به گزارش نما به نقل از عیارآنلاین، اگرچه عرضه مسکن طی این سالها افزایش یافته است اما هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار همچنان در حدود ۳۱ درصد است. علت اصلی این مشکل به رویکرد برنامهریزی در این بخش بر می گردد. بهواقع نگاه برنامهریزان به مسکن به عنوان یک کالای سرمایهای بوده است و نه مصرفی. نتیجه چنین سیاستی طی ادوار گذشته این شده است که با ورود سرمایهها به این بخش، تنها بخش اندکی صرف ساخت و ساز آن هم بیشتر در مناطق پیشران کلانشهرها شده و عمدة آن بهصورت سفته بازی بروز کرده است. گران شدن مسکن بیش از تورم عمومی نیز طبیعت چنین سیاستی است. البته در انتهای دولت نهم و دهم سیاستهای ترکیبی (حمایت همزمان از عرضه و تقاضای مصرفی در برنامه مسکن مهر) در دستور کار قرار گرفت و عرضه مسکن در حالی اتفاق افتاد که دیگر متأثر از ورود سرمایههای سفته بازی در این بخش نبود و حتی متوسط شاخص بهای مسکن در شهرها طی سه سال گذشته همواره کمتر از تورم عمومی کشور بوده است.
تامین مسکن
در این گزارش مواضع نامزدهای انتخاباتی در موضوع مسکن از مهرماه ۱۳۹۱ تا ۲۹ فروردین ۹۲ به ترتیب حروف الفبا بررسی میشود.
آلاسحاق(۲ موضع):
چکیده: آل اسحاق در اظهار نظری با بیان اینکه خرید و اجاره مسکن برای مردم کمرشکن شده است، گفت: برنامه دولت برای مسکن مهر باید به اتمام رسیده و هرچه سریعتر از آن بهرهبرداری شود. وی ادامه داد: هماکنون طرح مسکن مهر نیازمند ۴۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است تا به اتمام برسد اما دولت نباید به تنهایی اتمام این طرح را در دست بگیرد بلکه باید به کمک بخش خصوصی و مردم این کار صورت بگیرد. ایشان در صحبت دیگری تامین مسکن برای اقشار ضعیف و کم درآمد را وظیفه دولت دانست و افزود باید در این راه از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد.
جمعبندی: آل اسحاق بر اتمام سریعتر طرح مسکن مهر تاکید دارد و معتقداست تامین مالی باقیمانده طرح باید از طریق بخش خصوصی انجام شود. به نظر آل اسحاق طرحی برای ادامه دادن مسکن مهر ندارد و راهکاری نیز برای برطرف کردن نیاز مسکن اقشار ضعیف و کمدرآمد بیان نکرده است.
پورمحمدی(یک موضع):
چکیده: پورمحمدی در پاسخ به سوالی در مورد مسکن مهر گفت: طرح مسکن مهر مدلی است که ناقص اجرا شده است. در اجرای این طرح به جای اینکه از منابع مردمی استفاده شود به منابع ملی فشار آورده شد و همین باعث تورم و گرانی گردید. وی با بیان اینکه مسکن مهر یک نیاز برای جوانان تازه ازدواج کرده است، گفت: مسکن زیاد شد، اما گران شد. قرار بود با اجرای طرح مسکن مهر قیمتها کاهش پیدا کند اما مسکن گرانتر شد.
جمعبندی: پورمحمدی با اصل مسکن مهر موافق است و اجرای آن را ناقص میداند. وی معتقد است برای تامین مالی مسکن مهر باید از سرمایههای مردمی بیشتر استفاده میشد. وی به مشکلات این امر اشاره نکرده چرا که در صورت تامین مالی از سوی مردم، متقاضیان فعلی مسکن مهر نمیتوانستند در ان مشارکت کنند. وی مسکن مهر را در کنترل قیمت موثر ندانسته و اشارهای به علتهای آن نیز نکرده است.
رضایی (۲ موضع):
چکیده: رضایی در بیانی گفت: مسکن مهر را ادامه میدهیم اما منابع آن باید از جایی به غیر از بانک مرکزی تامین شود و با استقراض دولتی مخالفم. ایشان در پاسخ به سوال دیگری در مورد مسکن مهر گفت: باید رضایتمندی مردم را از مسکن مهر بالا ببریم در بعضی از شهرها رضایت مردم خوب است و در بعضی شهرها پایین است و باید افزایش پیدا کند.
جمعبندی: رضایی با اصل طرح مسکن مهر موافق است و در صورت پیروزی در انتخابات آن را ادامه میدهد با این تفاوت که تامین مالی آن را تغییر میدهد اما شیوه جایگزینی ارائه نکرده است.
سعیدی کیا (۳موضع):
چکیده: ایشان در اظهار نظری مسکن مهر را پایه خوبی برای ۳۰ درصد مسکن کشور دانستند و افزودند: این طرح باید با اصلاحاتی ادامه پیدا کند و از مردم پول گرفته شده است و به همین دلیل دولت جمهوری اسلامی با هر رئیس جمهوری باید قول خود را اجرا کند. سعیدی کیا در مصاحبهای گفت: در کشور ما دو دهک اول جامعه که توانایی تامین مسکن را ندارند باید توسط دستگاههای کمک رسان مانند بنیاد مسکن، کمیته امداد، خیرین مسکن ساز و … خانه دار شوند، اما به دهکهای سه، چهار، پنج و ششم جامعه باید کمکهایی بشود و میتوانند صاحب خانه شده و توانایی پرداخت قسط بانکی را دارند. وی در جایی دیگر تاکید دارد که مسکن مهر تنها سی درصد مساله مسکن کشور بوده و سایر مسایل را نیز باید توجه داشت.
