به گزارش نما به نقل از شبکه ایران، در این گیرودار 3 ساله که دولت سوریه با شورشیان دارد، علاوه بر اخبار مربوط به انفجار و بمب و کشتار مردم بیگناه به دست تروریستها هرازگاهی اخباری درباره تخریب، تصرف و چپاول میراث گرانبهای فرهنگی این کشور باستانی به گوش میرسد که شاید در مقایسه با جان و مال مردم سوریه که به خطر افتاده از درجه اهمیت کمتری برخوردار باشد اما از منظر قدمت و اهمیتی که این آثار در سطح جهانی دارند و نابودی آنها برابر با نابودی تاریخ و تمدن یک ملت و بلکه یک جهان است، حائز اهمیت ویژه هستند.
در کشور سوریه 6 سایت میراث فرهنگی شناخته شده وجود دارد که این 6 سایت در فهرست جهانی نیز به ثبت رسیده اند و پر از بناهای تاریخی هستند.
از جمله آثار فاخر میراث فرهنگی که در این 6 سایت موجود است عبارتند از: روستاهای باستانی شمال سوریه که ارزش معماری بالایی دارند، شهر قدیمی بصره، شهر قدیمی دمشق، بناهای قرون وسطایی شهر حلب، بازار سرپوشیده شهر حلب که بزرگترین بازار سرپوشیده تاریخی دنیاست، مسجد اعظم حلب، شهر حمص، شهر حما، مسجد جامع «العمری» شهر درعا که یکی از کهنترین مساجد جهان اسلام است و ...
تمام آثار فرهنگی ذکر شده در طول 3 سال جنگ داخلی سوریه دستخوش تخریب و تصرف شدهاند و به عنوان مثال دیوار مسجد اعظم حلب بر اثر برخورد خمپاره شبه نظامیان فرو ریخته و آسیب جدی به معماری این بنای ارزشمند وارد شده است. همچنین بخش وسیعی از شهرهای حمص و حما که شورشیان در آنجا مستقر بوده اند ویران شده است.
در سوریه همچنین 25 موزه میراث فرهنگی وجود دارد که اکثر این موزهها به جز موزه شهر دمشق از سوی شورشیان سوری غارت شده و شورشیان عتیقههایی که در این موزه ها وجود داشته را به سرقت برده و در ازای خرید اسلحه آنها را فروختهاند.
در 14 جولای 2011 موزه حما غارت شد و مجسمه طلایی که در این موزه وجود داشت و قدمت آن به قرن هشتم پیش از میلاد مسیح برمی گشت به سرقت رفت. موزه شهر الرقه نیز در اول ماه مه 2012 چپاول شد و 3 شی سفالی و مجسمه مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد که در این موزه وجود داشت به سرقت رفت. کادر امنیتی موزه شهر ادلیب نیز نگرانی خود را از نابودی و غارت میراث فرهنگی این موزه اعلام کردند.
در حال حاضر آمار و گزارش ها حاکی از رشد شدید بازار سیاه اشیای عتیقه در کشور سوریه دارد و شورشیان به راحتی میراث فرهنگی این کشور را در ازای خرید سلاح و جنگ افزار به حراج گذاشتهاند.
مجله تایمز پیشتر در گزارشی نوشته بود: در صورتی که تخریب سایتهای میراث فرهنگی سوریه و غارت عتیقهجات این کشور ادامه یابد این کشور در آینده در بخش صنعت توریسم دچار مشکلات شدید خواهد شد و از آنجا که تا قبل از جنگ داخلی 21 درصد درآمد سوریه از صنعت توریسم تامین می شد اقتصاد سوریه روزهای سختی را پیش رو دارد.
در 30 مارس 2012 نیز «ایرنا بوکووا»، دبیر کل یونسکو در یک فراخوان عمومی خواستار حفاظت از میراث فرهنگی سوریه شد و گفت: نگرانیهای جدی درباره خسارات و ویرانیهای سایتهای میراث فرهنگی سوریه داریم.
در دوم اکتبر نیز بوکووا ابراز تاسف خود را از آتش سوزی و تخریب منطقه باستانی شهر حلب اعلام کرد و گفت: منطقه باستانی شهر قدیمی حلب تقاطع فرهنگی دنیا از هزاره دوم قبل از میلاد تا کنون بوده است.