در سازمان بازرسی کل کشور را چگونه ارزیابی میکنید و چه نمرهای به عملکرد کاری خود میدهید؟
باید در مورد نمره دادن مطلبی را ذکر کنم، نمره باید به طور نسبی محاسبه گردد گاهی من هم به خودم و هم به دیگران نمره خوبی میدهم که این شیوه محاسبه تفاوت را نشان نمیدهد اما گاهی من به خود نمره متوسط میدهم و به دیگران نمره خوب که اگر اینگونه محاسبه کنید نتیجه بخش خواهد بود.
بسیاری از اوقات از ما میخواهند که به عملکرد خود نمره دهیم و ما هم سعی میکنیم که در کمال انصاف و بدون بذل و بخشش این کار را انجام دهیم تا دیگران هم بتوانند بر اساس نمرهای که به خود دادهایم در مورد ما قضاوت کنند.
من در مقایسه با دستگاههای دیگر عملکرد سازمان بازرسی را بسیار موفق ارزیابی میکنم و نمره بالایی به آن میدهم این نمره با توجه به نیروی انسانی، بودجه، امکانات، اختیارات و موانع بر سر راه سازمان بازرسی است.
سازمان بازرسی تا حدود زیادی تلاش موفق، تأثیرگذار و قابل توجه داشته و این نمره نسبی و در مقایسه با سایر دستگاهها است اما اگر دادن نمره به عنوان سازمان بازرسی و توقعات خود من از مجموعه و همکارانم با همین امکانات باشد موضوع متفاوت میشود چرا که من در این زمینه سختگیر هستم.
سختگیر یا بداخلاق؟
سختگیر، چرا که به راحتی نمره نمیدهم البته با همکارانم دوست هستم اما سعی میکنم جدی برخورد کنم و چون خودم در کارها زیاد دوندگی دارم و کار میکنم تمام مجموعه هم باید با من همراه باشند و من هر موفقیتی را که در مجموعه شاهد آن هستید در گرو همراهی جمعی میدانم و تاکنون هم این منطق را منطقی موفق دانسته و آن را تعقیب کردهام.
من مسامحه تشکیلاتی را قبول ندارم، بیانضباطیها، بیبرنامگیها و هرج و مرج را سهم مهلکی برای نظام میدانم که متأسفانه این موارد جزء بیماریهایی است که نظام اداری ما گرفتار آن شده، از این منظر افقهای بالاتری را برای خود و مجموعهام در نظر دارم که با آن فاصله دارد.
در حوزه کاری خود در دو سال گذشته مهمترین موردی را که بررسی کرده و آن را به سرانجام رساندهاید چه بود و یا به عبارت دیگر در چه پروندهای به سرعت وارد شدهاید، اثرگذار بودهاید و توانستهاید مانع فساد شوید؟
چند پروژه در ارتباط با انتقال ارز به خارج از کشور بود که رقم بزرگی را به خود اختصاص داده بود ما این موضوع را مدیریت کردیم و اجازه خروج ارز از کشور را ندادیم.
از چه ناحیهای؟
عدهای تسهیلاتی را به عنوان خدمات مهندسی از بانکها گرفته بودند اما در واقع این چنین نبود و تلاش داشتند ارز ارزان با بهره پایین و تسهیلات خوب و با ضمانتهای بسیار کم را از کشور خارج کنند.
این موضوع در چه برهه زمانی بود؟
حدود یک سال و نیم پیش
آیا برای این تخلف از رانت دولتی هم استفاده شده بود؟
نه، در سطح برجسته و بالایی نبود و بیشتر سندسازی های حرفهای صورت گرفته بود.
