پس از ناكام ماندن آلماتي 2 ، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت که در صورت پایبند نبودن غربی ها به موضوع هایی مانند کاهش تسلیحات هسته ای و به رسمیت شناختن حق مسلم هسته ای ایران ، خروج از ان.پی.تی ،از جمله گزینه های مورد نظر مجلس است.
علاء الدین بروجردی در گفت و گو با العالم در باره واكنش ايران به اقدامات احتمالي غرب مبني بر تشديد تحريم و احاله مساله هسته اي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد ؛ اظهار كرد:همه گزينه ها در مجلس شوراي اسلامي ايران روي ميز است.
وي گفت : قابل قبول نيست كه ايران به ان. پي. تي و مقررات آژانس احترام بگذارد، ولي آمريكا و غرب ، ان. پي. تي از جمله ماده 6 ( كاهش تسليحات هسته اي ) و ماده 4 (حق مسلّم هسته اي ايران) آن را نادیده بگیرند؛ لذا در اين صورت دليلي ندارد كه ايران عضو ان پي تي باشد و مجلس شوراي اسلامي مي تواند در اين امر بازنگري كند.
پيش از اين حسين شریعتمداری در سرمقاله كيهان در تاريخ ۲۲ آذر ۱۳۹۱ در پي گزارش آژانس نوشته بود: از مذاکرهای که حریف با نقض آشکار مفاد NPT و پادمان مربوطه، نتیجه آن را پیشاپیش اعلام کرده است چه انتظاری دارید؟! و چرا باید به این مذاکره تن داد؟! اگر خروج عزتمندانه از NPT را که مطابق ماده 10 معاهده یاد شده حق مسلم کشورمان است به مصلحت نمیدانید- که به مصلحت است- چرا نباید جغرافیای مذاکره را تغییر داد؟! مثلا؛ این که ادامه مذاکرات مشروط به آن باشد که آژانس، مفاد و بندهای غیرقانونی و باج خواهانه گزارش نوامبر را پس بگیرد.
همچنين برخي ديگر از اعضاي کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچون سردار كوثري نيز پيشتر اين موضوع را مطرح كرده بودند.
اين در حالي است كه علي رغم ساخت سلاح هسته توسط رژيم صهيونيستي كه سابقه مكرر حمله به ديگر كشورها را دارد و رسما ايران را تهديد مي كند، نه تنها هيچ فشاري براي پيوستن اسرائيل به NPT وجود ندارد؛ بلكه اوباما قبل از مذاكرات مواضع خود را با تلاويو هماهنگ مي كند.
اما بي شك خروج از NPT به معناي تغييري جدي در سياست هاي كلان خارجي كشور است و بايد پرسيد كه اين موضع گيري ها صرفا يك تحليل سياسي براي بيان موضع ايران در برابر طرف غربي است يا در تلاش براي زمينه افكار عمومي جهت تحقق خروج ايران از NPT است؟