جمعبندی: سعیدیکیا دولت آینده را موظف به تکمیل مسکن مهر میداند. او معتقد است باید دو دهک اول جامعه از طریق دستگاههای کمک رسان خانهدار شوند، چهار دهک بعد از طریق مسکن مهر و چهار دهک بالایی نیز از طریق وامهای مسکن یا توانایی مالی خود خانهدار شوند. سعیدیکیا در مورد نحوه تامین مالی پروژه های مسکن مهر که محل بحث افراد مختلف است اظهار نظری نکرده است.
سبحانی(یک موضع):
چکیده: ایشان در گفتگو با عیار گفت: بدون بررسی وضعیتی که الان، پس از تحویل این میزان مسکن رخ داده است ، قطعا هیچ کسی توصیه نمیکند. باید ببینیم الان با چه واقعیتی مواجه هستیم. البته اگر ادامه دادن به معنای این باشد که واحد هائی که الان در آن ها سرمایهگذاری شده باید تمام بشود بدیهی است که باید تمام بشود. اصل ۳۱ قانون اساسی را یک بار نگاه بکنید، میگوید داشتن مسکن متناسب با نیاز حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمند ترند زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.
جمعبندی: سبحانی با اصل طرح مسکن مهر موافق است و تامین نیاز مسکن را وظیفه دولت میداند. معتقد است پروژههای فعلی باید تمام شود و برای ادامه طرح مطالعات لازم انجام شود. وی ادامه یا عدم ادامه طرح مسکن مهر را منوط به انجام مطالعات لازم دانسته است.
شریعتمداری(یک موضع):
چکیده: شریعتمداری در اظهار نظری درباره طرح مسکن مهر بیان کرد: مهمترین دستاورد مسکن مهر باید کاهش اجاره بها در شهرها و روستاها باشد، اما متاسفانه در حال حاضر مسکن مهر چنین دستاوردی برای کشور نداشته و سوالی که این جا مطرح میشود این است که چرا تلاشهای مسکن مهر نتایج خوبی نداشته است!؟
جمعبندی: شریعتمداری نتایج مسکن مهر را قابل قبول نمیداند چرا که نتوانسته اجاره بها را کنترل و کاهش دهد. اما وی به دلایل این وضعیت اشاره نکرده و راهکاری نیز برای حل این مساله بیان ننموده است.
لاریجانی(۱ موضع):
چکیده: لاریجانی در اظهار نظری بیان کرد: حجم انبوهی از تسهیلات به مسکن مهر داده میشود، در حالی که این موضوع به تولید کمکی نمیکند؛ بنابراین حتماً اولویت اشتباهی است. وی ادامه داد: گزارشی به بنده داده بودند که در آن اعلام شده ۵۴ درصد تسهیلات در سال گذشته به مسکن مهر اختصاص یافته است، مسکن مهر موضوع مهمی است ولی اگر کشوری متوازن حرکت نکند، در اقتصاد مشکلاتی به وجود میآید.
جمعبندی: لاریجانی در اولویت داشتن مسکن مهر تردید میکند ساخت مسکن را تولید نمیداند. ایشان راهکاری جایگزین برای تامین مسکن نیازمندان ارائه نکرده و در مورد اینکه این طرح را ادامه خواهد داد یا خیر نیز اظهار نظری نداشته است.
نیکزاد(۲ موضع):
چکیده: نیکزاد در اظهار نظری با اشاره به اینکه مسکن مهر یک انقلاب انسانی و اسلامی در کشور بود، گفت: طرح مسکن مهر یکی از ابتکارات بسیار خوب و موفق دولت نهم و دهم بود که آثار و برکات فراوانی در حل معضل مسکن داشته است. وی در ادامه گفت: سرمایه گذاری در حوزه مسکن موجب اشتغالزایی و تسریع در امر ازدواج جوانان میشود که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. نیکزاد در صحبتی دیگر گفت: در گذشته در این وسعت زمین رایگان و خدمات دیگر واگذار نمیشده است در حال حاضر در مسکن مهر کاری اساسی، انقلابی و انسانی و اسلامی صورت گرفته است. وی افزود: پنج مولفه مسکن، زمین، وام، خدمات فنی و مهندسی شهرداری و نظام مهندسی، نیروی انسانی و مصالح در تولید مسکن مهر مدنظر بوده است.
جمعبندی: نیکزاد از آنجا که مجری طرح مسکن مهر بوده است از این طرح دفاع میکند و آن را دارای آثاری چون اشتغال، تسریع در ازدواج جوانان میداند. میتوان گفت که وی همین مسیر را در مسکن مهر ادامه خواهد داد.
نامزدهای زیر نیز اظهارنظری پیرامون مساله فوق نکردهاند.
ابوترابی، الهام، باهنر، جلیلی، حدادعادل، حسن خمینی، حیدرپور، روحانی، زاکانی، عارف، فلاحیان، قالیباف، لنکرانی، متکی، مشایی، مهر علیزاده، میرکاظمی، نصیری زاده، نهاوندیان، هاشمیرفسنجانی، واعظ زاده، ولایتی، پزشکیان، چمران، کمالی، کواکبیان