چگونه این موضوع را کشف کردید؟
از یک شعبه بانک گزارش و سرنخی به ما رسید که این عملیات غیر متعارف بود و سبب شد همکاران ما وارد شوند و جلوی آن را بگیرند، چند مجموعه زمین در قطعات چند هزار هکتاری که داشت از منابع طبیعی و اراضی ملی به شکلی خارج میشد و در تصرف افراد و یا مجموعههایی که صلاحیت نداشتند قرار میگرفت، چند بانک در آستانه تأسیس بود که طبق ضوابط شکل نگرفته بود و بدون شک میتوانست نظام پولی ما را بیشتر تحت فشار قرار دهد که پیگیریهای
من از هر دستگاهی که رفتم و افرادی که من را کنار گذاشتند زمان نشان داد که حق با من بود و طرفهای من مقبولیت اجتماعی خود را با گذشت زمان از دست دادهاند
زیادی از بانک مرکزی داشتیم تا مانع راهاندازی این صندوقها و مؤسسات اعتباری شویم که تلاش داشتند در نظام پولی - مالی کشور دستاندازی کنند.
آیا موفق شدید؟
بله، بخش زیادی را پیگیری کردیم و با آنها برخورد داشتیم در حال حاضر بانک مرکزی هم تلاش جدی در این زمینه دارد، ساماندهی پرونده بیمه یک نظمی را به فضای بیمه بازگرداند که از اهمیت ویژهای برخوردار بود البته این پرونده هنوز در دادگاه مطرح است اما تبعات آن برطرف شده، پرونده فساد 3 هزار میلیاردی که کار سنگینی روی آن صورت گرفت و روی همین مسئله بسیاری از کاستیها و آسیبهای نظام بانکی را تعقیب کردیم.
اولین جایی که پرونده فساد سه هزار میلیاردی را کشف کرد کجا بود؟
من قبلا در این زمینه توضیح دادم.
درست است اما نکتهای که وجود دارد این است که نیروی انتظامی مدعی هستند که اولین بار آنها موضوع را کشف کردند.
این طور نیست، نیروی انتظامی در جریان نبوده و فقط دولت و وزارت اطلاعات مطلع بودند.
احمدی مقدم، گفته بود که ما یک سال و نیم قبل این موضوع را فهمیدیم و آگاهی هم گزارش داده، از سوی دیگر کمیسیون اصل 90 مدعی است که اولین بار موضوع را آنها کشف کردند.
صحبتهای دوستان پیرامون فهمیدن ماجرا است اما اینکه بفهمند این مجموعه تخلف داشته یا نه واقعیت ندارد در خصوص این پرونده بیشتر از همه سازمان ما درگیر بوده، قبلا هم توضیح دادم که 2 الی 3 اخذ وام ارزی و ریالی داشتند که ما پیگیری کردیم و دیدیم که طبق ضوابط عمل نشده و این موضوع را به بانک گزارش دادیم.
همان گزارش را به مجلس و کمیسیون اصل 90 ارسال کردیم و موضوع را پیگیری کردند که این قدم اول است. دو رشوه با رقمهای کوچک بود، جلوی فعالیت بانک آریا را گرفتیم، بانک پرونده بسیار بزرگی داشت و اصلیترین اقدامی که در پرونده فساد3 هزار میلیاردی صورت گرفت جلوگیری از تأسیس این بانک بود که این شبکه را زمینگر کرد اما در مورد ال سیهای جعلی که به فساد سه هزار میلیاردی معروف شد ابتدا بازرسی بانک صادرات این موضوع را کشف کرد و به اداره اطلاعات و دادستانی گزارش داد و سپس گزارش برای ما ارسال شد و از آنجایی که ما سوابق این شبکه را داشتیم به سرعت روی این شبکه مسلط شدیم و کارهای بعدی را با همکاری دوستان انجام دادیم.
برادر مهآفرید خسروی در مصاحبهای ادعا داشت که مبلغ پرونده فساد بیشتر از 1800 میلیارد تومان نبوده و در کل خود را کارآفرین جلوه داده است.
بخش اول السی که از دو سال قبل شروع شد حدود 1000 میلیارد تومان بود که از آن رقم بخش زیادی در اقساط پرداخت شده بود، قسط دوم 1800 میلیارد تومان بود که تا زمان دستگیری پرداخت نکرده بودند و در واقع در این مقطع بدهی باقیمانده آنها 1800 میلیارد تومان بوده است ولی عملیات تخلف و تولید ال سی جدید 2800 میلیارد تومان بوده است، اینها کارآفرین بودند بله، اینها از ابتدا هم در کار صنعتی بودند اما با گرفتن این وامها وارد کارهای بزرگتری شدند و با بخش زیادی از وامها و تسهیلات دریافتی را به شیوههای ناصحیح اخذ کرده بودند.
نکتهای که در دادگاه مهآفرید مطرح شد و در کیفر خواست او هم وجود داشت حضور یک فرد نفوذی از وزارت اطلاعات و ارتباط وی با این دو برادر بوده که آنها را از روند دستگیری مطلع کرده است آیا با توجه به سابقه امنیتی که شما داشتید چنین موضوع در عالم واقع امکانپذیر است؟
نه، من این موضوع را بیشتر ساختگی میدانم اما مسئولین مربوطه باید خودشان در این زمین توضیح دهند، من در جزئیات این موضوع نیتسم.
آیا شما در کشف پرونده سه هزار میلیاردی، تنها از امکانات سازمان بازرسی استفاده کردید یا همکاران و دوستان تان در وزارت اطلاعات هم به شما کمکهای ویژهای کردند؟
معمولا در وزارت اطلاعات حیطهبندی وجود دارد و اگر از طرف ما به آنها کمک نشود از آن طرف چندان کمکی صورت نمیگیرد، این فرهنگ کاری وزارت اطلاعات است و در حوزه امنیتی عرف است و چون من قبلا در این حوزه کار میکردم این فرهنگ را میشناسم و تلاش میکنم بیشتر تبادل اطلاعات صورت گیرد بخصوص که در حال حاضر شورای دستگاه نظارتی هم بوجود آمده است.
در بحث پروندهها بیشتر نیروی انتظامی و آگاهی با ما همکاری داشتند و همراه با بازرسان ما موضوعات را پیگیری کردند.
آیا نیروهای وزارت اطلاعات کارشناستر از نیروهای آگاهی نیستند؟
نه، در موضوعات متفاوت است آنها در بخشهای پنهان حرفهایتر هستند و آگاهی در بخشهای روتین، به هرحال وزارت اطلاعات محدودیت دارد و خود پروندههای بسیار زیادی را برای پیگیری در دست دارد، ارتباط وزارت اطلاعات با بیرون مشکلتر است
سازمان بازرسی تا حدود زیادی تلاش موفق، تأثیرگذار و قابل توجه داشته و این نمره نسبی و در مقایسه با سایر دستگاهها است اما اگر دادن نمره به عنوان سازمان بازرسی و توقعات خود من از مجموعه و همکارانم با همین امکانات باشد موضوع متفاوت میشود چرا که من در این زمینه سختگیر هستم.
و نیروهای آن به راحتی نمیتوانند با بیرون ارتباط داشته باشند اما ارتباط آگاهی آشکارتر است و با ما راحتتر ارتباط برقرار میکند و به همین جهت همکاری آنها با ما بیشتر است.
سازمان بازرسی در پرونده بیمه چقدر نقش داشته است؟
سازمان بازرسی سرنخهایی را که دریافت میکرده مورد پیگیری قرار می داده، بیش از آنکه من وارد سازمان شوم سرنخها رسیده بود و زمانیکه من وارد شدم موضوع تعقیب شده و به نتایج خوبی رسیده بودند.
ظاهرا، ماجرای حضور احمدی نژاد در صحن مجلس و پخش فیلم توسط ایشان بار دیگر برای شما تکرار شده و اخیرا رحیمی با فرستادن پیکی اعلام کرده که اگر قضیه بیمه را پیگیری کنیم ماجرای 21 میلیارد وزارت کشور را علنی میکند.
آن موضوع که سند افتخار ما است.
در خصوص سبک و روش کار شما بحث دارند.
ما به فکر کارمندانمان بودهایم حالا اگر قرار باشد خدمت کردن به نوع دیگری تعبیر شود فرق دارد و معمولا قلب حقیقتها اینگونه است. اجازه بدهید من نسبت به خودم صحبت نکنم و اگر به وقتش کسی چیزی مطرح کرد و حرفهای بیربطی زد آن موقع ناچارم توضیحاتی را ارائه دهم.
اصل این موضوع صحت داشته است؟
به هر حال هر کسی که پروندهای داشته باشد به راههای گوناگونی متوسل میشود تا به شکلی پروندهاش را مختومه کند این موضوع نباید خیلی دور از ذهن باشد.
در دو، سه سال اخیر و در بحث مناقصات چه اقداماتی را انجام دادهاید؟
در این زمینه اقدامات خیلی گستردهای داشتیم و تقریبا میتوانیم بگوییم که در حال حاضر مناقصات کشور تحت نظارت است، ما سیستم سازی کردهایم و تمام دستگاهها را ملزم کردهایم که با اتصال به اینترنت اطلاعات مناقصات را به ما منتقل کنند، ما یا تشخیص میدهیم که نماینده ما حضور پیدا کند و یا از دور این فرآیند را کنترل میکنیم.
مراحل مختلف پیشرفت مناقصه باید ثبت و ملاحظه شود و تا حدود زیادی از اشکالات و تخلفات شکلی و قانونی جلوگیری کرده و در این زمینه به موفقیتهای زیادی رسیدهایم البته از لحاظ محتوایی و کار کارشناسی هم دستاوردهای قابل توجهی داشتهایم اما به میزان کار شکلی و قانونی موفق نبودهایم.
یکی از مسئولین اظهار داشته که چون در سه ماهه نخست سال 91 و با توجه به اینکه هنوز تحریم بانکها اجرایی نشده و از لحاظ ارزی مشکلی نداشتهایم خودروسازان سه برابر ظرفیت خود اقدام به تولید خودرو کردند و منتظر ماندهاند تا پس از افزایش قیمت دلار خودروها را به بازار عرضه کنند چرا سازمان بازرسی از این تخلف بیخبر بوده است.
اینطور نیست ما آمار دقیق تولید هر ماه را داریم و با کاهش تولید در ماههای اول روبرو بودهایم.
شاید آمار جعلی ارائه دادهاند.
بدون شک اطلاعات ما از آنها قویتر است ما بازرس مقیم داریم، یکی از دلایلی که خودروها بیرون نیامدهاند این است که قطعات کامل نبود وگرنه خودروسازان با بحران نقدینگی روبرو بوده و هستند و حتما مایل بودند خودروها را به بازار عرضه کنند تا مشکل نقدینگی را برطرف کنند. در هر مقطع قیمتها رشد طبیعی خود را داشت و در همان مقطع هم میتوانسند رشد کنند و مابقی را در مقطع بعدی عرضه کنند ضمن اینکه پر بودن انبارها از ماشین معمولا متعارف است اما اینکه هنوز برخی از خودروها عرضه نشده به دلیل کمبود قطعات است البته این به این معنا نیست که تخلفی صورت نگرفته اما ادعایی به این شکل نیز ادعای کاملی نیست.
دیوان عدالت اداری در آمار خود بیشترین شکایتها را از شهرداریها و دستگاههای دولتی میداند شما با توجه به بازرسیهایی که دارید منبع تخلف را کدام نهاد و یا سازمان معرفی میکنید؟
این موضوع ارتباط مستقیم با میزان فعالیت دستگاهها دارد و هر دستگاهی که فعالیت بیشتری داشته باشد و تعداد مراجعه کننده در آن بیشتر باشد شکایت بیشتری از آن میشود برای مثال زمانی که یک وزارتخانه اعلام گزینش میکند حجم زیادی به آنجا مراجعه میکنند و بدون شک بیشترین شکایت هم از آن وزارتخانه صورت میگیرد، شهرداریها هم به سبب اینکه بیشترین خدمات را ارائه میدهند معمولا بیشترین شکایتها از آنها میشود.
در دیوان عدالت اداری به دلیل بدهی دولت و تعهداتی که عمل نشده موج شکایت بیشتر است.
شما اظهار داشتهاید که هر کجا رفتهاید اخراج شدهاید آیا فکر میکنید که از سازمان بازرسی هم اخراج شوید؟
من از هر دستگاهی که رفتم و افرادی که من را کنار گذاشتند زمان نشان داد که حق با من بود و طرفهای من مقبولیت اجتماعی خود را با گذشت زمان از دست دادهاند البته خدا به من لطف کرد و من در دستگاه دیگری باز مشغول به کار شدم، دستگاههایی که من در آنها کار کردم به خاطر کار سیاسی من را کنار گذاشتند، زمانیکه در دادستانی مشغول به کار بودم کسانی که از جناج چپ در دادستانی کل کشور حاکم شدند من را برکنار کردند البته جامعه هم بعد از مدتی آنها را کنار زد.
در جریان دوم خرداد به دلیل گرایش سیاسی من را کنار زدند و الان رفتار 2 خرداد را کسی نمیپسندد.
در وزارت کشور علیرغم دوره مثبت کاری و مدیریت کلان ملی و رکوردهای خوبی که ثبت کردند باز برکنار شدم اما پس از مدتی همه حق را به من دادند امیدوارم در این مقطعی که هستم تفاهمی که
من رئیس اطلاعات خارجی بودم، ما برای حافظ اسد جزئیات داخل عراق را به طور کامل توضیح دادیم و این همه تسلط و اشراف برای وی غیرقابل باور بود با اینکه حافظ اسد جایگاه و ظرفیت توان ما را میشناخت.
داریم و اعتماد متقابل همچنان ادامه پیدا کند.
پس آیت الله آملی لاریجانی برای اینکه مقبولیت خود را از دست ندهد باید شما را در این سمت حفظ کند؟
نه، صحبت من به این معنا نیست شاید به خاطر شرایط پیش آمده به درخواست خود به جای دیگری بروم اما الزاما هر جابهجایی به معنای برکناری نیست البته در گفتوگوها و مصاحبههای گذشته شاید شوخی کردیم و خواستیم از خشکی برنامه کاسته شود.
چقدر تصور میکنید مردم شما را انتخاب کنند؟
اگر مردم بخواهند تحولی اساسی و چشمگیری را در کشور شاهد باشند ناچارند این تصمیم را بگیرند.
سال گذشته که با شما صحبت کردم در خصوص بحث ارتباط و نامهنگاری با اردوگاه اسرا و رساندن پیام به ابوترابی هر چه اصرار کردم روشی را فاش نکردید، آیا در این دوره محرمانه بودن اسناد پایان گرفته بود؟
من فکر میکنم میتوان تکنیکها را بیان کرد و اینکه چه اتفاقی افتاد که پارسال توضیح ندادم یادم نمیآید.
ضد جاسوسی وزارت اطلاعات معترض نشد که روش آنها را سوزاندهاید؟
نه، روشها در مقاطع مختلف تاریخی تغییر پیدا میکند اینها تکنیکهایی است که یک کار حجیم میبرد و حتی اگر طرف مقابل بداند که من چه کار کردهام نمیتواند به راحتی روش مورد نظر را پیاده کند توضیح آن ساده است اما اجرای آن سخت است آنقدر نامه زیاد است که اگر کسی بخواهد از این طریق نامه ارسال کنید باید اقدام به راهاندازی یک شبکه گسترده کند تا بتواند آنها را کنترل کند.
ویژگی مردم ما این است که از رازهای مگو لذت میبرند حالا برای اینکه مصاحبه ما از حالت خشکی خارج شود در زمان اطلاعات مهمترین کاری که کردید چه بوده است.
من داستان اسرا را که تعریف کردم چون مربوط به دوران جنگ بود خاص تلقی میشد ولی در مورد مسائل دیگر بسیاری از روشها مشابه و جاری است و دورههای انتشار و افشا باید طبق آن سیستم تعریف شود اما من داستان جالب دیگری را تعریف میکنم.
زمانیکه انتفاضه اول عراق رخ داد مردم عراق علیه صدام خیلی فعال شدند چرا که آمریکاییها آمده بودند و فضای پرواز بالا را ممنوع کرده بودند و به صدام اجازه پرواز نمیدادند و بسیاری از نیروهای وی را کشته و زخمی کردند.
نیروهای سپاه بدر و دیگران بالاخره به داخل عراق رفتند و فضای این کشور به هم ریخت، آمریکا مراکز مخابراتی و اداری مهم عراق را زد و از این زمان به بعد مردم شروع به انتفاضه کردند ما تمام این موضوعات را رصد میکردیم و تلاش داشتیم تا شبکه ارتباطی بخشهای انقلابیون را برقرار کنیم چرا که مخابرات داخلی عراق قطع شده بود.
ما با سیستم هایی خاص شبکه ارتباطی را برقرار کردیم و لحظه به لحظه وضعیت عراق را رصد میکردیم انقلابیون عراق که در نبرد با صدام بودند صحنه را به خوبی هدایت میکردند اما ناگهان آمریکا احساس خطر کرد و احساس کرد که صحنه از دستش خارج شده به همین جهت دست صدام را باز گذاشت و او شروع به قتل عام کرد و نجف را مورد حمله قرار داد. ما آن زمان همراه با مرحوم حبیبی به سوریه برای دیدار با حافظ اسد رفتیم.
در آن زمان سمت شما چه بود؟
من رئیس اطلاعات خارجی بودم، ما برای حافظ اسد جزئیات داخل عراق را به طور کامل توضیح دادیم و این همه تسلط و اشراف برای وی غیرقابل باور بود با اینکه حافظ اسد جایگاه و ظرفیت توان ما را میشناخت.
از آنجایی که سوریه دشمن قدیمی صدام بود از اینکه هم پیمان قدیمیاش ایران در عراق مجال بیشتری پیدا کند بسیار خرسند بود در همین ایام کشورهای مرتجع منطقه با ما برای مدیریت عراق وارد مذاکره شدند و وقتی چند دور مذاکره کردند حس کردند که صحنه دست ماست به همین جهت ناگهان عقبنشینی کردند از سوی دیگر آمریکا دست صدام را باز گذاشته بود و همین سبب توقف در انتفاضه شد که موجب شد کشتار جدی صورت گیرد و تلفات سنگینی رخ دهد و پس از آن هم انتفاضه دوم شکل گرفت.
اولویت اصلی شما در سازمان بازرسی و برای سال 92 چیست؟
ما تقریبا برنامههایمان را با همان سیاستی که امسال مورد تأکید رهبری بود نهایی کردیم، بحث کمک به سیستم اقتصادی، آسیبشناسی اقتصاد، کمک به تولید و ایجاد اشتغال، سرمایهگذاری، مبارزه با فساد و پیگیری دولت الکترونیک محوریترین اولویت ما در سال 92 است ضمن اینکه نهادینه کردن نظارت عمومی و مردمی هم جزء موضوعات اصلی ماست.
از 6 فروردین ماه برای تک تک پرسنل سازمان برنامه عملی داریم و همه میدانند که از تاریخ 6 فروردین به بعد باید کجا بروند.
آیا مرخصی نمی دهید؟
مرخصی میدهیم اما اگر حضور پیدا نکنند باید در روزهای آتی جبران عدم حضور خود را بکنند، ما برای هر کس یک ماه مرخصی زدیم و در طول سال 11 ماه کار مشخص میکنیم.
اگر وارد کارهای انتخاباتی شوید از سازمان بازرسی استعفا میدهید؟
بطور قانونی نیازی به استعفا نیست اما باید دید که آیا امکان حضورم وجود دارد یا خیر؟ چون زمان کوتاهی است شاید بتوانم برای مدتی مرخصی بگیرم.